Utrustning, coachning och resa till Ungdomsvasan 2021

För fjärde året i rad genomför Vasaloppet och Swix Vasaloppets skolutmaning, med syfte att få fler ungdomar att röra på sig och komma ut i skidspåret. Vi ger en idrottslärare chans att träna och genomföra Ungdomsvasan tillsammans med en av sina klasser (årskurs 4–9, 11–16 år). Tillsammans med en av de officiella Vasaloppscoacherna utformar vinnaren ett utbildningsprogram som med fördel kan bli en del av den ordinarie idrottsundervisningen. Skidor, pjäxor, bindningar, stavar, valla, resor, övernattning i Mora och startplatser till Ungdomsvasan till ett värde av minst 50 000 kr ingår. All utrustning stannar sedan kvar i skolans ägo för att ge ännu fler ungdomar möjligheten att uppleva skidglädje i framtiden.

Sista dag för ansökan till Vasaloppets skolutmaning 2021 var den 30 september 2020.
Tack för alla fina bidrag! Vinnaren kommer att utses under oktober.

Läs mer om Ungdomsvasan >

 

Vinnarna i Vasaloppets skolutmaning

Den vinnande klassen 2020 var klass 4–6 i Blattnicksele skola från Sorsele. De 16 eleverna i årskurs 4, 5 och 6 fick chansen att anta en riktig utmaning: att med hjälp Vasaloppscoachen Mattias Svahn lära sig åka skidor och delta i Ungdomsvasan under Vasaloppets vintervecka 2020.

Juryns motivering lyder:

”Årets första pris går till en klass som har nästan alla förutsättningar. Snö finns, skidspåren är välpreparerade och traditionen är stark. Ändå kan inte alla elever följa med och åka längdskidor på idrottslektionen. Nu får ni möjlighet att lägga en stabil grund för ett aktivt liv. Och chans att ta upp traditionen av att åka Vasaloppet. Grattis årskurs 4–6 på Blattnicksele skola!”

Andrapriset i Vasaloppets Skolutmaning 2020 gick till Olympicaskolan i Skålö, Dala-Järna, där de 19 eleverna i klass 4–6 vann utrustning och startplatser i Ungdomsvasan. Andrapriset delades ut med följande motivering från juryn:

”Från en bygd med flera framgångsrika idrottsmän kommer en skolklass utan en enda skidåkare. Så kan vi ju inte ha det. Särskilt inte som många i klassen under lång tid drömt om att få åka Ungdomsvasan. Nu får ni chans att genomföra loppet tillsammans!”

Läs mer om 2020 års vinnare >

Tidigare vinnare
Vinnarna i Vasaloppets skolutmaning 2019, klass 6 på Västra Karups skola i Båstad.

Läs mer om 2019 års vinnare >

Vinnarna i Vasaloppets skolutmaning 2018, klass 6 på Centrumskolan i Araby i Växjö.

Vinnare i Vasaloppets skolutmaning 2018 var klass 6 på Centrumskolan i Araby i Växjö. Efter genomfört lopp sammanfattade läraren Vasaloppets skolutmaning så här:

”Det är med tårar längs kinderna och med en alldeles speciell värme i hjärtat jag försöker att ens sätta ord på vad våra elever under dessa månader har åstadkommit. Vad dom åstadkom, övervann och uppnådde idag. Det är med kärlek jag försöker beskriva vad som händer i ett barns ögon när dom upptäcker att allt är möjligt och att dom faktiskt klarar vad som helst bara vi vuxna hjälper till lite. Och det är inget annat än stolthet jag känner när jag försöker att summera vad som händer med en grupp barn som lär sig om att kämpa inte bara för sig själva utan med varandra och för varandra. För lär vi dom detta nu så är jag säker på att vår värld är i goda händer i framtiden.”

Läs mer om 2018 års vinnare >