Nyheter

 • 2 veckor sedan

  Varje målgång är en seger – fantastiska prestationer från Vasaloppets vintervecka 2023:

  Med över 52 000 anmälda deltagare kan vi inte låta bli att nämna några lite extra. De var unga och gamla, de åkte utan stavar, de åkte fram och tillbaka, baklänges, flera gånger, många lopp, med kläder och utan. Fantasin och glädjen är ett kännetecken för Vasaloppets vintervecka och 2023 var inget undantag. Välkomna tillbaka 2024 då det 100:e Vasaloppet ska avgöras!

 • 2 veckor sedan

  Så klarar du Vasaloppet – rent mentalt

  Den 3 mars 2024 är det dags för det 100:e Vasaloppet. Tusentals personer kommer att träna och förbereda sig fysiskt, men hur kan man träna och förbereda sig mentalt för en sådan utmaning? Paul Davis är professor i idrottspsykologi vid Umeå universitet. Han undervisar och forskar bland annat om känslor och relationers betydelse för idrott, träning och hälsa och har en massa knep och tips för att hantera både nervositet och ångest inför en större idrottsprestation.

 • 3 veckor sedan

  Vasaloppsåkare är friskare än övriga befolkningen

  En aktiv livsstil spelar en viktig roll för vår hälsa. När det gäller bland annat hjärtinfarkt, stroke, högt blodtryck och hjärt-kärlsjukdom, har forskarna kunnat konstatera att Vasaloppsåkarna i genomsnitt är betydligt friskare än sina kontrollpersoner. Det visar en sammanfattning av forskning med stöd från Hjärt-Lungfonden.

 • 3 veckor sedan

  Sveriges Television och Vasaloppet förlänger, och utökar, sitt avtal med fem år

  En av de största klassikerna inom sport och TV får en fortsättning i minst fem år till – Vasaloppet och Sveriges Television har nu signerat ett femårsavtal som sträcker sig till och med 2028. Det nya avtalet innebär att SVT fortsätter att direktsända Vasaloppet som är världens största långlopp på skidor, men också Tjejvasan som är världens största skidtävling för kvinnor samt Cykelvasan, Nordens största mountainbikelopp som varje år arrangeras i augusti. Årets sändning av Vasaloppet i SVT1 sågs av totalt 3 150 000 tittare.

 • 3 veckor sedan

  Se alla sändningar igen från Vasaloppets vintervecka 2023

  Vilken fantastisk vintervecka vi fick vara med om i år, och den blev verkligen väldokumenterad – av Sveriges Television, Vasaloppet.TV och Ski Classics. Vi guidar dig här tillbaka till några av de mest spännande loppen, direktsändningarna, ceremonierna, höjdpunkterna och intervjuerna från Vasaloppets vintervecka 2023. Här finns även Lilla Sportspegeln, Brittas bästa skidtips och SVT:s ”100 år med Vasaloppet”. Du kan också se alla starter, kontrollpasseringar och målgångar i repris.

 • 3 veckor sedan

  Emil Persson och Emilie Fleten vann Vasaloppet 2023

  Efter tio raka norska herrsegrar i Vasaloppet kom äntligen en svensk seger igen i det 99:e loppet när Emil Persson vann spurten närmast före norrmännen Andreas Nygaard och Kasper Stadaas. I damklassen blev det norsk seger när Emilie Fleten tog sin allra första seger i Ski Classics. Tvåa blev Silje Öyre Slind och trea blev Ida Dahl. Startplatserna till det 100:e Vasaloppet 2024 släpptes på vasaloppet.se när första åkaren passerade Mångsbodarna.

 • 4 veckor sedan

  Fakta, statistik, nyheter och kuriosa inför Vasaloppet 2023

  På söndag den 5 mars klockan 08.00 i Sälen är det dags för starten av det 99:e Vasaloppet. Vasaloppet 2023 är fulltecknat, vilket innebär 15 800 anmälda deltagare. Miljoner tv-tittare över hela världen kommer att följa loppet. En nyhet för året är att startplatserna till det historiska 100:e Vasaloppet 2024 släpps på vasaloppet.se under söndagen när första Vasaloppsåkare passerar kontrollen i Mångsbodarna. Här är alla förutsättningar inför årets upplaga av världens största långlopp på skidor.

Våra huvudsponsorer