Vad roligt att du planerar att genomföra Hemmavasan i augusti! Missa inte att kolla in Vasaloppsskolan på Vasaloppet.TV för grymma tips om träning, utrustning, energi och hur du kan lägga upp ditt lopp. Dessutom bjuder vi här på ytterligare tips och råd på vägen. Lycka till med ditt historiska lopp!

Sikta  in dig på en dag och en tid

Hemmavasan går att genomföra när som helst under perioden 1522 augusti 2020. Den stora Hemmavasan-dagen med direktsändning på Vasaloppet.TV äger rum hela dagen, lördag 15 augusti, men även övriga dagar och tider går bra att välja för ditt cykellopp eller löplopp. Sikta gärna in dig på en dag och tid när du ska starta så har du ett konkret mål när ditt lopp börjar.

Vasaloppet.TV

Hitta sällskap

Vill du hitta någon att springa eller cykla med? Kolla med din lokala idrottsförening om någon mer därifrån ska delta. På Facebook finns även olika grupper kopplade till Vasaloppet, till exempel Team Preem – för alla som älskar Vasaloppet, Ultravasan 90 & 45 2020 och Vasaloppstrippeln 2020. Följ gärna hashtaggen #hemmavasan i sociala kanaler så håller du dig uppdaterad. Tänk på att hålla avstånd och följa myndigheternas rekommendationer!

Hitta en runda

Du har säkert bra koll på hur långa dina favoritrundor är. Om du ska använda någon av dem för Hemmavasan eller hitta en helt ny runda är upp till dig. Gör det som känns mest inspirerande! Om du vill mäta upp en ny runda hemifrån soffan gör du det enkelt med hjälp av en karttjänst på webben, till exempel Hitta.se eller Eniro.se. Oavsett om du springer eller cyklar, var rädd om dig och välj vägar som inte är hårt trafikerade.

Fyll på med energi

Passa på att dricka och äta när Hemmavasan-appen visar att du nått en kontroll – då blir det ungefär en mil mellan stoppen. Om du väljer att cykla eller springa en kortare runda flera gånger kan du lägga en ryggsäck i skogen med energi eller stanna till hemma och fylla på. I annat fall, ta med fyllda flaskor eller en vätskeryggsäck plus energibars, gels, nötter, godis eller liknande. Eller stanna till vid ett café, det är fullt tillåtet. Tänk på att dricka mycket om det är en varm dag!

Ta hand om ditt skräp

I samtliga lopp under Vasaloppets vintervecka och sommarvecka råder nolltolerans mot nedskräpning. Blir du påkommen med att kasta skräp där det inte är tillåtet riskerar du ett tidsstraff på 15 minuter. Även under Hemmavasan är det viktigt att du tar ansvar och inte lämnar kvar något skräp efter dig oavsett var du springer eller cyklar! Hjälp oss värna om naturen och släng dit skräp i papperskorgar eller ta med det tillbaka och släng efter ditt lopp.  Ett tips kan vara att ta med en extra påse att samla skräpet i.

Pepp längs vägen

Via Hemmavasan-appen kan dina nära följa ditt lopp. Dela dina uppgifter med dem och be om lite digital pepp längs vägen – det kommer att vara mycket värt. Kanske de till och med står och väntar på dig när du går i mål? Lördagen den 15 augusti är den stora Hemmavasan-dagen då Vasaloppet.TV sänder tolv timmar direktsändning, missa inte att tipsa nära och kära om kolla in detta!

Vasaloppet.TV

Baka Vasaloppsbullar

Vill du också njuta av Vasaloppsbullar? Här följer ett recept som ger cirka 120 Vasaloppsbullar.

1 liter vatten
2,3 kg vetemjöl
2 dl rapsolja
100 gram jäst för söt deg
4 dl socker
15 gram salt
15 gram kardemumma

Gör så här:

  1. Värm rapsolja och vatten i en kastrull tills vätskan är ljummen,  cirka 37 °C.
  2. Lös upp jästen i en bunke med lite av degspadet.
  3. Blanda salt, socker, nystött kardemumma och drygt 2/3 av mjölet.
  4. Tillsätt resten av mjölet lite i taget tills degen är blank och smidig och släpper från degbunkens kanter.
  5. Strö lite mjöl över degen och låt jäsa under bakduk till dubbel storlek (cirka 30 minuter).
  6. Sätt ugnen på 250 °C (225 °C i varmluftsugn).
  7. Dela upp degen i jämnstora bitar, de ska passa i en lätt kupad hand. Rulla mellan händerna till en bulle. Tryck hårt först och lätta sedan på trycket, så att bullen blir rund och slät. Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper.
  8. Låt bullarna jäsa under bakduk i cirka 30 minuter.
  9. Grädda mitt i ugnen 8–10 minuter, tills bullarna är gyllenbruna.
Energitips från Enervit
 • Dra ner på träning 3–5 dagar innan loppet, och börja äta något mer kolhydrater 2–3 dagar innan och fram till loppet. Använd gärna en laddningsprodukt som komplement till vanlig mat och vatten för att vara fulladdad när starten går. Presport från Enervit fungerar bra och är skonsam för magen.
 • Börja fylla på energi tidigt under loppet, och fortsätt göra det ofta och lite i stället för sällan och mycket. Sikta på att få i dig 30–50 gram kolhydrater i halvtimmen. Sportdryck, geler och energibarer är att föredra, och även lite extra salter och mineraler om det är varmt och man svettas mycket.
 • Efter målgång är det viktigt att återfylla kropp och muskler med snabbare energi, vätska, salter, mineraler och protein för optimal återhämtning. Recovery Drink från Enervit är en perfekt återställare.

Läs mer på Enervits webbplats.

enervit.com

Uppvärmning med Fitness24Seven

Hemmavasan 15-22 augusti 2020 >
Frågor och svar om Hemmavasan >


För dig som ska cykla

Förbered dig väl inför ditt lopp, så det blir så bra som möjligt.

 • Följ Folkhälsomyndighetens rekommendationer.
 • Se över din utrustning i god tid.
 • Använd godkänd cykelhjälm.
 • Du kan välja vilken typ av cykel du vill, men vi rekommenderar att du försöker komma så nära upplevelsen i Vasaloppsarenan som möjligt.
 • Välj din runda med omsorg och undvik vägar med hög trafikbelastning.
 • Var rädd om dig själv och övriga trafikanter. Visa hänsyn i trafiken och ta inga onödiga risker.

Vasaloppet.TV hittar du Vasaloppsskolan med värdefulla tips om träning och utrustning.

Folkhälsomyndighetens webbplats
Vasaloppet.TV