Vasaloppet har många olika lopp. Vi brukar säga att det finns minst en utmaning för varje människa. För oss är det viktigt att alla som vill ska kunna komma ut och röra på sig utifrån sina egna förutsättningar. Därför kan det vara idé att tänka till lite extra när du ska anmäla dig och dina kollegor till våra lopp. Gillar ni vinter och skidor eller sommar och cykel eller löpning? Vill ni dela på sträckan som ett lag – i Stafettvasan (skidor) eller Vasastafetten (löpning) – eller genomföra ett individuellt lopp men ändå kunna följa varandra till målet i Mora? Här nedan har vi samlat alla våra lopp  (förutom ungdomsloppen) med korta beskrivningar för att du och dina kollegor ska kunna fatta ett beslut om vilken utmaning ni skulle vilja genomföra.

Sommar – cykel och löpning
Vinter – skidor


Vasaloppets sommarvecka 2024

Vasaloppets sommarvecka består av flera olika lopp i cykel och löpning under två helger i augusti. Loppen äger rum i den nio mil långa Vasaloppsarenan, mellan Sälen och Mora.

 

Vasastafetten

Räkna med folkfest när hundratals lag springer den klassiska sträckan från Sälen till Mora. Vasastafetten är ett terränglopp där 10 personer springer sträckor mellan 4,5 och 15 kilometer. Även om många av sträckorna är förhållandevis korta, så krävs träning och bra förberedelser. Varför inte träna tillsammans i laget?

Distans: 92 km totalt
Typ: Motion
Stil: Terränglopp
Datum: 17 augusti 2024

 

Trailvasan 10

Ett underbart kvällslopp med start och mål i Mora. Gå, lunka eller spring tillsammans med dina kollegor. Målgång sker under den klassiska Vasaloppsportalen. Efter loppet kan ni samlas för att avnjuta picknick och andra festligheter i anslutning till Vasaloppsmålet i centrala Mora.

Distans: 10 km
Typ: Motion
Stil: Terränglopp
Datum: 16 augusti 2024

Cykelvasan 30

Alla kan cykla Vasaloppet! Har du en MTB tar du den, annars går det lika bra med din vanliga cykel. Cykelvasan 30 är motionsloppet där kollegorna kan cykla tillsammans. Banan startar i Oxberg och går i mål i Mora via de välkända Vasaloppskontrollerna.

Distans: 32 km
Typ: Motion
Stil: MTB
Datum: 9 augusti 2024

 

Trailvasan 30

Utmana kollegorna på 30 kilometer löpning i fäders spår. Starten går i Oxberg och ni går, lunkar eller springer i det klassiska Vasaloppsspåret ner mot målet i Mora. Ni har 8,5 timmar på er att nå målet. Och kom ihåg – det är sträckan och inte tiden som är utmaningen.

Distans: 30 km
Typ: Tävling
Stil: Terränglopp
Datum: 17 augusti 2024

 

Cykelvasan 90

Hela det traditionella Vasaloppet – på mountainbike. Nordens största mountainbikelopp tar dig och dina kollegor på en historisk resa i fäders spår. Starten går i Sälen och du passerar alla kända Vasaloppskontroller innan målgången i Mora. Räkna med skogsvägar och uppbyggda trallar över myrmarker, genom ljusa tallskogar, förbi fäbodstugor och ängsmark.

Distans: 96 km
Typ: Tävling och motion
Stil: MTB
Datum: 10 augusti 2024

 

Cykelvasan Öppet Spår

Cykla hela Vasaloppet på MTB och tävla enbart mot dig själv eller kollegorna. Njut av den vackra naturen och känn historiens vingslag när du passerar alla de klassiska Vasaloppskontrollerna på vägen ner mot målportalen i Mora. Loppet är en riktig utmaning, så förbered er väl.

Distans: 96 km
Typ: Motion
Stil: MTB
Datum: 9 augusti 2024

 

Cykelvasan 45

Mountainbike för kollegor som gillar utmaningar. Loppet startar i Oxberg och går i kuperad terräng runt den vackra Oxbergssjön via genuina fäbodmiljöer, genom löv- och barrskog innan ni cyklar in i Vasaloppsarenan igen. Njut av Vasaloppsstämningen när ni passerar kontrollerna i Oxberg, Hökberg och Eldris. Målgång sker under den klassiska målportalen i Mora.

Distans: 45 km
Typ: Motion
Stil: MTB
Datum: 9 augusti 2024

 

Ultravasan 90

Spring hela det klassiska Vasaloppet. Den magiska starten går redan klockan 05.00 i Berga by, Sälen. Sedan möter ni soluppgången på myrarna vid Smågan och fortsätter via alla de klassiska Vasaloppskontrollerna ner mot målet i Mora. Ni har 15 timmar på er att nå målet.

Distans: 92 km
Typ: Tävling
Stil: Terränglopp
Datum: 17 augusti 2024

 

Ultravasan 45

Upplev ett ultramaraton på historisk Vasaloppsmark. Loppet startar i Oxberg och går i kuperad terräng runt den vackra Oxbergssjön via genuina fäbodmiljöer och klassiska Vasaloppskontroller. Gå, lunka eller spring. Ni har 11 timmar på er.

Distans: 45 km
Typ: Tävling
Stil: Terränglopp
Datum: 17 augusti 2024

 


Vasaloppets vintervecka 2025

Vasaloppets vintervecka består av flera olika skidlopp i slutet av februari och början av mars. Loppen äger rum i den nio mil långa Vasaloppsarenan, mellan Sälen och Mora.

 

Vasaloppet

Vasaloppet är världens största långlopp på skidor. Traditionen är lång och hundratusentals skidåkare har kämpat sig fram i Vasaloppsspåret sedan starten 1922. Åkstilen är klassisk och naturupplevelsen magisk. Loppet följs av miljoner tv-tittare i flera länder.

Distans: 90 km
Typ: Tävling
Stil: Klassisk stil
Datum: 2 mars 2025

 

Vasaloppet 30

Vasaloppet 30 är loppet för alla! Sedan starten 1997 har Vasaloppet 30 samlat kollegor, familjer och vänner som velat ta sig de 30 kilometerna från Oxberg till Mora. Åkstilen är klassisk. Ta chansen att uppleva äkta glädje och gemenskap i skidspåret!

Distans: 30 km
Typ: Motion
Stil: Klassisk stil
Datum: 21 februari 2025

 

Tjejvasan

Världens största skidlopp enbart för kvinnor. Här åker elit och motionärer i samma lopp. Starten går i Oxberg och därefter väntar 30 km härlig skidåkning, via genuina fäbodmiljöer och vacker barrskog, innan ni glider in under målportalen i Mora.

Distans: 30 km
Typ: Tävling och motion
Stil: Klassisk stil
Datum: 22 februari 2025

 

Öppet Spår söndag

För de kollegor som vill åka världens största långlopp på skidor, från Sälen till Mora, och bara tävla mot sig själva är Öppet Spår söndag ett bra val. Loppet går i samma spår och förbi samma kontroller som Vasaloppet. Loppet räknas även som seedningslopp till Vasaloppet.

Distans: 90 km
Typ: Motion
Stil: Klassisk stil
Datum: 23 februari 2025

 

Öppet Spår måndag 90

För de kollegor som vill åka världens största långlopp på skidor, från Sälen till Mora, och bara tävla mot sig själva är Öppet Spår måndag ett bra val. Sedan 2022 går loppet i fri stil och Vasaloppsarenan prepareras med både skejtbädd och skidspår. Loppet räknas som seedningslopp till Vasaloppets startled 2–10.

Distans: 90 km
Typ: Motion
Stil: Fri stil
Datum: 24 februari 2025

 

Öppet Spår måndag 45

Starten för Öppet Spår måndag 45 går på startplatsen i Oxberg, och loppets 45 km passerar de tre kontrollerna Oxberg, Hökberg och Eldris. Loppet går i fri stil, vilket betyder att både skejt och klassisk stil är tillåtet. Vasaloppsarenan prepareras med både en skejtbädd och skidspår.

Distans: 45 km
Typ: Motion
Stil: Fri stil
Datum: 24 februari 2025

 

Öppet Spår måndag 30

I likhet med våra andra 30-kilometerslopp startar Öppet Spår måndag 30 vid startplatsen i Oxberg. Loppet går i fri stil, vilket betyder att både skejt och klassisk stil är tillåtet. Vasaloppsarenan prepareras med både en skejtbädd och skidspår.

Distans: 30 km
Typ: Motion
Stil: Fri stil
Datum: 24 februari 2025

 

Vasaloppet 45

Det här är 45 kilometer en härlig utmaning i Vasaloppspåret! Starten går i Oxberg och tar en extra runda runt Oxbergssjön innan ni når målet i Mora. Vasaloppet 45 räknas som seedningslopp till Vasaloppet.

Distans: 45 km
Typ: Motion
Stil: Klassisk stil
Datum: 25 februari 2025

 

Stafettvasan

Fem deltagare delar på den 90 km långa sträckan från Sälen till Mora. Det spelar ingen roll om ni är ett företag eller ett kompisgäng, alla får uppleva samma härliga feststämning och glädje. Träna tillsammans och peppa varandra i laget! Sträckorna är 24 km, 24 km, 14 km, 9 km och 19 km.

Distans: 90 km
Typ: Motion
Stil: Klassisk stil
Datum: 28 februari 2025

 

Nattvasan 30

Nattvasan 30 startar kl 19.00 i Oxberg. Stjärnorna och pannlamporna lyser upp spåret till Mora och gör loppet till ett äventyr, en resa kantad av marschaller och eldar. Åk individuellt eller i par, både klassisk stil och skejt är tillåtet.

Distans: 30 km
Typ: Motion
Stil: Fri stil
Datum: 28 februari 2025

 

Nattvasan 45

Nattvasan 45 startar kl. 20.00 i Oxberg och stjärnorna och pannlamporna lyser upp spåret som först går runt den vackra Oxbergssjön innan ni skidar in i Vasaloppsarenan igen. Det blir ett äventyr, en resa kantad av marschaller och eldar innan ni går i mål under den klassiska målportalen i Mora. Åk individuellt eller i par, både klassisk stil och skejt är tillåtet.

Distans: 45 km
Typ: Motion
Stil: Fri stil
Datum: 28 februari 2025

 

Nattvasan 90

Sedan det första Vasaloppet 1922 har hundratusentals skidåkare tagit sig från Sälen till Mora. Dagtid är 90 kilometer en utmaning. På natten blir det ett äventyr. Mörkret och tystnaden sluter sig omkring er i samma stund som ni lämnar starten i Berga by. Sedan är det bara stjärnor och pannlampor som visar vägen.

Distans: 90 km
Typ: Motion
Stil: Fri stil
Datum: 28 februari 2025

 

Vasaloppet 10

Vasaloppet för er som aldrig provat på längdskidor tidigare. I det här loppet, som startar i Eldris, handlar det mer om att våga testa än att tävla. Här får ni chans att uppleva en svensk tradition och glädjen av att åka i mål under Vasaloppets klassiska målportal.

Distans: 9 km
Typ: Motion
Stil: Fri stil
Datum: 1 mars 2025