2018-08-17 14:37

Favoriterna taggade inför Ultravasan och Vasakvartetten 2018

På fredagsförmiddagen samlades många av favoriterna i Ultravasan och Vasakvartetten för Breakfast Run vid Vasaloppsmålet i Mora. Det var en familjär stämning och härligt taggade favoriter.
– Vi är nog fyra löpare som kan fightas om segern. Det känns som det hårdaste året hittills, säger Ida Nilsson, Högby IF, som vann och slog banrekord i fjol.

Ida Nilsson, som är Sveriges mest lysande stjärna inom trail-löpning vann Ultravasan 90 på banrekordet 6.51,26 förra året trots mycket blöta förhållanden, är tillbaka för att försvara segern.

Ida, hur är känslan dagen innan loppet?
– Det känns roligt. Det blir ett jättebra lopp i morgon. Vi är nog fyra löpare som kan fightas om segern. Det känns som det hårdaste året, säger Ida.

Nilsson tävlade senast i söndags då hon sprang Sierre-Zinal i Schweiz. Ida blev där åtta i det 31 kilometer långa loppet som ingår Golden Trail Series och har en klättring på närmare 2000 höjdmeter.

Nu väntar Ultravasan som i det sammanhanget får räknas som ett flackt lopp.
– Jag är inte specifikt förberedd för det här loppet. Men jag är rent allmänt okej. Jag har inte ont någonstans. Jag ska göra mitt bästa för att blanda mig i kampen.

Är det kanske så att ett flackare lopp som Ultravasan passar dig bättre än de lopp med mycket kupering som du ofta springer?
– Det är både och alltså. Det är ju det här jag kommer ifrån, plattlöpning. Men jag går aldrig ut och gör långa platta långpass. Vi får se om jag klarar av att hålla farten.

Taktiken för i morgon?
– Jag har ju ingen aning om hur snabbt de andra tänker sig springa. Om de satsar på spurtpriser eller så. Jag vet ju inte heller hur jag kommer känna mig. Det är så olika dagar; ibland känns det jättelätt i början och ibland får man kämpa från start och jobba sig in i loppet.

Utmanare till Ida är bland annat tvåan från 2016, Sarah Bard, USA. Ryska Alexandra Morozova som har en andra och en tredjeplats från Comrades och kroatiskan Marija Vrajic som bland annat har en tredjeplats på VM 100 kilometer 2015 på meritlistan.

Elov Olsson, Ockelbo OK, vann Ultravasan 90 förra året efter en stark avslutning när han passerade Patrick Reagan, USA. Elov väljer i år Ultravasan 45 med tanke på att VM på 100 kilometer väntar tre veckor bort.

Därmed kanske det kan bli tredje gången gillt för Patrick Reagan. Amerikanen var trea 2016 och tvåa i fjol.
– Det hade ju blivit en bra historia om jag tog hem segern i morgon. Jag är mycket glad att vara tillbaka för Ultravasan, säger Patrick och fortsätter.
– Jag har varit på plats i Mora sedan i tisdags och hängt lite med Jonas Buud och några andra vänner här i Mora. Det har varit härliga dagar och vi har sprungit några av de fina trail-banorna här. De påminner mycket om stigarna jag har hemma.

Tankar inför loppet?
– Det är ett starkt startfält, kanske det tuffaste hittills. Vi har Johan Lantz, Fritjof Fagerlund, Jonas Buud, Vajin Armstrong från Nya Zeeland och Kris Brown från USA. Det blir kul att mäta sig mot dem. Jag ska springa starkt på de smala stigarna i början men ändå inte göra av med för mycket energi där. Jag siktar på att ha mer energi kvar vid sju mil än jag hade förra året.

För Elov Olsson blir det som sagt Ultravasan 45 i år. Där han får tufft motstånd från David Nilsson, Högby IF. Idas bror och en av Sveriges bästa långdistanslöpare.

Elov, hur mycket har du tänkt på segern i fjol?
– Jo, det kommer tillbaka då och då. Det var en grym dag och segern har gett mig mycket inspiration under året.

Hur känns det när du ska springa 45:an i år?
– Det känns bra. Det lär ju gå lite snabbare. Men det blir kul också att testa hur jag ligger till där. Det blir också bra uppladdning inför VM på 100 kilometer som det sista tuffa långpasset.

– Det är kul att David kommer också. Jag kommer gå på känsla och se hur loppet utvecklar sig. Vi får se om David springer runt och leker med mig eller hur det blir, funderar Elov.

David Nilsson får räknas som huvudfavorit på Ultravasan 45 med ett personbästa på maraton på 2.15,40.

Du bestämde dig sent för att starta i loppet?
– Jag hade en sträcka i Vasastafetten men det blev inget lag där. Redan innan hade jag känt att det hade varit roligt att springa Ultravasan 45.

Tankar inför loppet?
– Jag har haft en ganska vanlig säsong men jag har varit hare på lite fler lopp än jag brukar för att komma i form. I mitt senaste väglopp som var Kraftprovet i Trollhättan började jag känna igen min löpning. Sen åkte jag till Schweiz och tränade bra men jag körde två lopp som slet lite. Men jag tror de kan hjälpa mig nu eftersom löptiden där var längre än vad jag kommer ha nu.

Går du med vad du har i morgon eller ska du känna på konkurrenterna?
– Jag har varit lite krasslig i veckan och är nog inte helt återställd från senaste loppet i Schweiz. I år kommer jag gå för segern, sen om jag kommer tillbaka något år så skulle det vara kul att gå för en riktigt bra tid.

I damklassen på 45 kilometer kommer den tvåfaldige vinnaren av Ultravasan 90, Jasmin Nunige till start. Schweiziskan blir en huvudfavorit men utmanas av Lisa Ring, IK Nocout.se som vann 2016.

Nunige vann Ultravasan 90 2015 och 2016 men kom inte till start i fjol på grund av skadeproblem. Nu är hon glad att vara tillbaka för en start på 45 kilometer.
– Jag letar fortfarande efter min bästa form och därför väljer jag 45 kilometer i år, berättar Jasmin.

– Mina två tidigare segrar i Ultravasan är bland mina bästa minnen. Jag gillar omgivningarna här och det svenska folket. Sen har jag ju en bakgrund som längdåkare och det gör Vasaloppet speciellt för mig. Jag vill komma tillbaka på vintern också. Kanske ska jag göra trippeln och även cykla.

Hur är planen inför loppet i morgon?
– Jag hoppas på en bra känsla. Det viktigaste för mig är att få en bra känsla eftersom det senaste året varit tufft med skadeproblem. Jag bröt min ena stortå och det var tufft att komma tillbaka med flera bakslag. Men jag är fortfarande motiverad att komma tillbaka stark och det är därför jag är här, berättar 45-åringen.

Tillbaka i Ultravasan 90 är hemmasonen Jonas Buud, IFK Mora. För två år sedan fick Jonas bryta på grund av skada och i fjol kunde han inte komma till start på grund av skadebekymmer. 44-årige Jonas vann premiärloppet 2014 och på nytt året efter när han sprang på fantastiska 5.45,08. Nu har han inte så höga förhoppningar men är glad att vara tillbaka på startlinjen.
– Försöka ta sig i mål är väl huvudmålsättningen efter de här två åren. Jag kommer nog att springa för en 6.30-6.45-tid när jag startar så får vi se hur det känns.

Jonas är inte tillbaka där han var 2015 och det är förstås lite frustrerande för honom.
– Man har känslan kvar från då. Nu när man är ute och tränar och kollar på klockan så tänker man innan att det går nog fort men så är det inte. Jag får acceptera det och det är kul att bara kunna vara med att springa, säger Buud.

Vasakvartetten
Idrottsarrangören Mats Andreasson har vunnit Vasastafetten de senaste sju åren. I år kommer Mats istället med ett mycket kompetent lag till Vasakvartetten. I laget springer i tur och ordning Abraham Adhanom, som varit tolva på terräng-VM och vunnit många SM-guld och bland annat gjort 1.02 på halvmaraton; Öystein Kvaal Österbö, norsk landslagsman i orientering med två VM-silver; den trefaldige Lidingöloppsvinnaren Japhet Kipkourir samt Ola Saukshaug som gjort 1.07 på halvmarathon i år.

Japhet och Abraham var på plats för Breakfast Run på fredagsmorgonen och sugna på riktigt hög fart under Vasakvartetten.
– Jag vet inget om banan så det blir något nytt för mig. Mats har berättat för mig att banan går på smal stig och vilka markeringar jag ska följa. Det kommer bli riktigt tufft men roligt, säger Japhet och fortsätter:
– Formen är okej. Lite mitt emellan så där.

Abraham har lite bättre koll på vad som väntar.
– Jag har ju sprungit Vasastafetten tidigare så jag känner till terrängen. Det blir kul i morgon och vi springer för seger. Formen känns fin, säger han.

Lördag 18 augusti 2018

– Ultravasan 90. 90 km. Start i Sälen kl 05.00.
– Ultravasan 45. 45 km. Start i Oxberg kl 09.00.
– Vasakvartetten. Löparstafett för fyramannalag. Start i Sälen kl 07.00.
– Vasastafetten. Löparstafett för tiomannalag. Start i Sälen kl 09.00.

Följ loppen direkt i Vasaloppsradion och Vasaloppet.TV!

Våra huvudsponsorer