Vasaloppet 30 är loppet för alla! Sedan starten 1997 har Vasaloppet 30 samlat familjer, vänner, gamla som unga för att ta sig de 30 km från Oxberg till Mora. Utmaningen är överkomlig med bra träning och goda förberedelser. Åkstilen är klassisk och alla från 11 år är välkomna att delta. Ta chansen att uppleva äkta glädje och gemenskap i skidspåret!

Nyhet! 2023 införs en tävlingsklass för herrjuniorer, H17–20, i Vasaloppet 30.

Tävlingsregler

Klasser

Vasaloppet 30 har två huvudklasser, tävling och motion. Tävlingsklassen är öppen för herrjuniorer, H17–20.

Åkteknik

Åktekniken är klassisk. Det är tillåtet att ta av sig skidor endast i utförsbackar.

Tävlingsklass

 Användning av fri teknik leder till diskvalificering. Internationella Skidförbundets (FIS) tävlingsregler gäller. Läs fullständiga regler på Svenska Skidförbundets webbplats.

Svenska skidförbundets webbplats
fis-ski.com

Motionsklass

Svenska skidförbundets regler för motionslopp gäller. Läs fullständiga regler på Svenska Skidförbundets webbplats.

Svenska skidförbundets webbplats

Medlemskap i skidförening

Deltagare i tävlingsklass måste vara medlem i en svensk skidförening som är ansluten till Svenska Skidförbundet. Internationell deltagare behöver inte vara medlem i någon förening, utan representerar automatiskt sitt land.

Deltagare i motionsklass behöver inte vara medlem i en svensk skidförening. Är du medlem i en förening som du vill representera måste föreningen vara ansluten till Svenska Skidförbundet.

H17–20

Tävlingsklassen H17–20 är öppen för deltagare med FIS-licens. Anmälningsavgiften till H17–20 är 500 kronor. Direktanmälningsavgiften är 750 kronor.

Minimiålder

Du får delta i loppet från året du fyller 11 år.

Stavregel

Hur lång stav du väljer att åka med är individuellt, men det finns en regel vid klassisk skidåkning som säger att man får ha en maxlängd som är 83 procent av kroppslängden, med pjäxor på. Möjlighet att mäta stavar finns utanför Vasaloppsmässan i Mora, och vid nummerlappstälten på startplatserna i Sälen och Oxberg.

Tidsstraff vid nedskräpning

Det är tillåtet att slänga skräp på tre olika sätt under Vasaloppets vintervecka. Blir du påkommen med att slänga skräp på annat sätt kan du komma att straffas med ett tidstillägg på 15 minuter.

Du får slänga skräp:

  • i soptunnorna vid Vasaloppskontrollerna
  • i de markerade skräpzonerna mellan varje Vasaloppskontroll
  • där du som deltagare vet att en ledare eller anhörig plockar upp det som du slänger.
Falska personuppgifter

En tävlande kommer automatiskt att diskvalificeras om han/hon deltar i tävlingen under falska uppgifter som falskt namn/falskt tidtagningschip eller utöva osportsligt uppträdande. Tävlingsledningen har rätt att diskvalificera och förbjuda från deltagande om bevis på regelöverträdelse lämnas in efter loppet är klart och efter det att juryn har avslutat sitt arbete.

Vasaloppstrippeln – tre 30-kilometerslopp under ett kalenderår

Att skida, cykla eller springa 30 kilometer är en bedrift. Vad sägs om att göra det under samma år?

Läs mer om Vasaloppstrippeln >

En Svensk Klassiker Korta

Vasaloppet 30 ingår – tillsammans med Kristinaloppet, Engelbrektshalvan, Tjejvasan, Tjejvättern, Vätternrundan 100 km, Vansbro Kortsim, Vansbro Tjejsim och Rosa Bandet-loppet – i En Svensk Klassiker Korta.
En Svensk Klassiker