2015-02-01 17:35

Äntligen en svensk seger i Swix Ski Classics

Svenska åkare hade inte noterat någon pallplats i Swix Ski Classics 2014-15 förrän i dag, och då blev det två stycken: Britta Johansson Norgren vann König Ludwig Lauf i Tyskland och Lina Korsgren blev trea. Herrarnas tävling vanns av Petter Eliassen från Norge.

Vad ska ett skidlopp vara uppkallat efter om inte en kung? I det här fallet Ludwig II (1845–1886). König Ludwig Lauf åktes första gången 1968. Dagens tävling över 46 km med start i Ettal och mål i Oberammergau kördes i nästan fyra årstider, framför allt i ett kraftigt snöfall!

Britta Johansson Norgren hade radat upp jämna resultat i de fyra första tävlingarna: 4:a, 5:a, 4:a, 5:a. Senast i Marcialonga bröt hon staven i ledning och slutade alltså femma.

I dag gick hon och Lina Korsgren, teamkamrat i tjejlaget Ski Pro Am, loss efter ungefär halva loppet. Britta lyckades hålla farten medan Lina fick släppa. Till slut vann Britta med 40 sekunder – hennes första seger i Swix Ski Classics. Kampen om de övriga pallplatserna stod mellan Lina Korsgren, Katerina Smutná och Laila Kveli. Det blev österrikiska spurtspecialisten Smutná som visade sig vara starkast i den trion, för på upploppet passerade hon Lina och tog andraplatsen med cirka en halvmeters marginal.

De flesta åkarna går nu in i en träningsperiod inför Vasaloppet den 8 mars. Swix Ski Classics tar alltså en VM-paus. Men Katerina Smutná berättade att hon även ska köra sprinten i VM i Falun. Dessutom har vi TjejVasan den 28 februari, och där vill kanske fjolårstvåan Britta Johansson Norgren ta sin första vinst?

Även i herrklassen blev det en premiärsegrare i form av norrmannen Petter Eliassen. Med fem kilometer kvar till målet var det en 18-mannagrupp som var i täten. Farten drogs upp allt mer och till slut stod det på upploppet mellan Petter Eliassen och Tore Björseth Bjerdal. Petter vann på målfoto och var glad förstås:
– Jag är inte den bästa spurtaren så jag försökte köra hårt de sista fem kilometerna för att göra de andra killarna trötta, sade Eliassen. Underbart att få vinna mitt första Swix Ski Classics-race och nu ligger jag också bra till för att kunna ta en pallplats i slutställningen.

Bäste svensk var Jerry Ahrlin på sjätte plats. Inför Vasaloppet 2015 ser det nu ut så här när det gäller Swix Ski Classics ledarvästar:

Herrar, gul väst CHAMPION: Anders Aukland, Norge, Team Santander
Herrar, grön väst SPRINT: Öystein Pettersen, Norge, Team United Bakeries
Herrar, rosa väst YOUTH: Bill Impola, Sverige, Team Coop

Damer, gul väst CHAMPION: Katerina Smutná, Österrike, Team Madshus Silvini
Damer, rosa väst YOUTH: Tone Sundvor, Norge, Team Synnfjell