2021-03-01 15:29

Boka in dig och din kompis till Vasaåket Natt

”Dag och natt skidar så några dalkarlar efter Gustav, för att hinna upp honom innan han kommer in i Norge.” Så skrev Gustav Vasas historieskrivare Peder Svart i sin krönika, om Gustav Vasas äventyr i Dalarna för precis 500 år sedan. Det var skidlöparna Lars från Kettilbo och Engelbrekt från Mora, som enligt legenden var de dalkarlar som hann ikapp Gustav. De blev med andra ord de första ”Nattvasa-deltagarna”. I år kan du känna historiens vingslag i Vasaåket Natt, 45 eller 90 kilometer, som körs tillsammans i lag med två personer natten den 5–6 mars.


Vad gömmer sig i de stora mörka dalaskogarna? De danska spejarna – de som letade efter Gustav för 500 år sedan – kanske spökar? Tur att du och din kompis har pannlampa, eller hur 😉?

Det blir inte alls som en vanlig vintervecka i år, men utmaningen är lika stor, din prestation är lika mycket värd och upplevelsen är fortfarande fantastisk.

Vad sägs om att åka Vasaåket Natt i ”i fäders spår för framtids segrar” i vinter? Vi har ställt om så att ni ska kunna känna er säkra både före, under och efter Vasaåket.

Ni väljer om ni vill starta ifrån Tjärnhedens IP i Sälen (90 km) eller vid Vasaloppskontrollen i Evertsberg (42,3 km). Ni väljer om ni vill åka klassisk stil eller skejt. Spåret är preparerat för bägge stilarna denna natt.

Gruppstart

Starten i Vasaåket Natt 90 och Vasaåket Natt 45 sker kl. 20.00–20.20, i Sälen respektive i Evertsberg. För att undvika köer och minska risken för smittspridning kommer vi att skicka iväg ett begränsat antal lag var tionde minut. Lagets tid startar när ni startar ert åk.

Tänk sedan på att hålla avstånd och visa hänsyn i spåret. Håll alltid minst en stavlängds avstånd till varandra är vårt budskap. Vi önskar er en njutningsfull färd mot målet.

Nytt målområde

Vasaåkets mål är beläget utanför Zornmuseet, strax efter den så kallade Auklandbron. När ni åkt i mål under målportalen ”I fäders spår för framtids segrar”, tar ni av er skidorna, lämnar in era chip och går vidare en kort bit till området i Zornmuseets trädgård där ni får en påse med dricka och lite annan energipåfyllning. Medaljerna hämtar ni sedan vid Vasaloppets Hus. Gå på gångvägen ut ur området och följ skyltningen vidare.

Vi hoppas du och din kompis får en underbar natt i Vasaloppsarenan i samband med Vasaåket Natt.

OBS! Det här var bara en liten kort inspirationstext för Vasaåket Natt. Vi ber dig noga läsa igenom texterna och studera kartorna under Vasaåket 2021  här på vasaloppet.se

På Vasaloppet.TV finns dessutom flera bra filmer som ger nyttiga och användbara tips om nattskidåkning.

LÄS MER OCH BOKA VASAÅKET NATT 45 >

LÄS MER OCH BOKA VASAÅKET NATT 90 >

Våra huvudsponsorer