Vasaloppet – traditionen, utmaningen, äventyret – är i grunden ett hälsoprojekt. Det är välkänt att fysisk aktivitet främjar hälsan och bidrar till ökad livskvalitet både i fritid och i arbete.

Det är förargligt om något skulle hindra din start i loppet, efter den planering och det upplägg med träning med mera som sysselsatt dig sista månaderna. Det som i någon mån kan förebyggas är att drabbas av en förkylning. I den akuta fasen av en infektion med feber bör man ju inte anstränga sig på det sätt som ett lopp i Vasaloppsveckan innebär. Undvik därför att vara i större folksamlingar, kom inte nära de som är infekterade med snuva och hosta. Dagis är ofta en smittkälla, och alltså en miljö som man bör undvika om man kan. Det är också dumt att kyla ner sig dagarna innan start.

Ett bra tips är att använda handsprit om du inte har möjlighet att tvätta dina händer innan måltiderna eller om du handhälsar på många. Det kan undvika smitta. Gör ingen kraftig ansträngning dagarna innan loppet, om du vill köra i spåren gör det måttligt. Se till att du sover tillräckligt, undvik onödigt nattsudd och var återhållsam med alkohol. Ät det du är van vid. Innan loppet finns många som ger råd. Ät det som du vet att då tål, kolhydratuppladdning dygnet innan kan vara en fördel. Håll dig till drycker som du testat innan och under träning.

Råd till dig som ska delta i något lopp

Träningen inför loppen är en viktig del i förberedelserna inför en fin upplevelse i ”fäders spår”. En fysisk ansträngning är dock ibland behäftad med vissa risker, det gäller främst om man har varit eller är sjuk. Vi vill därför som arrangör förebygga de risker som kan finnas. Vårt råd är därför att du som känner att du under träning fått besvär som du inte haft förut söker upp din läkare för att diskutera dina problem, till exempel om du haft obehag i bröstet eller andfåddhet. Detsamma gäller för dig som äter mediciner för högt blodtryck, hjärtbesvär eller annat. Kolla med din läkare för råd innan du ställer dig på startlinjen.

Den kunskap vi får från studier kring fysisk aktivitet och från register med deltagande i Vasaloppet ger framför allt besked om att våra arrangemang för flertalet motverkar sjukdom och förbättrar hälsan i alla dess dimensioner.

Skavsår
Skavsår är en ofarlig åkomma, men nog så besvärlig när det uppstår. Får du skavsår på händer eller fötter under loppet kan Vasaloppets sjukvårdare behandla dig vid kontrollerna. Det finns effektiva skavsårsplåster, och vi använder Compeed. Du kan i förebyggande syfte sätta Compeed på hälarna. Det finns att köpa i de flesta sportaffärer och apotek. Får du andra medicinska problem under loppet finns sjukvård vid starten, alla kontroller och i mål.

Ulf Hållmarker, tävlingsläkare Vasaloppet