Sedan det första Vasaloppet 1922 har hundratusentals skidåkare tagit sig från Sälen till Mora. Dagtid är 90 kilometer en tuff utmaning. På natten blir det ett äventyr. Nattvasan 90 är ett parlopp där du och en kompis åker tillsammans med andra tvåmannalag. I fri stil – skejt eller klassiskt – tar ni er fram i ett mörklagt spår och möter endast en kontroll längs vägen. I ryggsäckarna packar ni all den mat och utrustning som ni tror er behöva. Mörkret och tystnaden sluter sig omkring er i samma stund som ni lämnar Berga by. Sedan är det bara stjärnor och pannlampor som visar vägen.

Tävlingsregler

Nattvasan 90 är ett parlopp där varje lag består av två deltagare. Laget åker tillsammans av säkerhetsskäl. Det ska inte vara ett längre avstånd än att ni håller uppsikt över varandra. Vid målgång får det vara ett avstånd på maximalt 20 sekunder. Båda deltagarna måste genomföra loppet för att laget ska få en sluttid. Loppet går i fri stil vilket gör det möjligt att välja mellan klassisk skidåkning och skejt. Laget ska gå i mål med samma skidor som de startade med. Det är tillåtet att byta skidor med varandra inom laget. Det är inte tillåtet att hjälpa varandra framåt med draghjälp, så kallad repning.

Nattvasan 90 är ett motionslopp vilket innebär att ingen segrare koras. Svenska skidförbundets regler för motionslopp gäller.

Svenska skidförbundets webbplats

Minimiålder

Du får delta i loppet från året du fyller 17 år.

Utrustningskrav

Det är krav att samtliga deltagare är utrustade med:

 • Pannlampa
 • En liter vätska
 • Behållare för vätska för egen påfyllning vid vätskestationerna. Kåsa eller liknande. Vi tillhandahåller inte engångsmuggar.

Övrig utrustning som vi starkt rekommenderar att du bär med dig i ryggsäck eller liknande:

 • Vindtät jacka och byxa
 • Underställströja
 • Extra mössa och vantar
 • Första förband
 • Energibar eller liknande
 • Extra batterier till pannlampan.
Tidsstraff vid nedskräpning

Det är tillåtet att slänga skräp på tre olika sätt under Vasaloppets vintervecka. Blir du påkommen med att slänga skräp på annat sätt kan du komma att straffas med ett tidstillägg på 15 minuter.

Du får slänga skräp:

 • i soptunnorna vid Vasaloppskontrollerna
 • i de markerade skräpzonerna mellan varje Vasaloppskontroll
 • där du som deltagare vet att en ledare eller anhörig plockar upp det som du slänger.
Falska personuppgifter

En tävlande kommer automatiskt att diskvalificeras om han/hon deltar i tävlingen under falska uppgifter som falskt namn/falskt tidtagningschip eller utöva osportsligt uppträdande. Tävlingsledningen har rätt att diskvalificera och förbjuda från deltagande om bevis på regelöverträdelse lämnas in efter loppet är klart och efter det att juryn har avslutat sitt arbete.

Vasaloppstrippeln – tre 90-kilometerslopp under ett kalenderår

Att skida, cykla eller springa 90 kilometer är en bedrift. Vad sägs om att göra det under samma år?

Läs mer om Vasaloppstrippeln >

En del av En Svensk Klassiker

Nattvasan 90 ingår – tillsammans med Engelbrektsloppet, Vasaloppet, Öppet Spår söndag, Öppet Spår måndag, Vätternrundan, Vansbrosimningen, Öppen Älv och TCS Lidingöloppet – i En Svensk Klassiker.

En Svensk Klassiker