Upplägget i Hemmavasan bygger på att du laddar ner gratisappen Hemmavasan och genomför ditt lopp oavsett var i världen du befinner dig. På favoritstigarna i skogen, på gatorna hemma i stan, längs småvägarna vid stranden eller i det lokala motionsspåret. Via appen tar du dig från starten, genom de klassiska kontrollerna, ner till målportalen i Mora i den digitala Vasaloppsarenan. Anhöriga och intresserade kan också följa dig direkt via appen och se var du befinner dig, och hur långt du kommit i ditt lopp.

För dig som deltagare >
Manuell registrering av tid >
För dig som vill följa deltagare >

Appen Hemmavasan för dig som deltagare

Registrering av ditt lopp och din tid i Hemmavasan sker via gratisappen Hemmavasan. Den finns tillgänglig för Android-telefoner i Google Play och i App Store för Apple.

Hämta appen i Google Play
Hämta appen i App Store

Logga in med inloggningsuppgifterna (Registrerings-ID och efternamn) som du har fått i startbeviset via mejl. Startbeviset kan även laddas ner på Mina sidor.

Så här använder du appen
 1. Klicka på knappen Mitt lopp och logga in med ditt Registrerings-ID och efternamn.*
 2. När du är redo för ditt lopp tryck på Starta tracking. Appen räknar ner 15 sekunder till din start. Avbryt direkt om du inte är redo eftersom du inte kan ångra eller nollställa ett påbörjat lopp. Kontakta Vasaloppets kundtjänst om du ändå har startat loppet av misstag.
 3. När du har nått loppets fulla distans registreras din sluttid automatiskt, även om du skulle fortsätta ditt pass en stund till.

* Du som deltar i flera lopp: Observera att dina olika lopp har unika inloggningsuppgifter. Kontrollera att du är inloggad för rätt lopp innan du startar. Inför nästa lopp behöver du byta inloggning. Logga ut och in på nytt med de uppgifterna för det andra loppet.

Följande distanser måste uppnås i Hemmavasans olika lopp (dessa är våra verkliga tävlingsdistanser om vi hade arrangerat loppen i Vasaloppsarenan):
Hemmavasan Cykel 90: 94,0 km
Hemmavasan Cykel 45: 44,1 km
Hemmavasan Cykel 30: 32,2 km
Hemmavasan Cykel 10: 10,0 km
Hemmavasan Ultra 90: 90,0 km
Hemmavasan Ultra 45: 45,0 km
Hemmavasan Trail 30: 30,0 km
Hemmavasan Trail 10: 10,0 km

Via appen tar du dig virtuellt genom Vasaloppsarenan. Samtidigt kan dina vänner följa dig under loppets gång. I kartvyn kan man växla mellan deltagarens verkliga position (till exempel i skogarna utanför Borås) och den virtuella positionen i Vasaloppsarenan (till exempel att man passerar kontrollen i Eldris 9 km före målgång).

Vid varje passering av en virtuell kontroll såsom Mångsbodarna kommer du och dina följare att få ett meddelande direkt i telefonen.

Bra att veta:
 • Du startar när och var du vill under perioden lördagen den 15 augusti kl. 00.00 till och med lördagen den 22 augusti kl. 24.00.
 • Du kan endast registrera ett lopp och för en person åt gången. Cyklar en förälder tillsammans med sina barn som inte har en smartphone behöver barnens lopp och tid registreras manuellt efter genomfört lopp.
 • Det är även möjligt att manuellt ange din tid efter genomfört lopp med hjälp av inloggningsuppgifterna ovan, se instruktionerna längre ner på sidan.
  Exempel på varför manuell registrering används:
  – Man deltar som familj där inte alla använder varsin smartphone och app.
  – Man vill inte springa eller cykla med sin telefon.
  – Man äger inte en smartphone.
  – Appen eller telefonen har krånglat under loppet.
 • Du kan inte byta till annat lopp eller distans direkt i appen. Behöver du ändra dina uppgifter eller din anmälan kontakta vår kundtjänst. Detta kan även ändras i efterhand.
Förbered din telefon och din app
 • Se till att din telefon är fulladdad. GPS-tracking kan förkorta batteritiden.
 • Tillåt appen att använda GPS-funktionen och godkänn att appen får skicka meddelanden till dig.
 • För att förbättra kvalitén på GPS-trackingen ska du undvika att täcka över telefonen med kroppen. Packa den heller inte längst ner i din ryggsäck.
 • Appen behöver GPS och påslagen mobildata med tillräcklig täckning för att skicka vidare din position och tid.
 • Appen fungerar med programversion Apple iPhone iOS 11 (och senare) och Google Android Version 7 (och senare).
 • Var uppmärksam före ditt lopp och kolla om det finns någon uppdatering tillgänglig för appen.

Om du använder en Android-telefon kan telefonens inställningar behöva anpassas. Se till att ha korrekta inställningar för batteri-optimering. Vi har sammanställt detaljerad information i pdf:en nedan.

Inställningar för Android-telefoner (pdf)

Manuell registrering av tid och lopp

Efter genomfört lopp kan du manuellt registrera din tid för Hemmavasan. Detta görs på resultatsidan på vasaloppet.se.

Resultatsidan >

 1. Klicka dig fram till det lopp och den deltagare du vill hantera. På deltagarens detaljsida klickar du på den gröna knappen Manuell tidsregistrering.
 2. Logga in med inloggningsuppgifterna (Registrerings-ID och efternamn) som du har fått i startbeviset via mejl. Startbeviset kan även laddas ner på Mina sidor.
 3. Ange din sluttid och spara. Din tid och ditt lopp har nu registrerats.

Appen Hemmavasan för dig som vill följa en deltagare

Deltagarna i Hemmavasan tar sig via appen Hemmavasan virtuellt genom Vasaloppsarenan.

För att kunna följa en deltagare behöver du lägga till den personen som favorit i appen.
1. Klicka på Favoriter: Lägg till och följ dina vänner och sök din favorit med hjälp av namnet (förnamn och efternamn). Du kan även se deltagarens ort, team och lopp.
2. Klicka på plus-tecknet för att lägga till personen som favorit.
3. Alla dina favoriter listas nu under sektionen Favoriter.
4. Du kan se detaljerna för dina favoriters lopp genom att klicka på namnet.

Vid varje passering av en virtuell kontroll såsom Mångsbodarna kommer du att få ett meddelande direkt i telefonen.

I kartvyn kan du växla mellan deltagarens verkliga position (till exempel i skogarna utanför Borås) och den virtuella positionen i Vasaloppsarenan (till exempel att man passerar kontrollen i Eldris 9 km före målgång).

Bra att veta:
 • Det är kostnadsfritt att följa en deltagare.
 • Du kan ha hur många favoriter som du önskar.
 • Din telefon behöver ha tillgång till internet och ha täckning för att kunna ta emot tidtagningsmeddelanden och för att kunna använda kartvyn.

Hämta appen i Google Play
Hämta appen i App Store