2022-06-27 09:37

Nytt anmälningsrekord i Ultravasan 90 2022 – Daniel Sedin en av deltagarna

Med knappt två månader kvar till Ultravasan 90 den 20 augusti står det klart att det blir nytt anmälningsrekord i år. I dagarna har nämligen 1 500 anmälda deltagare passerats. De ska alltså springa hela sträckan från Sälen till Mora.
– Jag har alltid gillat utmaningar och det här känns verkligen som en sådan, säger förre NHL-proffset i ishockey Daniel Sedin.

I dagsläget är också cirka 750 deltagare anmälda till Ultravasan 45. Även för Trailvasan 30 och Trailvasan 10 som i år får premiär på plats, är intresset stort. Aldrig tidigare har så många individuella löpare sprungit i Vasaloppsarenan! Dessutom är över 200 lag anmälda till 30-årsjubilerande Vasastafetten.

En av de anmälda till Ultravasan 90 är tidigare NHL-stjärnan, OS- och VM-guldmedaljören med mera, i ishockey, Daniel Sedin. När han och tvillingbrodern Henrik avslutade sina karriärer efter 17 säsonger i Vancouver Canucks 2018 började de springa olika lopp hemma i Vancouver, bland annat Vancouver Marathon i maj 2019. I oktober 2019 väckte Daniel Sedin sedan stor uppmärksamhet när han sprang Amsterdam Marathon på 2.57.36, det vill säga ”sub-3” – under tre timmar.

Vasaloppsarenan är dock ingen ny bekantskap för Daniel Sedin. Han har tillsammans med sina bröder genomfört Cykelvasan flera gånger. Tillsammans med Henrik har han även sprungit flera traillopp i bergen ovanför Vancouver. För nu är det alltså löpning som gäller. Henrik är inte anmäld, däremot ska storebror Peter också delta Ultravasan 90. Dessutom är Daniels fru Mariette anmäld till det nya loppet Trailvasan 10.

Daniel Sedin, från hockeyspelare till, snart, ultralöpare, hur har den här resan gått till? När och varför började du springa långt?
– Jag har alltid tyckt att det är roligt att springa, även som sommarträning när jag spelade ishockey. Som ung spelade jag även fotboll så löpningen kommer nog därifrån också. När hockeykarriären var på väg att ta slut så pratade jag och Henrik om att det skulle vara kul att springa ett maraton under tre timmar. Sen vi lade skridskorna på hyllan så har vi båda sprungit i stort sett dagligen.

Och flera maraton har det ju blivit, på riktigt fina tider, när väcktes tankarna om att springa Ultravasan 90?

– Vi har alltid gillat utmaningar och Ultravasan 90 känns verkligen som en sådan. Tankarna på att anmäla mig kom i våras när jag skadade mig och i stort sett bara kunde springa långsamt, då blev det längre pass men väldigt långsamt. Och då kom idén om Ultravasan 90, som ju är lång och kommer att gå långsamt.

Hur har, och hur ser, ditt träningsupplägg inför Ultravasan 90 ut? Har du någon speciell målsättning och hur laddar du mentalt?
 – Träningen inför kommer nog mest handla om att vänja mig vid den långa sträckan, det är något jag har stor respekt för. Min målsättning blir nog i första hand att ta mig i mål men jag brukar även alltid ha ett tidsmål, vad det blir får vi se när loppet närmar sig.

Du springer tillsammans med din äldre bror Peter, hur ser Henrik på er satsning?
– Vi är fyra bröder och alla gillar att träna, Den här gången fick jag bara med mig Peter men vi har alla cyklat Cykelvasan ett antal gånger. Henrik ville också springa men är tvungen att åka tillbaka till Vancouver veckan innan loppet så han får testa nästa år istället.

Både du och familjen har deltagit i olika motionslopp genom åren, både på cykel och i löpning, vad är det med motionslopp som tilltalar dig?
– Jag gillar ju att röra på mig och det är någonting speciellt med att anmäla sig till tävlingar och få ett specifikt mål att sikta emot.

Tips till andra som är sugna på att springa längre sträckor men ännu inte tagit steget?

– Ta det steg för steg, kanske börja med kortare sträckor och sen utöka eftersom. Anmäl er också till olika lopp, gärna tillsammans med familj eller kompisar, det gör hela upplevelsen så mycket roligare!

Till sist: hittills har du klarat av Vasaloppet på cykel och nu snart även till fots, kommer vi även få se dig på skidor mellan Sälen och Mora någon gång?
– Den enda som åkt Vasaloppet på skidor i vår familj är min äldsta bror Stefan och han är nog den som är mest allround när det kommer till träning. Vi får se om jag står på startlinjen någon gång med skidor på, det får framtiden utvisa.

Mer om Ultravasan 90 >

Kommande arrangemang i Vasaloppsarenan 2022–2023

Vasaloppets sommarvecka 2022 (anmälan är öppen)
• Fredag 12 augusti Cykelvasan Öppet Spår 94 km, start Sälen
• Fredag 12 augusti Cykelvasasprinten 1 km, Lindvallen, Sälen
• Lördag 13 augusti Cykelvasan 90 94 km, start Sälen
• Söndag 14 augusti Cykelvasan 45 45 km, start Oxberg
• Söndag 14 augusti Cykelvasan 30 32 km, start Oxberg
• Söndag 14 augusti Ungdomscykelvasan 32 km, start Oxberg
• Fredag 19 augusti Trailvasan 10 10 km, start Mora
• Lördag 20 augusti Ultravasan 90 90 km, start Sälen
• Lördag 20 augusti Ultravasan 45 45 km, start Oxberg
• Lördag 20 augusti Trailvasan 30 30 km, start Oxberg
• Lördag 20 augusti Vasastafetten 90 km, löparstafett för tiomannalag, start Sälen
• Lördag 20 augusti Vasakvartetten 90 km, löparstafett för fyramannalag, start Sälen

Vasaloppets vintervecka 2023 (anmälan är öppen) 

• Fredag 24 februari Vasaloppet 30 30 km, start Oxberg
• Lördag 25 februari Tjejvasan 30 km, start Oxberg
• Söndag 26 februari Ungdomsvasan 9 km start Eldris, 19 km start Hökberg
• Söndag 26 februari Öppet Spår söndag 90 km, start Sälen
• Måndag 27 februari Öppet Spår måndag 90 km, fri stil, start Sälen
• Tisdag 28 februari Vasaloppet 45 45 km, start Oxberg
• Fredag 3 mars Stafettvasan 90 km, femmannalag, start Sälen
• Fredag 3 mars Nattvasan 90 90 km, individuellt eller i par, fri stil, start Sälen
• Fredag 3 mars Nattvasan 45 45 km, individuellt eller i par, fri stil, start Oxberg
• Fredag 3 mars Nattvasan 30 30 km, individuellt eller i par, fri stil, start Oxberg
• Lördag 4 mars Vasaloppet 10 9 km, fri stil, start Eldris
• Söndag 5 mars Vasaloppet 90 km, start Sälen

Vasaloppstrippeln – skidor, cykel och löpning under ett år

Vasaloppstrippeln är en utmaning där du genomför tre lopp – i skidor, cykel och löpning – under ett kalenderår. Välj mellan 90, 45 och 30 kilometer.
LÄS MER >

Gilla Vasaloppet på Facebook och följ Vasaloppet på Instagram!

Våra huvudsponsorer