Vasaloppet är världens största långlopp på skidor. Traditionen är lång och hundratusentals skidåkare har kämpat sig fram i Vasaloppsspåret sedan starten 1922. Åkstilen är klassisk och naturupplevelsen magisk. Loppet följs av miljoner tv-tittare i flera länder. Nu är det dags att anta utmaningen!

Banrekord

Banrekordet för herrar är 3.28.18 (Tord Asle Gjerdalen, 2021), och för damer 3.50.06 (Astrid Öyre Slind, 2022).

Tävlingsregler

Åkteknik

Åktekniken är klassisk. Användning av fri teknik leder till diskvalificering. Du får endast ta av dig skidorna i utförsbackar. Internationella Skidförbundets (FIS) tävlingsregler gäller. Läs fullständiga regler på Svenska Skidförbundets webbplats.

Svenska skidförbundets webbplats
fis-ski.com

Minimiålder

Du får delta i loppet från det år du fyller 17 år.

Klasser

Vasaloppet är indelat i damklass och herrklass. I båda klasserna tävlar man om prispengar.

Läs mer om priser >

Medlemskap i skidförening

Deltagare i Vasaloppet måste vara medlem i en svensk skidförening som är ansluten till Svenska Skidförbundet. Internationell deltagare behöver inte vara medlem i någon förening, utan representerar automatiskt sitt land.

Förbud mot valla med fluor

Vallor och toppningsprodukter som innehåller fluor är förbjudna i alla våra skidlopp från och med 2024. Användning kan leda till startförbud eller diskvalifikation. Läs mer på Svenska skidförbundets webbplats.

Svenska skidförbundets webbplats
Så testas dina skidor >

Tidsstraff vid nedskräpning

Det är tillåtet att slänga skräp på tre olika sätt under Vasaloppets vintervecka. Blir du påkommen med att slänga skräp på annat sätt kan du komma att straffas med ett tidstillägg på 15 minuter.

Du får slänga skräp:

  • i soptunnorna vid Vasaloppskontrollerna
  • i de markerade skräpzonerna mellan varje Vasaloppskontroll
  • där du som deltagare vet att en ledare eller anhörig plockar upp det som du slänger.
Falska personuppgifter

En tävlande kommer automatiskt att diskvalificeras om han/hon deltar i tävlingen under falska uppgifter som falskt namn/falskt tidtagningschip eller utöva osportsligt uppträdande. Tävlingsledningen har rätt att diskvalificera och förbjuda från deltagande om bevis på regelöverträdelse lämnas in efter loppet är klart och efter det att juryn har avslutat sitt arbete.

Vasaloppstrippeln – tre 90-kilometerslopp under ett kalenderår

Att skida, cykla eller springa 90 kilometer är en bedrift. Vad sägs om att göra det under samma år?

Läs mer om Vasaloppstrippeln >

En Svensk Klassiker

Vasaloppet ingår – tillsammans med Engelbrektsloppet, Öppet Spår söndag, Öppet Spår måndag, Nattvasan 90, Vätternrundan, Vansbrosimningen, Öppen Älv och TCS Lidingöloppet – i En Svensk Klassiker.

En Svensk Klassiker