2020-04-24 15:12

Arbetet ute i Vasaloppsarenan pågår året runt

Snö och is smälter från vinterns skidspår och snart gör sommaren sitt intåg i Vasaloppsarenan. Det innebär 90 km cykelbana och löpspår att hålla i bästa trim, något som inte görs av sig självt. Vasaloppet har sju helårsanställda som jobbar ute i den nio mil långa arenan. Vi tog en pratstund med arenachef Anders Holmberg om vad jobbet i arenan består av i vår.

Efter en blöt och bitvis lerig Vasaloppets sommarvecka 2019 återstår fortfarande en del arbete med återställning som inte hanns med i höstas. Det handlar också om kompletterande förstärkningsarbeten som gör att arenan ska hålla än bättre i framtiden.
– Efter den leriga sommarveckan hann vi inte klart med allt efterarbete så vi har kvar en del jobb från Vasslan och ned till Mora (37 km). Det handlar till exempel om att köra på grus, dika och laga spänger och andra eventuella skador, säger Anders Holmberg.

Inför och under Vasaloppets vintervecka 2020 kördes över 100 000 kubikmeter snö ut, hur påverkade det arenan?
– Vi har jobbat med att återställa en del broar som påverkades under snöutkörningen i vintras. Det har även blivit en del körskador på underlaget som vi ska åtgärda. Men överlag känns det bra att arenan ändå håller så bra som den gör. Allt jobb vi har lagt ned under det senaste decenniet lönar sig, både med tanke på vinterloppen och på sommarloppen. Men, och det är viktigt att påpeka, det ska ju även vara möjligt att på ett säkert sätt cykla, springa och vandra i Vasaloppsarenan under hela sommarhalvåret, inte bara under arrangemangen. Så det är mycket jobb. En idé är också att stärka upp vår året runt-skyltning i arenan.

Planeras det några banförändringar just nu?
– Nej, inte i nuläget men det kan blir aktuellt med någon mindre justering längre fram.

Till sist, vad önskar du dig mest för tillfället ute i Vasaloppsarenan i vår?
– Att det torkar upp snabbt så att vi kan komma ut och börja jobba och att allmänheten kan börja besöka vår vackra arena.

Så här ser det ut vid Versjön, mellan Smågan och Mångsbodarna, torsdag 2020-04-24. Arenaarbete pågår:… och så här såg det ut 12 km från Mora, söndag 2020-04-20. Träning pågår:

FAKTA/Vasaloppsarenan
Nio mil lång, 900 olika markägare och förhållanden som växlar mellan myrmark, stigar, broar, spänger och skogsvägar. Utveckling och underhåll av arenan är ett ständigt pågående arbete som inte tar paus. Sedan 2017 har exempelvis Cykelvasan kunnat köras helt utanför trafikerad väg.

Cykelvasan 90 körs på 87,1 km skogsväg eller grus, och 6,9 km asfalt. Ultravasan 90 går på 60 km skogsväg, 6 km grus, 18 km stig och 6 km asfalt.

Läs mer om Vasaloppsarenan >

Våra huvudsponsorer