2017-10-10 09:55

Fjärrvärme från E.ON i Vasaloppsmässan i Mora vintern 2018

I slutet av oktober drar det igång. Bygget av ledningen som ska ge fjärrvärme för att värma upp Vasaloppsmässans 4 200 kvadratmeter stora tält under Vasaloppets vintervecka 2018. En investering som ger Vasaloppet lokal och hållbar värme i många år framåt.
- Vi är helt beroende av en hållbar arena och för oss är samarbetet med E.ON ett viktigt steg inför framtiden, säger Eva-Lena Frick, vd för Vasaloppet.

Klimatfrågan är en av Vasaloppets största utmaningar eftersom snö och kyla är en grundläggande faktor för att vinterloppen ska kunna genomföras.
– Att minska vår klimatpåverkan är en av våra absolut viktigaste frågor och att få en permanent lösning för att värma upp mässan här i Mora känns naturligtvis fantastiskt bra och är ett steg i rätt riktning, säger Eva-Lena Frick.

Mässområdet, som fjärrvärmen ska levereras till, är en 4 200 kvadratmeter stor mötesplats med bland annat nummerlappsutlämning, tävlingsexpedition, utställare och restaurang. Genom att ersätta nuvarande oljeuppvärmning med fjärrvärme minskar koldioxidutsläppen från Vasaloppet markant. Fjärrvärmen produceras i Mora och bränslet i produktionen kommer nästan uteslutande från närområdet.
– Vasaloppet har under lång tid arbetat engagerat och strukturerat för att vara en god förebild inom miljöområdet, säger Marc Hoffmann, Sverigechef E.ON. Samtidigt arbetar E.ON med att förnya Sverige genom att erbjuda våra kunder hållbara energilösningar. Nu gör vi gemensam sak och samarbetar för att stärka hållbarheten kring Vasaloppet ytterligare.

– I och med byggnationen med fjärrvärme i Mora tar vi ett stort steg men vi slår vi oss inte till ro än. Vi kommer att fortsätta jobba med hållbara investeringar och samarbetar hela tiden med våra partner och sponsorer för att få fram fler hållbara lösningar och därmed minska vår miljöpåverkan, säger Eva-Lena Frick.

Vasaloppets hållbarhetsstrategi, som antogs i december 2016 och sträcker sig fram till 2022, hjälper Vasaloppet att prioritera och på ett effektivt sätt ta sig an viktiga utmaningar. En röd tråd i arbetet är att värna om historien och samtidigt utvecklas i takt med omvärlden. Hållbarhetsstrategin följs upp årligen och revideras vid behov. Viktiga resultat i arbetet är nöjdare och friskare deltagare, stöd till föreningslivet och regional utveckling, hållbart ekonomiskt resultat till ägarklubbarna och minimerad miljöpåverkan.

Läs mer om Vasaloppets hållbarhetsstrategi här

Arrangemang i Vasaloppsarenan nästa år:

Vasaloppets vintervecka 2018
Fre 23 feb: Kortvasan. 30 km. Start Oxberg.
Lör 24 feb: Tjejvasan. 30 km. Start Oxberg.
Sön 25 feb: Ungdomsvasan. 9/19 km, start Eldris/Hökberg
Sön 25 feb: Öppet Spår söndag. 90 km. Start Sälen.
Mån 26 feb: Öppet Spår måndag. 90 km. Start Sälen.
Tis 27 feb: Halvvasan. 45 km. Start Oxberg.
Fre 2 mar: Stafettvasan. 9–24 km. Femmannalag. Start Sälen.
Fre 2 mar: Nattvasan. 90 km. Tvåmannalag. Start Sälen. (FULLT 170319)
Lör 3 mar: Blåbärsloppet. 9 km. Start Eldris.
Sön 4 mar: Vasaloppet. 90 km. Start Sälen. (FULLT 170319)

Vasaloppets sommarvecka 2018
Fre 10 aug: Cykelvasan Öppet Spår. 94 km. Start Sälen
Fre 10 aug: Cykelvasasprinten. 1 km. Lindvallen. Start Sälen
Lör 11 aug: Cykelvasan 90. 94 km. Start Sälen
Sön 12 aug: Cykelvasan 30. 32 km. Start Oxberg
Sön 12 aug: Ungdomscykelvasan. 32 km. Start Oxberg
Sön 12 aug: Cykelvasan 45. 45 km. Start Oxberg
Lör 18 aug: Ultravasan 45. 45 km. Start Oxberg
Lör 18 aug: Ultravasan 90. 90 km. Start Sälen
Lör 18 aug: Vasastafetten. 4,5–15 km. Löparstafett för tiomannalag. Start Sälen
Lör 18 aug: Vasakvartetten. 19,1–24,2 km. Löparstafett för fyramannalag. Start Sälen

Våra huvudsponsorer