Idrottssveriges mest fullmatade TV-sändning sommaren 2020 – hela nio timmar live från studion vid Vasaloppsmålet i Mora med gäster och liveinslag från Hemmavasan i hela Sverige och internationellt. Programledare hela dagen är Johanna Ojala och Clara Henry.

Jenny och Susanna Kallur rapporterar från Falun, Hans Olsson från Åre och Anders Ekh från Göteborg. Deltagare blir uppringda för att berätta hur det går i deras lopp på hemmaplan i den digitala Vasaloppsarenan i appen Hemmavasan. Det bjuds det på historiska nedslag, anekdoter, träningstips och väderprognoser. Under dagen kommer det även visas inslag om de klassiska Vasaloppskontrollerna mellan Sälen och Mora.

Gäster i studion är bland andra cykelexperten Roberto Vacchi, ultralöpningsfantasten Johnny Hällneby, Vasaloppets tillförordnade vd Johan Eriksson och kranskullan Fanny Axelsson och kransmasen Daniel Duhlbo. Dessutom kommer OS-guldmedaljören i skridsko Tomas Gustafson, Cykelvasans segrare från 2019 Emil Lindgren, Vasaloppsmeteorologen Pia Hultgren, rekordinnehavaren i Ultravasan 90 Jonas Buud och många fler att dyka upp i sändningen.

Hela sändningen Hemmavasan Live är gratis och kan ses i efterhand på Vasaloppet.TV.

vasaloppet.tv

Tablå och hålltider Vasaloppets Hemmavasan Live lördag 15 augusti 2020

(med reservation för eventuella ändringar)

Här presenterar vi några korta punkter från varje sändningstimme under Hemmavasan Live 15 augusti 2020. Mycket mera tillkommer!

08.45–10.00

Välkommen! Vi kör uppladdning inför starten i Hemmavasan med kommentatorerna Roberto Vacchi, Johnny Hällneby och Martin Sellberg på plats i studion. Jenny och Susanna Kallur startar Hemmavasan Cykel 45 i Falun. Fjolårssegraren i Cykelvasan 90, Emil Lindgren, startar Hemmavasan Cykel 90 i Alingsås. Dessutom ringer vi upp deltagare på telefon och via länk, från norr till söder, som liverapporterar från sina olika lopp.

10.00–11.00

Vi kollar läget med OS-guldmedaljören i skridsko, Tomas Gustafson som kör Hemmavasan Cykel 90 i Uppsala och tidigare segraren i Cykelvasan 90, Michael Olsson, som tillsammans med elitcyklisten Sara Öberg, ska cykla 23 varv på SM-banan i mountainbike i Göteborg när de genomför Hemmavasan Cykel 90. Erik Ahlström besöker studion och berättar om initiativet ”Plogga”, där du plockar skräp medan du joggar. Dessutom sänder kranskullan Fanny Axelsson och kransmasen Daniel Duhlbo live när de kör Hemmavasan Trail 10 på sina favoritstigar.

11.00–12.00

Vi följer upp målgångar för systrarna Kallur och Emil Lindgren. Vasaloppets tillförordnade vd, Johan Eriksson, gästar studion och berättar om det enormt viktiga ideella föreningslivet och kopplingen till Vasaloppet. Självklart fortsätter även vår uppföljning med alla deltagare ute i landet.

12.00–13.00

Dags för första rapporten från Åre där tidigare störtloppsåkaren Hans Olsson startat sitt lopp Hemmavasan Cykel 90. Här träffar vi också Jessica Clarén som driver cykelelitlaget Team She Rides. Dessutom bjuder vi på historien bakom Cykelvasan och Ultravasan. Vi kollar också läget med Jonas Buud, tvåfaldig segrare och rekordhållaren i Ultravasan 90 som i år satsar på Hemmavasan.

13.00–14.00

2020 års segrare i Vasaloppet, Lina Korsgren, rapporterar om dagsformen och träningsplaner direkt från Åre. I studion snackar vi ungdomar och motion och kollar in Barnens Vasalopp skidor som arrangeras under lördagen i både i Falun och Alingsås. Vi fortsätter även ha koll på deltagarnas framfart ute i landet och världen.

14.00–15.00

Dags för bakning av den klassiska Vasaloppsbullen hemma hos Sanna Kallur i Falun. Dessutom fördjupar vi oss i Vasaloppets historia med spännande gäster i studion. Vi lär känna kranskullan lite mer och kollar läget med flera Vasaloppsveteraner, tidigare Vasaloppssegrare och får dessutom information om Vasaloppets hundraårsfirande 2022.

15.00–16.00

Clara Henry och Johanna Ojala bjuder på sina egna spektakulära upplevelser från Vasaloppsspåret. Vi får höra om synskadade paraskidåkaren Zebastian Modins resa i Vasaloppet i vintras där han slutade på 606:e plats. I Åre släpper vi iväg tidigare extremskidåkaren Sverre Liliequist som genomför Hemmavasan Trail 10 uppför Fjällgårdshelvetet, sju gånger upp och ner. Dessutom kommer Vasaloppets huvudsponsor Stadium till studion och pratar kläder och utrustning.

16.00–17.00
Vi får rapport från ett gäng tidigare segrare av Cykelvasan 90, bland andra Jennie Stenerhag och Magnus Darvell, som kör tillsammans och väntas gå i mål Falun. Sen tar vi klivet ut i vida världen för att kolla läget med våra internationella deltagare i Hemmavasan, bland annat rallycrossvärldsmästaren Mattias Ekström i Tyskland som satsar på Hemmavasan Cykel 90. Dessutom tar vi ett snack med Vasaloppet i Kina, Japan och USA.

17.00–18.00
Lägeskoll med Vasaloppscoachen Erik Wickström som satsar på att genomföra samtliga åtta lopp i Hemmavasan fram till 22 augusti. Det blir också återkoppling med deltagare vi följt under dagen, vissa har gått i mål medan andra har några timmar kvar i spåret. Kranskullan och kransmasen kommer till studion, Pia Hultgren ger en väderprognos inför kommande vecka. Johnny Hällneby ger tips och råd till deltagare som ska springa i veckan och självklart bjuder vi på en mängd roliga och intressanta klipp från dagens sändning när premiärdagen av Hemmavasan 2020 summeras.

Använd dig gärna av hashtaggen #hemmavasan så har Vasaloppet och alla andra intresserade möjlighet att vara närmare dig och ditt lopp. Här kan du själv dessutom hämta inspiration och pepp från nära 13 000 andra Hemmavasan-deltagare i Sverige och världen över.

 

Vasaloppet.TV lanserades av Vasaloppet, i samarbete med IBM, till vinterveckan 2018 Här kan du följa och ta del av allt som rör Vasaloppet, sommar som vinter, med historiska klipp, tränings- och kosttips och självklart direktsändningar under arrangemangen. Under Vasaloppets vintervecka 2020 sände vi varje dag från start till att sista deltagare gått i mål.