2022-08-31 15:00

TV-profilerna Mattias och Clara genomförde Vasaloppstrippeln 90

Vasaloppet + Cykelvasan 90 + Ultravasan 90 = Vasaloppstrippeln 90. Tre lopp i Vasaloppsarenan under ett och samma kalenderår ger, förutom ära och tillfredsställelse, en tjusig trippel-T-shirt som bevis på att man gått i mål med Vasaloppets allra största utmaning. Två som klarade hela uppgiften i år var TV-profilerna Mattias Svahn och Clara Henry. I vintras såg vi dem som åkande reportrar i Sveriges Televisions stora direktsändning från Vasaloppet. På elva timmar klarade de då av 90 kilometers skidåkning.

Clara Henry hade sprungit Ultravasan (egentligen Hemmavasan Ultra 90) redan 2021, det hade inte Mattias gjort. Han hade å andra sidan cyklat Cykelvasan 90 förut, vilket inte Clara hade gjort. Så där någonstans mittemellan föddes tankarna att de tillsammans även skulle försöka klara Vasaloppstrippeln i år.

Mattias, som är officiell Vasaloppscoach och långloppsexpert, förklarar:
– Clara har blivit en nära och god vän de senaste åren; vi gillar att hänga, så efter Vasaloppet i vintras bestämde vi oss för att köra Cykelvasan. Och när hon efter det sa ”jag ska springa Ultravasan också”, så sa jag ”men då är det ju bara Ultravasan som hindrar oss från att göra Vasaloppstrippeln 90 ihop”.

Mattias som var fyra i Vasaloppet både 2002 och 2003 har åkt många långa lopp förut. På skidor!
– Jag har aldrig någonsin ens haft en liten antydan till fundering på att delta i Ultravasan 90 kilometer löpning, för det är riktigt långt! Efter en kort fundering, kanske allt för kort, hörde jag mig själv säga: ”JAG ÄR MED PÅ ULTRAN OCKSÅ!!!” Detta var i början av sommaren, då kändes det som en okej och kul idé… Jag har haft ganska mycket skadeproblem med löpning senaste åren. Men jag gillar utmaningar!!

Ingen av dem hade nog väntat sig vilken dramatik det skulle bli, och vilken (dubbel) kamp mot klockan vi skulle få se. Mattias Svahn (jo, han har fyllt 50 år i år), fick sämsta tänkbara uppladdning och ”hela äventyret var i gungning”, som Mattias uttryckte det: Fem dagar före Cykelvasan 90 brände det nämligen till i baklåret, men efter rehab och behandling stod Mattias på starten i Sälen när det var dags att cykla till Mora. Mattias och Clara kom i mål samtidigt efter lite drygt sju timmar.

Sedan var det dags för de båda att springa NIO mil… Clara dansade i mål på strax över 14 timmar, men då var Mattias fortfarande ute i spåret. Han blev till slut SIST på 15 timmar och 41 minuter. Men han kom i mål. Repet i Eldris klarade Mattias med sju minuters marginal…

– Jag plockade fram mitt gamla pannben och hackade mig fram på hörntänderna in i mål. Pannbenet är kanske lite onödigt tjockt ibland men man fixar det mesta här i livet med vilja. Jag är grymt stolt över att vi fixade det.

Mattias och Clara har verkligen funnit varandra:
– Claras konditionsidrottsresa tror jag på något konstigt sätt tog fart efter att SVT Sport kontaktade henne för att vara åkande reporter på Vasaloppet för snart tre år sedan – då började ”konditionsgalningen” i dig att vakna tror jag. Vi kämpade på med tekniken; konditionen hade du redan för att fixa Vasaloppet och du gjorde enorma framsteg: Jag är djupt imponerad över den skidåkerska du är idag. Cykelvasan tog vi väl med en klackspark och fixade ganska enkelt. Men med Ultravasan kvar som sista del i att fullborda en trippel så blev det ombytta roller: du blev min löpcoach.

Clara kommenterade Mattias insats så här:
– Jag har aldrig sett maken till kämpe. Vem är som du, Mattias?! Vem sträcker baklåret bara dagar innan ett lopp och genomför det? Vem grimaserar illa efter en kilometer men följer upp med 89 ytterligare? Vem spurtar igång, för att löpet inte längre funkar, för att hinna med sista repet i Eldris – och lyckas? Du är en sann hjälte och jag är så otroligt imponerad och stolt! Du är galen på det absolut bästa sätt, med ett hjärta av guld och pannben av dörrkarmar (som man slår tår i och det gör så jäkla ont att man inte fattar hur nåt kan vara så stenhårt). Tack för äventyret!

Meddelas kan att Mattias tog det lugnt i en vecka efteråt: Inga svåra skador dock. ”Fortsatt lite ont och öm i vänster baklår, blåsor från yttre rymden på fötterna och en tjock elefantfot, stumma ben…” Mattias avslutar också med ett stort tack:
– Jag passar nu på att tacka av hela mitt hjärta för alla snälla goa peppande kommentarer, tack!!

Tider och resultat
Vasaloppstrippeln 90 är ju ingen tävling, men en sammanlagd tid räknas ut för var och en av deltagarna. Med sitt fina resultat på löpningen vann Clara alltså årets ”duell” över Mattias, men så var det det här med reglerna och resultatdatorerna…

På grund av pandemin fick nämligen även 2021 års skidresultat räknas in i sluttiden för Vasaloppstrippeln. Eftersom Mattias åkte pandemivarianten ”Vasaåket 90” snabbare ifjol än Vasaloppet i år, så fick han tillgodoräkna sig den bästa tiden (8.29.35).

Mattias officiella sluttid blev därmed 31 timmar, 19 minuter och 14 sekunder. Medan Clara klarade årets tre lopp på 32 timmar, 15 minuter, 16 sekunder. Om nu tiden ens har någon betydelse i sammanhanget? Bra kämpat @vasasvahn och @glasclara!

Summering 2022
Skidåkning 6 mars – Vasaloppet: Mattias 11.02.57*. Clara 11.02.57.
Cykling 13 augusti – Cykelvasan 90: Mattias 7.08.36. Clara 7.08.29.
Löpning 20 augusti – Ultravasan 90: Mattias 15.41.03. Clara 14.03.50.

TV: Se Mattias Svahn ta sig i mål som siste deltagare 2022 >

PS. Anmälan för Vasaloppstrippeln 90 2023 är redan öppen redan nu. Välj mellan 30, 45 eller 90 kilometer:
Vasaloppstrippeln >

Vasaloppets vintervecka 2023

Skidlopp i Vasaloppsarenan

• Fredag 24 februari Vasaloppet 30 start Oxberg, 30 km
• Lördag 25 februari Tjejvasan start Oxberg, 30 km
• Söndag 26 februari Ungdomsvasan start Eldris, 9 km, start Hökberg, 19 km
• Söndag 26 februari Öppet Spår söndag start Sälen, 90 km
• Måndag 27 februari Öppet Spår måndag fri stil, start Sälen, 90 km
• Tisdag 28 februari Vasaloppet 45 start Oxberg, 45 km
• Fredag 3 mars Stafettvasan skidstafett, fem sträckor, start Sälen, 90 km
• Fredag 3 mars Nattvasan 90 individuellt eller i par, fri stil, start Sälen, 90 km
• Fredag 3 mars Nattvasan 45 individuellt eller i par, fri stil, start Oxberg, 45 km
• Fredag 3 mars Nattvasan 30 individuellt eller i par, fri stil, start Oxberg, 30 km
• Lördag 4 mars Vasaloppet 10 fri stil, start Eldris, 9 km
• Söndag 5 mars Vasaloppet start Sälen, 90 km

Anmälan är öppen, startplatser finns just nu i samtliga lopp

 

Vasaloppets sommarvecka 2023

Cykellopp i Vasaloppsarenan

• Fredag 11 augusti
Cykelvasan Öppet Spår start Sälen, 94 km
Cykelvasan 45 start Oxberg, 45 km
Cykelvasan 30 start Oxberg, 32 km
Ungdomscykelvasan start Oxberg, 32 km
• Lördag 12 augusti
Cykelvasan 90 start Sälen, 94 km

Löplopp i Vasaloppsarenan

• Fredag 18 augusti
Trailvasan 10 start Mora, 10 km
• Lördag 19 augusti
Ultravasan 90 start Sälen, 90 km
Ultravasan 45 start Oxberg, 45 km
Trailvasan 30 start Oxberg, 30 km
Vasastafetten löparstafett, tio sträckor, start Sälen, 90 km

Anmälan öppnar lördagen den 24 september 2022

 


Vasaloppstrippeln – skidor, cykel och löpning under ett år

Vasaloppstrippeln är en utmaning där du genomför tre lopp – i skidor, cykel och löpning – under ett kalenderår. Välj mellan 90, 45 och 30 kilometer.
Läs mer >

 

Gilla Vasaloppet på Facebook och följ Vasaloppet på Instagram!

Våra huvudsponsorer