2019-02-27 18:43

Halvvägs in i Vasaloppets vintervecka

Vi har nu nått halvtid i Vasaloppets vintervecka 2019 och så här långt har loppen inramats av milt väder, fina spår och en hel del sol. Tusen och åter tusen åkare har passerat mållinjen i Mora när vi summerar veckan så här långt.

Fredagens upplaga av Kortvasan lockade hela 5 720 av de totalt 6 810 anmälda till startfållorna i Oxberg och dagen kännetecknades av bra förhållanden i spåren som passade alla typer av åkare.

I lördagens upplaga av Tjejvasan, den 31:a i ordningen, kom 6 121 åkare till start. Storfavoriten Britta Johansson Norgren var först att korsa målinjen i Mora tätt följd av fjolårets Vasaloppsvinnare Lina Korsgren. Därefter följde ett pärlband av glada åkare där leende ansikten sken ikapp med solen som spred sitt ljus över målområdet.

Rapporter från både Kortvasan och Tjejvasan som inkommit till Vasaloppets organisation pekar mot att det var väldigt många nöjda deltagare i årets upplaga av loppen.

I Öppet Spår söndag kom 6 771 till start och i Öppet Spår måndag kom 4 233 till startplatsen i Berga by.

Erfarenheter efter ändringen av startproceduren i Öppet Spårs båda lopp visar att de allra flesta upplevt det positivt och att flödet i loppet fungerat bättre än tidigare år. Många nöjda deltagare har gått i mål och vittnat om att det varit en fantastisk upplevelse med ganska lätt åkning i spåren samt att soluppgången över myrarna i början av loppet varit spektakulär. ”Skidpropaganda”, som någon sammanfattade det.

Ett exempel på att det varit förhållandevis lättåkt i spåren är den fina tid som tidigare Vasaloppsvinnaren Oscar Svärd noterades för i Öppet Spår måndag då han var först att korsa mållinjen på 4:01:35. En tid som kan kan jämföras med fjolårets segrartid i Vasaloppet där Andreas Nygaard gick i mål på 4:24:36.

Tisdagens upplaga av Halvvasan bjöd på milt väder vilket ändå inte påverkade spåren allt för mycket för de allra flesta. 3 419 av totalt 3 989 anmälda åkare kom till start i Oxberg i loppet som även är starten på deras utmaning i Vasaloppstrippeln 45.

Läs mer om Vasaloppstrippeln här>

Nu laddar vi batterierna och förbereder oss inför Vasaloppets vinterveckas kommande lopp. Härnäst står Stafettvasan på tur där nästan 2 400 lag och 12 000 skidåkare ska ge sig ut i fäders spår på resan ner mot Vasaloppsmålet i Mora.

Åk du också – det finns fortfarande platser kvar

Det finns fortfarande platser kvar i både Stafettvasan, Nattvasan 90 och Nattvasan 45. Ta chansen och få ett minne för livet tillsammans med någon eller några som du tycker om. Anmäl dig på plats i Mora och Sälen.

Läs mer om hur du anmäler dig till loppen>

Våra huvudsponsorer