För dig som ska delta i något av våra lopp kan det bli det mycket att stå i både före, under och efter loppet. Förutom att träna och ha koll på utrustningen ska kanske även boende, resa och inte minst vallning anpassad för väderleken fixas. Här har vi tagit fram ett antal praktiska tjänster som ger dig möjlighet att njuta ännu mer av din Vasaloppsupplevelse.

Direkttåg med Snälltågetservice_tag_vl-tv

Ta Snälltåget till loppet. Nu kan du som bor i södra Sverige ta tåget till Vasaloppet och Tjejvasan. Tåget startar i Malmö och kör upp till Mora via Stockholm. Du kommer fram utvilad på morgonen.

Läs mer och boka

service_langningsservice

Langningsservice

Gör som eliten och fyll på med extra energi under loppet. I Vasaloppet, Öppet Spår söndag, Öppet Spår måndag och Halvvasan erbjuder Enervit langningsservice. Den ger dig vätska och energitillskott längs hela spåret utifrån ett noga planerat schema som baseras på hur långt du har kvar.

Läs mer och boka

Boendeservice_boende

Sov på liggunderlag eller på hotell med all inclusive. Med hjälp av vår boendeservice kan du enkelt ordna allt kring dina övernattningar under Vasaloppets vintervecka. Sök själv bland alternativen eller kontakta boendeservice om du har specifika frågor.

Läs mer och boka

Ski in-vigsel i Vasaloppsmålet

Många har genom åren berättat om sin kärlek till Vasaloppet. Nu kan Vasaloppet tack vare Svenska kyrkan få bjuda tillbaka och erbjuda evig kärlek i just Vasaloppet. Mora församling arrangerar en ski in-vigsel i målområdet under Vasaloppets vintervecka 2020.

Läs mer

Presentkort

Köp ett presentkort till någon du tycker om! Du kan välja mellan våra skid-, cykel- och löplopp – långa som korta.

Läs mer och boka

Träningslägerservice_lager

Kom i form inför loppet. I Vasaloppets program kan du se var och när våra officiella Vasaloppscenter anordnar träningsläger. Ofta är det någon av våra officiella Vasaloppscoacher som håller i dem.

Läs mer och boka

Vasaloppsskolan

Se våra filmer från Vasaloppsskolan. Vasaloppscoachen Mattias Svahn vägleder dig genom stavgångs- och styrketräningen, ställer dig på rullskidor och får dig att välja rätt skidor och utrustning. Sedan går han igenom skidåkningens växlar och ger dig värdefulla tips.

Se filmerna

 


Följande tjänster öppnar för bokning den 20 november 2019.

service_vlbuss

Buss till start

Kom utvilad till starten. Med våra bussar kommer du fram i god tid före start och slipper bli stressad av bilköer och fulla parkeringar. Låt bilen stå, boka en bussbiljett och gör både dig själv och miljön en tjänst. Bokar du din bussbiljett på nätet är det dessutom billigare än att göra det på plats.

Läs mer och boka

vallaserviceOfficiell Vallaservice

Glid in till Mora på proffsvallade skidor. Vasaloppets officiella vallaservice finns tillgänglig inför alla lopp. Både vid Vasaloppsmässan i Mora och vid nummerlappsutlämningen i Sälen. Vid köp av vallning i Mora ingår, även transport av skidorna till respektive start i Kortvasan, Tjejvasan, Öppet Spår söndag och måndag samt Halvvasan. Självklart kan du också själv ta med dig dina skidor till starten.

Läs mer och boka

Direktbuss med Preem

Kom direkt till starten i Vasaloppet med buss från Stockholm, Göteborg eller Sundsvall. Vasaloppets huvudsponsor Preem arrangerar bussresor direkt till Mora. Ett alternativ där du som deltagare får en helhetslösning för ditt resande från hemort till start och hjälper samtidigt till att minska miljöpåverkan och lättar på trafiksituationen i hela regionen.

Läs mer och boka

Massage med Ormsalva

Få en snabbare, bättre och skönare återhämtning. Passa på att boka en massagebehandling i förväg.

Läs mer och boka

 

 


Vallatips

Längdskidsport och valla hör ihop – och det behöver inte vara krångligt. För den som vill ha bra glid och slippa ha bakhalt finns enkla vägar att gå. Läs mer och se våra filmer om skidans egenskaper, glidvalla, fästvalla och klistervalla.

Läs mer

Vasaloppets vintervecka 2020

Fredag 21 februari • Kortvasan • 30 km. Start Oxberg
Lördag 22 februari • Tjejvasan • 30 km. Start Oxberg
Söndag 23 februari • Ungdomsvasan • 9 km Start Eldris. 19 km Start Hökberg
Söndag 23 februari • Öppet Spår söndag • 90 km. Start Sälen
Måndag 24 februari • Öppet Spår måndag • 90 km. Start Sälen
Tisdag 25 februari • Halvvasan • 45 km. Start Oxberg
Fredag 28 februari • Stafettvasan • 90 km. Femmannalag. Start Sälen
Fredag 28 februari • Nattvasan 90 • 90 km. Tvåmannalag. Start Sälen
Fredag 28 februari • Nattvasan 45 • 45 km. Tvåmannalag. Start Oxberg
Lördag 29 februari • Blåbärsloppet • 9 km. Start Eldris
Söndag 1 mars • Vasaloppet • 90 km. Start Sälen

Vasaloppstrippeln 90 och 45

Vasaloppstrippeln är en utmaning där du genomför tre 90-kilometerslopp eller tre 45-kilometers lopp under ett kalenderår.

Läs mer >

Vasaloppets vintervecka består varje år av flera olika längdskidlopp under tio dagar, som avslutas med det klassiska Vasaloppet den första söndagen i mars. Samtliga lopp körs i Vasaloppsspåret i Vasaloppsarenan, den nio mil långa natursköna arenan mellan Sälen och den välkända målportalen i Mora.

Det första loppet den första fredagen är Kortvasan från Oxberg till Mora. På lördag är det Tjejvasan som körs samma sträcka som Kortvasan. På söndag är det Ungdomsvasan för ungdomar upp till 16 år med start i Eldris och Hökberg.

Öppet Spår som startar i Sälen kan man åka antingen på söndag eller måndag. På tisdag är det dags för Halvvasan som startar i Oxberg och gör en sväng längs Oxbergssjöns strand för att sedan ansluta till Vasaloppsspåret.

På fredag körs Stafettvasan, som består av fem sträckor för stafettdeltagarna från Sälen till Mora. Natten till lördag genomförs parloppen Nattvasan 90 och Nattvasan 45, som är de två lopp i vinterveckan där även skejtåkning är tillåten. På lördag är det dags för prova på-loppet Blåbärsloppet från Eldris till mål. Veckan avslutas med världens största långlopp på skidor, det stora Vasaloppet som lockar 15 800 anmälda att ge sig i kast med det som har kallats ”svensk skidåknings pulsåder”! Men Vasaloppets vintervecka är inte bara skidåkning. Det händer så mycket mer! Missa till exempel inte att besöka Vasaloppsmässan i Mora som varje vinter har cirka 200 000 besökare. Eller Vasaloppets högtidsfest i Mora kyrka som arrangerats traditionsrikt sedan 1922 och med någon celebritet som håller högtidstalet och då även kröningen av årets kranskulla sker.