2019-08-13 11:40

Markus Torgeby med vänner springer Vasastafetten och sover ute

Han är känd som löparen som bodde ute i skogen i fyra år. Han har tränat löpning på elitnivå och författat två böcker. Under Vasaloppets sommarvecka kommer Markus Torgeby till Mora tillsammans med ett gäng goda vänner för att springa Vasastafetten samtidigt som de bor i tältkåtor i Vasaloppsarenan, lagar mat över öppen eld och lever utan moderna bekvämligheter.

– För mig blir helgen det bästa av två världar. Jag älskar fortfarande att springa och det ska bli väldigt roligt att springa en stafett och få vara del i ett lag där fokus ligger på upplevelse och gemenskap, säger Markus Torgeby.

Vasastafetten är sommarveckans äldsta lopp och känd som en riktig folkfest när företag och kompisgäng springer tillsammans i fäders spår mellan Sälen och Mora. Loppet är fördelat på tio sträckor, 4,5–15 kilometer långa, och i motionsklassen är det tillåtet att springa flera sträckor per person.

Markus Torgebys sällskap ställer upp med två lag i Vasastafetten där Markus själv är lagledare för ett lag medan tidigare längdåkaren och OS-guldmedaljören Anna Olsson ansvarar för det andra. Bland övriga deltagare finns namn som Rune Larsson, en av världens främsta ultralöpare på 80-talet, Mattias Fransson, skådespelare i humorgruppen Klungan som bland annat gör Mammas nya kille, och Mattias Göransson, chefredaktör och upphovsman till magasinen Offside och Filter.
– Att göra detta i samarbete med Vasaloppet känns fantastiskt. För mig är Vasaloppet minnen av en lång dag av rörelse, av gemenskap, spår av blåbärssoppa runt munnen och trötta leenden. Det handlar upplevelsen och det är den valutan som står högst i kurs, inte prestation och tider, säger Markus Torgeby.

Efter att ha levt ensam i de jämtländska skogarna under många år för att ”hitta en dörr till sitt eget huvud” ser Markus Torgeby fram emot att få dela det han upplevde i skogen tillsammans med andra. Från fredag till söndag, 16–18 augusti, bor gruppen mitt i tallskogen i Vasaloppsarenan och målet är att deltagarna ska få en djupare upplevelse och komma därifrån med stärkt självkänsla.
– Jag tror på att ägna sig åt fysisk aktivitet på dagen och återhämtning genom att sova i tältkåtor och äta mat lagad över öppen eld på kvällen. Att leva i en miljö som är annorlunda mot den vardagsmiljö vi alla lever i i dag, utan uppkoppling och så mycket yttre stimuli. När man sitter runt en öppen eld och sover i ett rum som är oändligt blir samtalen annorlunda, säger Markus Torgeby.

I dagsläget är 362 lag anmälda till Vasastafetten som i år arrangeras för 29:e gången.

Läs mer om Markus Torgeby på hans hemsida www.markustorgeby.se

Vasaloppet.TV direktsänder från Ultravasa, Vasastafetten och Vasakvartetten lördagen den 17 augusti
www.vasaloppet.tv

Det händer mycket i Sälen och i Mora under Vasaloppets sommarvecka 2019

Ta del av hela programmet

Våra huvudsponsorer