Vasaloppets vintervecka 2021

Skidlopp i Vasaloppsarenan

• Fredag 26 februari Vasaloppet 30 30 km, start Oxberg
• Lördag 27 februari Tjejvasan 30 km, start Oxberg
• Söndag 28 februari Ungdomsvasan 9 km start Eldris, 19 km start Hökberg
• Söndag 28 februari Öppet Spår söndag 90 km, start Sälen
• Måndag 1 mars Öppet Spår måndag 90 km, start Sälen
• Tisdag 2 mars Vasaloppet 45 45 km, start Oxberg
• Fredag 5 mars Stafettvasan 90 km, femmannalag, start Sälen
• Fredag 5 mars Nattvasan 90 90 km, parlopp, fri stil, start Sälen
• Fredag 5 mars Nattvasan 45 45 km, parlopp, fri stil, start Oxberg
• Lördag 6 mars Blåbärsloppet 9 km, start Eldris*
• Söndag 7 mars Vasaloppet 90 km, start Sälen

* Anmälan till Blåbärsloppet öppnar i januari 2021.

Vasaloppstrippeln – skidor, cykel och löpning under ett år

Vasaloppstrippeln är en utmaning där du genomför tre lopp – i grenarna skidor, cykel och löpning – under ett kalenderår. Välj mellan 90, 45 och 30 kilometer.

Läs mer >

Vasaloppets vintervecka består varje år av flera olika längdskidlopp under tio dagar, som avslutas med det klassiska Vasaloppet den första söndagen i mars. Samtliga lopp körs i Vasaloppsspåret i Vasaloppsarenan, den nio mil långa natursköna arenan mellan Sälen och den välkända målportalen i Mora.

Det första loppet den första fredagen är Vasaloppet 30 från Oxberg till Mora. På lördag är det Tjejvasan som körs samma sträcka som Vasaloppet 30. På söndag är det Ungdomsvasan för ungdomar upp till 16 år med start i Eldris och Hökberg.

Öppet Spår som startar i Sälen kan man åka antingen på söndag eller måndag. På tisdag är det dags för Vasaloppet 45 som startar i Oxberg och gör en sväng längs Oxbergssjöns strand för att sedan ansluta till Vasaloppsspåret.

På fredag körs Stafettvasan, som består av fem sträckor för stafettdeltagarna från Sälen till Mora. Natten till lördag genomförs parloppen Nattvasan 90 och Nattvasan 45, som är de två lopp i vinterveckan där även skejtåkning är tillåten. På lördag är det dags för prova på-loppet Blåbärsloppet från Eldris till mål. Veckan avslutas med världens största långlopp på skidor, det stora Vasaloppet som lockar 15 800 anmälda att ge sig i kast med det som har kallats ”svensk skidåknings pulsåder”!

Men Vasaloppets vintervecka är inte bara skidåkning. Det händer så mycket mer! Missa till exempel inte att besöka Vasaloppsmässan i Mora som varje vinter har cirka 200 000 besökare. Eller Vasaloppets högtidsfest i Mora kyrka som arrangerats traditionsrikt sedan 1922 och med någon celebritet som håller högtidstalet och då även kröningen av årets kranskulla sker.


För dig som ska delta i något av våra lopp kan det bli det mycket att stå i både före, under och efter loppet. Förutom att träna och ha koll på utrustningen ska kanske även boende, resa och inte minst vallning anpassad för väderleken fixas. Här har vi tagit fram ett antal praktiska tjänster som ger dig möjlighet att njuta ännu mer av din Vasaloppsupplevelse.

Buss till start

Kom utvilad till starten. Med våra bussar kommer du fram i god tid före start och slipper bli stressad av bilköer och fulla parkeringar. Låt bilen stå, boka en bussbiljett och gör både dig själv och miljön en tjänst. Bokar du din bussbiljett på nätet är det dessutom billigare än att göra det på plats.

Läs mer och boka >

Officiell Vallaservice

Glid in till Mora på proffsvallade skidor. Vasaloppets officiella vallaservice finns tillgänglig inför alla lopp. Både vid Vasaloppsmässan i Mora och vid nummerlappsutlämningen i Sälen. Vid köp av vallning i Mora ingår även transport av skidorna till respektive start i Vasaloppet 30, Tjejvasan, Öppet Spår söndag, Öppet Spår måndag samt Vasaloppet 45. Självklart kan du också själv ta med dig dina skidor till starten.

Läs mer och boka >

Direktbuss med Preem

Kom direkt till starten i Vasaloppet med buss från Stockholm, Göteborg eller Sundsvall. Vasaloppets huvudsponsor Preem arrangerar bussresor direkt till Mora. Ett alternativ där du som deltagare får en helhetslösning för ditt resande från hemort till start och hjälper samtidigt till att minska miljöpåverkan och lättar på trafiksituationen i hela regionen.

Läs mer och boka >

Direkttåg med Snälltåget

Ta Snälltåget till loppet. Nu kan du som bor i södra Sverige ta tåget till Vasaloppet och Tjejvasan. Tåget startar i Malmö och kör upp till Mora via Stockholm. Du kommer fram utvilad på morgonen.

Läs mer och boka >

Langningsservice

Gör som eliten och fyll på med extra energi under loppet. I Vasaloppet, Öppet Spår söndag och Öppet Spår måndag erbjuder Enervit langningsservice. Den ger dig vätska och energitillskott längs hela spåret utifrån ett noga planerat schema som baseras på hur långt du har kvar.

Läs mer och boka >

Massage med Ormsalva

Få en snabbare, bättre och skönare återhämtning. Passa på att boka en massagebehandling i förväg.

Läs mer och boka >

Boende

Sov på liggunderlag eller på hotell med all inclusive. Med hjälp av vår boendeservice kan du enkelt ordna allt kring dina övernattningar under Vasaloppets vintervecka. Sök själv bland alternativen eller kontakta boendeservice om du har specifika frågor.

Läs mer och boka >

Ski in-vigsel i Vasaloppsmålet

Många har genom åren berättat om sin kärlek till Vasaloppet. Nu kan Vasaloppet tack vare Svenska kyrkan få bjuda tillbaka och erbjuda evig kärlek i just Vasaloppet. Mora församling arrangerar en ski in-vigsel i målområdet under Vasaloppets vintervecka 2020.

Läs mer >

Presentkort

Köp ett presentkort till någon du tycker om! Du kan välja mellan våra skid-, cykel- och löplopp – långa som korta.

Läs mer och boka >

Träningsläger

Kom i form inför loppet. I Vasaloppets program kan du se var och när våra officiella Vasaloppscenter anordnar träningsläger. Ofta är det någon av våra officiella Vasaloppscoacher som håller i dem.

Läs mer och boka >

Vasaloppsskolan

Se våra filmer från Vasaloppsskolan. Vasaloppscoachen Mattias Svahn vägleder dig genom stavgångs- och styrketräningen, ställer dig på rullskidor och får dig att välja rätt skidor och utrustning. Sedan går han igenom skidåkningens växlar och ger dig värdefulla tips.

Se filmerna >

Vallatips

Längdskidsport och valla hör ihop – och det behöver inte vara krångligt. För den som vill ha bra glid och slippa ha bakhalt finns enkla vägar att gå. Läs mer och se våra filmer om skidans egenskaper, glidvalla, fästvalla och klistervalla.

Läs mer >