2020-02-20 15:57

Vasaloppets vintervecka 2020 i tv och radio – den kompletta guiden

Som vanligt bevakas Vasaloppets vintervecka grundligt av många aktörer även i år. Här berättar vi om sändningarna och guidar dig hur du kan följa med i tv, webb-tv, radio, webb-radio och sociala medier. Alla sändningstider finns i vår kalender på vasaloppet.se under rubriken ”Program” här ovan.

SVERIGES TELEVISION
SVT sänder Tjejvasan i Vinterstudion lördag 22 februari kl 08.45–11.00 SVT1 och SVT Play. ”Världens största skidlopp enbart för kvinnor. Här åker eliten sida vid sida med motionärerna.” Kommentator för sändningen är Ola Bränholm och expert är Mattias Svahn.

Helgen lördag 29 februari–söndag 1 mars byggs Vinterstudion upp i målområdet i Mora. Redan på lördag sänds ”Inför Vasaloppet” direkt från Sälen kl 14.00–14.30 med det allra senaste inför Vasaloppet. Missa inte det.

Söndag 1 mars körs Vasaloppet för 96:e gången och SVT direktsänder från kl 07.30 i SVT1 och SVT Play. Programledare är Yvette Hermundstad, medan loppet kommenteras av Jacob Hård och Anders Blomquist. Utmed spåret kommer Maria Wallberg, Niklas Källner, Daniel Nannskog och Cecilia Ingman att finnas på plats för att prata med dem som åker. Nytt för i år är att Rikard Tynell axlar Daniel Svenssons mantel som SVT:s elitåkande reporter, och han kommer att leverera rapporter från täten i loppet.

För att sända Vasaloppet används ett 40-tal kameror, samt tre skotrar som kör utmed spåret. En kamera finns på den helikopter som flyger över loppet. SVT kommer under Vasaloppssöndagen också att ha Christoffer Fransson som skildrar allt som händer vid sidan om loppet på SVT Sports sociala medier.

Mattias Svahn, som 2019 var SVT Plays åkande reporter, får i år sällskap i spåret av bloggaren och programledaren Clara Henry. Tillsammans åker de Vasaloppet den 1 mars i en lång fascinerande direktsändning kl 07.30–20.00 i Play.
– Jag tycker det är skithäftigt att få lov att vara SVT:s åkande profil! Jag har följt Vasaloppet i alla år sedan jag var liten och har nog aldrig tänkt att jag ska åka men jag är inte rädd att ta mig an en utmaning så jag ser väldigt mycket fram emot det. Jag är ju en rookie på skidor men det ska bli väldigt kul, säger Clara Henry om sin uppgift.

Claras träningsresa finns också i så småningom åtta episoder i SVT Play: ”I spåret med Clara Henry & Mattias Svahn”. Bra sätt att få träningstips på!
– Åka skidor och snacka är två saker som jag gillar, har Mattias Svahn sagt om att vara åkande reporter i SVT.
I SPÅRET MED CLARA HENRY OCH MATTIAS SVAHN >

SVT Dalarna finns på plats och gör reportage under Vasaloppets vintervecka 2020.
Se alla SVT:s Vasaloppsreportage 2020 på:
svt.se/nyheter/amne/Dalarna_-_Vasaloppet_2020 >
och
svt.se/sport/vasaloppeT >

SVERIGES RADIO
Redan det fjärde Vasaloppet (1925) sändes i radio. Radiosporten direktsänder Sportextra med Vasaloppet söndag 1 mars i Sveriges Radio P4. Den traditionella starttiden är som bekant klockan 07.18. Sedan håller man på fram till 14.00.
sverigesradio.se/radiosporteN >

VASALOPPET.TV
Playtjänsten Vasaloppet.TV sänder alla dagar under Vasaloppets vintervecka 2020, helt utan kostnad. Sändningarna börjar en timme innan respektive lopps starttid och därefter kan du ha koll på nära och kära hela vägen till Mora via fasta kameror vid kontrollerna i Mångsbodarna, Risberg, Evertsberg, Oxberg och Eldris. Dessutom finns en speakerledd direktsändning från Vasaloppsmålet där kommentatorer på scenen intervjuar deltagare och hejar in dem i mål. Alla målgångar kan ses i kameran ”Målgång i Mora”. Sändningstiderna finns på:
program/vasakalendern >
SE vasaloppet.tV >

VASALOPPSRADION
Vasaloppsradion kommer som vanligt att följa alla loppen under hela veckan med tonvikt på Tjejvasan och Vasaloppet, där eliten följs lite extra. Allt om loppen, trafikläget och folkfesten hör du i radio (Sälen 107,6 MHz, Oxberg/Älvdalen 89,1 MHz och Mora 94,1 MHz), på webben eller i mobilen.
vasaloppsradion.sE >

VASALOPPET 2020 SÄNDS I SKI CLASSICS PLAY
Sveriges Televisions sändningar kan bara ses i Sverige, men flera andra länders tv-bolag direktsänder också Vasaloppet den 1 mars. Men hela Vasaloppet kan också följas var som helst i världen med engelsk kommentator från kl 07.50 i webb-tv eller i mobilen på Ski Classics Play (avgift EUR 8,99).
play.vismaskiclassics.com/visma-ski-classicS >

VASALOPPET I 15 LÄNDER
Förutom i Sverige så sänds Vasaloppet 2020 i TV i följande 14 länder: Norge, Finland, Danmark, Island, Polen, Frankrike, Italien, Tjeckien, Lettland, Ryssland, Kanada, USA, Australien och Nya Zeeland.

SOCIALA MEDIER
Under vinterveckan bevakar Vasaloppet de olika loppen på Facebook och Instagram. Här får du också uppdaterade rapporter från spåret och vallatips.
facebook.com/vasaloppetofficiaL >
instagram.com/vasaloppeT >

FÖLJ DELTAGARE MED APP OCH SMS
Vasaloppets app ”Vasaloppet vinter 2020” är det bästa sättet att följa deltagare under deras tid i spåret. Appen är gratis att ladda ned och det går att köpa bevakningar av hur många deltagare man vill. Push-notiser ger mellantider vid alla Vasaloppskontroller och man får också en uppskattad tid för när deltagaren beräknas anlända till nästa kontroll samt gå i mål. I appen finns även många andra funktioner. På platser med dålig mobiltäckning (till exempel på vissa ställen längs med Vasaloppsspåret) rekommenderas i stället Vasaloppets sms-tjänst. Den kräver, till skillnad från appen, ingen datatrafik.
FÖLJ DELTAGARE >

ALLA SÄNDNINGSTIDER FINNS HÄR >

Kommande arrangemang i Vasaloppsarenan

Vasaloppets vintervecka 2020
Fre 21 feb: Vasaloppet 30 (f d Kortvasan).  30 km. Start Oxberg
Lör 22 feb: Tjejvasan. 30 km. Start Oxberg
Sön 23 feb: Ungdomsvasan. 9/19 km Start Eldris/Hökberg
Sön 23 feb: Öppet Spår söndag. 90 km. Start Sälen
Mån 24 feb: Öppet Spår måndag. 90 km. Start Sälen
Tis 25 feb: Vasaloppet 45 (f d Halvvasan). 45 km. Start flyttad till Evertsberg
Fre 28 feb: Stafettvasan. 9–24 km. Femmannalag. Start Sälen
Fre 28 feb: Nattvasan 90. 90 km. Tvåmannalag. Start Sälen
Fre 28 feb: Nattvasan 45. 45 km. Tvåmannalag. Start flyttad till Evertsberg
Lör 29 feb: Blåbärsloppet. 9 km. Start Eldris
Sön 1 mar: Vasaloppet. 90 km. Start Sälen (FULLTECKNAT)

TILL DIREKTANMÄLAN >

Vasaloppets sommarvecka 2020

Fre 14 aug: Cykelvasan Öppet Spår. 94 km. Start Sälen
Fre 14 aug: Cykelvasasprinten.1 km. Lindvallen. Start Sälen
Lör 15 aug: Cykelvasan 90. 94 km. Start Sälen
Sön 16 aug: Cykelvasan 30.32 km. Start Oxberg
Sön 16 aug:Ungdomscykelvasan.32 km. Start Oxberg
Sön 16 aug: Cykelvasan 45. 45 km. Start Oxberg
Lör 22 aug: Trailvasan 30.30 km. Start Oxberg
Lör 22 aug: Ultravasan 45.45 km. Start Oxberg
Lör 22 aug: Ultravasan 90. 90 km. Start Sälen
Lör 22 aug: Vasastafetten.90 km. Löparstafett för tiomannalag. Start Sälen
Lör 22 aug: Vasakvartetten.90 km. Löparstafett för fyramannalag. Start Sälen

GILLA VASALOPPETOFFICIAL PÅ FACEBOOK OCH FÖLJ VASALOPPET PÅ INSTAGRAM.

Våra huvudsponsorer