Köp och sälj startplats

Har du ingen startplats till lopp som är fulltecknade, så tillåter Vasaloppet möjligheten att köpa en startplats av någon annan. Köpare och säljare får komma överens om ett pris eftersom det är en privat angelägenhet. De ordinarie deltagaravgifterna till våra lopp kan vara hjälp till prissättningen.

Du som vill sälja eller köpa en startplats kan vända dig till skid- eller cykelklubbar. Det finns också olika marknadsplatser för denna typ av tjänst. Ett köp- och säljforum vi kan rekommendera är startplatser.se.

Framför allt i de fall där säljaren och köparen inte känner varandra personligen vill vi tipsa köparen om att inte betala säljaren förrän bytesprocessen är genomförd.

Det spelar ingen roll om en kvinna säljer till en man och vice versa.

Tillvägagångssättet är lite olika beroende på vilket lopp det gäller. För KortVasan och HalvVasan gäller så kallat ”manuellt byte”, vilket betyder att man fyller i denna blankett och skickar in till oss via e-post. En administrationsavgift på 200 kr betalas in till plusgiro-konto 1922-4. Märk inbetalningen på referensraden med köparens personnummer och namn. När pengar har kommit oss tillhanda kopplar vi samman blanketten med pengarna och utför bytet. Det kan ta allt från 7 dagar upp till 2-3 veckor. Allt beroende på arbetsbelastning. Ett bekräftelsemejl skickas till köparen när det är klart.

Vi har följande stoppdatum för att göra bytet innan loppet som är:
• Samtliga vinterlopp cirka tre veckor innan loppet.
• Samtliga sommarlopp cirka en vecka innan loppet.

När stoppdatum passerat fyller man i en blankett (publiceras när det är dags) och skriver ut och tar med sig till någon av våra tävlingsexpeditioner i Sälen, Mora eller Oxberg. Säljaren behöver personligen inte vara med för att utföra bytet.

Se tävlingsexpeditionens öppettider.

Nedan hittar du regler som gäller för olika lopp när man köper någon annans startplats:

TjejVasans tävlingsklass: Köparen övertar inte säljarens startnummer och startled eftersom det är personliga meriter som avgör var man får starta.

TjejVasans motionsklass: Köper du en startplats av en person som aldrig åkt något av Vasaloppets skidlopp tidigare övertar du redan tilldelat startnummer och startled om du själv saknar egna meriter. Har säljaren ett historiskt resultat från Vasaloppets skidlopp övertas inte startnumret och startledet av köparen. Har du som köpare åkt TjejVasan eller KortVasan de senaste två åren, seedas du i mån av plats per automatik in i det led du hör hemma. 

KortVasan, HalvVasan och Öppet Spår: Köparen övertar säljarens startnummer och startled.

Vasaloppet: Köparen övertar inte säljarens startnummer och startled eftersom det är personliga meriter som avgör var man får starta.

Seedning tillämpas i Vasaloppet, TjejVasan (i tävlingsklassen samt till led 3 och 4 i motionsklassen) och i CykelVasan 90 (i tävlingsklassen samt till vissa led i motionsklassen). Mer information hittar du under Seedning.

Viktig att veta:
I tävlingsklasserna eller i startgrupperna som bygger på seedning är det inte möjligt att köpa till sig en bättre startgrupp.

Så här går ett byte till: 
(Den här tjänsten öppnar i slutet av april.)
(Gäller alla lopp förutom KortVasan och HalvVasan).

1. Sälj din startplats
Säljaren loggar in på Mina sidor på vasaloppet.se. 
Efter inloggningen visas en översikt över de lopp man är anmäld till, och vilka som är möjliga att överlåta till andra personer.
Personer som utnyttjat en fristart eller en rabatterad startavgift vid sin anmälan kan inte sälja sin startplats till andra. 
2. En anmälningskod skickas till köparen
Säljaren måste ange följande uppgifter om köparen i formuläret: namn, födelsedatum och e-post. När det är gjort skickas en anmälningskod till köparen. Samtidigt får säljaren ett bekräftelsemejl på ett inlett personbyte.
3. Köparen anmäler sig till loppet
Köparen loggar in på Mina sidor och anmäler sig till loppet och anger anmälningskoden vid anmälan. (Ett tips är att kopiera in koden där den efterfrågas för att minimera risken av feltolkning av kod). I slutet av flödet betalar man bytesavgiften som är 200 kr, det går att betala med internetbank eller kort. Personbytet är genomfört och köparen får ett bekräftelsemejl.

När ett lopp är fullt är det många som vill köpa startplatser av anmälda, som inte tänker delta. Tyvärr finns det oärliga personer som försöker lura andra. Läs följande innan, så är du väl förberedd på hur det går till.
Misstänker du ett bedrägeri ska du alltid polisanmäla den som försöker lura dig. Informera gärna också Vasaloppets kundtjänst om bedrägeriet. 

Vasaloppets kundtjänst
Du når oss på info@vasaloppet.se eller 0250-392 00.

Är du anmäld?
Antal deltagare
Tipsa en kompis!
Stäng