2020-05-05 14:59

Programmet klart för Visma Ski Classics 2020/2021

Nu har programmet presenterats för den elfte upplagan av Visma Ski Classics Pro Tour. Säsong XI 2020/2021 innehåller elva lopp över totalt 586 kilometer. Det startar med en prologhelg i Livigno där första loppet är Pro Team Tempo 15 kilometer den 27 november och säsongen slutar i norra Finland med den 70 kilometer långa finalen Ylläs-Levi som äger rum den 17 april 2021.

Prologhelgen i Livigno innehåller förutom Pro Team Tempot över 15 kilometer fredag den 27 november även den individuella prologen på 35 kilometer söndag 29 november.

Efter Livigno är det dags för den andra upplagan av La Venosta söndagen den 20 december. Motionärerna kommer att ha ett Challenger-evenemang dagen innan.

Efter nyår fortsätter touren i Schweiz med La Diagonela 16 januari, sedan blir det Italien med Toblach-Cortina 23 januari och Marcialonga 31 januari. Den 14 februari flyttar touren till Tjeckien för Jizerska Padesatka innan den rör sig norrut mot Skandinavien för Vasaloppet den 7 mars och Birkebeinerrennet den 20 mars.

De två sista loppen kommer att äga rum efter påskhelgen, med Reistadlöpet i Norge 10 april och säsong XI-finalen i Ylläs-Levi i Finland den 17 april.

– Efter förra vintern var feedbacken att Pro Touren var lite för intensiv i januari med fem evenemangshelger i rad. Med den nya säsong XI-kalendern har vi ett lopp mindre och det finns en återhämtningshelg mellan Marcialonga och Jizerska, vilket gör det bättre balanserat, säger Visma Ski Classics VD David Nilsson.

– Säsong XI har tre start up-evenemang i november/december, ett intensivt januari-block före de fyra stora evenemangen Marcialonga, Jizerska, Vasaloppet och Birken. Sedan blir det en kort vila innan säsongen avslutas med de två spektakulära loppen norr om polcirkeln, fortsätter David Nilsson.

– Även om Pro Tour-kalendern liknar förra året har vi spännande nyheter inom den, men vi väntar tills efter sommaren med att avslöja dem. Naturligtvis följer vi den extraordinära situationen vi har just nu men hoppas och tror att när vi kommer till den första helgen i december att den kommande säsongen kan hållas som planerat. Vi förbereder oss också på olika plan B-scenarier som att flytta evenemang geografiskt eller i tid, avslutar Nilsson.

För säsong XI har några ändringar gjorts i sprint- och climb-tävlingarna. Den andra sprinten i La Diagonela kommer att vara i St. Moritz, Marcialonga kommer att ha ytterligare en sprint-kontrollpunkt i Canazei och Jizerska Padesatka kommer återigen att ha en sprint i Jizerka, som i säsong IX. Den nya climb-kontrollpunkten i Marcialonga är L’Infinita och legendariska Cascata tas bort från climb-tävlingen. Vidare kommer Reistadlöpet bara att ha ett bergspris, vid Orta. Totalt finns det 12 sprint-passeringar och 13 climb-passeringar under säsongen XI.

Vasaloppet har som vanligt sprintpasseringar i Mångsbodarna och i Evertsberg. Climb-positionen finns tre kilometer från start på loppets högsta punkt.

Läs mer på vismaskiclassics.com

Visma Ski Classics Pro Tour Season XI 2020/2021:

 1. Fredag 27 november
  Pro Team prolog, 15 km, Livigno, Italien
 2. Söndag 29 november
  Individuell prolog, 35 km, Livigno, Italien
 3. Söndag 20 december
  La Venosta, 45 km, Melago, Italien
 4. Lördag 16 januari
  La Diagonela, 65 km, Zuoz, Schweiz
 5. Lördag 23 januari
  Toblach–Cortina, 42 km, Cortina, Italien
 6. Söndag 31 januari
  Marcialonga, 70 km, Cavalese, Italien
 7. Söndag 14 februari
  Jizerská Padesátka, 50 km, Bedrichov, Tjeckien
 8. Söndag 7 mars
  Vasaloppet, 90 km, Mora, Sverige
 9. Lördag 20 mars
  Birken, 54 km, Lillehammer, Norge
 10. Lördag 10 april
  Reistadløpet, 50 km, Bardufoss, Norge
 11. Lördag 17 april
  Ylläs–Levi, 70 km, Levi, Finland
  Källor: vismaskiclassics.com och langd.se

Våra huvudsponsorer