Längdskidsport och valla hör ihop och för den som önskar finns alla möjligheter att grotta ner sig i den ädla vallakonsten. Men det finns även enklare vägar att gå för den som är nöjd med ha bra glid under skidorna och slippa ha bakhalt. Kort sagt kan vallan delas in i två grupper: fästvalla, som appliceras i mitten av skidans undersida för att ge bättre fäste i uppförsbackar, och glidvalla, som appliceras på bakre och främre delen av skidans undersida för att ge bra glid.

Medvetet val för dig som konsument

Du som konsument har ett viktigt val att göra för att handla miljömedvetet. Vasaloppet samarbetar med Swix som är världsledande i utvecklingen av nya vallor med krav som ställs utifrån hållbarhet och resultat.

Vi uppmanar alla deltagare att göra ett aktivt val av valla och att tänka på konsekvenserna. I dag finns bra, miljövänliga alternativ. Våga göra skillnad! Var också noga med att ta hand om avfallet från vallningen som ska sorteras som brännbart.

Under våra skidlopp erbjuder vi alla deltagare fri vallaservice på kontrollerna längs spåret.

Dagens vallatips

Under Vasaloppets vintervecka ger Swix dagsfärska vallatips baserade på väderleksprognoser och testning.

Dagens vallatips

Vallatips med Urban Nilsson

Urban Nilsson, vallachef på Svenska skidförbundet, ger i fyra korta filmer vallatips som passar både nybörjaren och den aktiva motionären.

Fästvalla

Fästvallan består vanligtvis av burkvalla eller klister, som appliceras i mitten av skidans undersida för att det ska fästa bättre när du trycker ned skidan i uppförsbackarna. Det finns hundratals olika vallor från en uppsjö av märken, men så länge du har en handfull vallor för olika snöförhållanden klarar du dig utmärkt.

Hur lång del av skidan du lägger fästvallan på beror på hur hårda skidorna är i relation till din vikt. Klister stryker du vanligtvis ut på en lite kortare del än burkvalla. För ungefär tio år sedan kom även den så kallade ”tejpen”, som är en universell och slitstark typ av fästvalla och som har blivit särskilt populär bland motionärer. Denna passar de flesta fören, med undantag för nysnö (som fastnar under skidorna) och mycket våt snö (då det inte fäster tillräckligt bra).

För den som inte gillar att valla finns det i dag olika modeller av vallningsfria skidor som håller bra kvalitet.

Glidvalla

produkt_vallajarn_1350x690

Glidvallan är för det mesta ett slags paraffin som du smälter ut på undersidan av skidans bakre och främre del med hjälp av ett så kallat vallajärn. Överflödet sicklas (skrapas) och borstas sedan bort. Även här finns det ett enormt utbud från olika fabrikanter, men så länge du har 3–5 glidvallor klarar du dig i de flesta fören. Om du träningsåker behöver du inte glidvalla så ofta – det räcker med 2–3 gånger per säsong.

Om du inte vill glidvalla över huvud taget går det utmärkt att ta några genvägar.

  • Låt en sporthandlare göra en grundvallning av skidorna i samband med ditt inköp.
  • Lämna in skidorna för glidvallning två gånger per säsong.
  • Låt ett proffs på orten lägga på tävlingsvalla dagen före viktiga lopp, som exempelvis Vasaloppet.
  • Låt en sporthandlare lägga på ett skyddande lager paraffin inför sommaren när säsongen är slut.

Vallning för Vasaloppet och andra långlopp

Hur bra dina skidor är vallade har – på gott och ont – stort inflytande på resultatet i ditt lopp.

Nybörjare

Har du ingen egen utrustning för att glidvalla dina skidor bör du definitivt lämna in dem till Vasaloppets officiella vallaservice i Sälen eller Mora under Vasaloppets vintervecka. Våra vallare är duktiga och du kommer känna stor skillnad jämfört med om du inte glidvallar alls. Du kan även lämna in skidorna till din lokala sportaffär, men eftersom skidorna då kanske måste vallas några dagar i förväg finns risk för att vallan inte överensstämmer med vädret.

När du lämnar in skidorna för fästvallning är det bra att ha streck på skidorna som markerar var dina vallazoner för fästvalla respektive klister är. Har du även kunskap om hur tjockt lager valla som är lagom för dina skidor och din åkstil är det ett klart plus.

Motionär och elitmotionär

Vasaloppets officiella vallaservice i Sälen och Mora är bemannade med erfarna vallare som gärna hjälper dig att få bästa glid och fäste. Vår partner Swix presenterar dagliga vallatips under hela Vasaloppets vintervecka. Tipsen baseras på noggranna tester, och är anpassade för just den dagens väder och före.

Testar du skidor innan start är det bäst att göra det på ett ställe som ligger relativt högt upp jämfört med startrakan då temperaturskillnader kan påverka vilken valla du ska välja. Så länge vädret är någorlunda stabilt kan det vara en god idé att åka till Mångsbodarna dagen innan och noga välja ut de rätta skidorna för att sedan valla upp ett par utan att behöva testa dem på morgonen innan start.