Välkommen till Vasaloppsarenan!

vasaloppsarenan_vinter_skidor_spar_sol_1350x690År 1521 är Gustav Vasa på flykt undan den danske kungen. Han stannar upp i Sälen och återvänder till Mora för att leda upproret mot ockupationsmakten. Gustav blir så småningom kung och fyra hundra år senare kör de första skidåkarna samma sträcka till hans minne. Vasaloppet är idag världens äldsta och största långlopp på skidor. Men Vasaloppsarenan är så mycket mer än Vasaloppet på skidor. Här kan alla som vill vandra, springa, cykla eller skida från Sälen till Mora. Den 90 kilometer långa leden följer loppets bansträckning och det finns gott om rastplatser och övernattningsmöjligheter längs vägen.

För information om vinterns längdskidspår se sidan Vasaloppsspåret.
Vasalopsspåret

vasaloppsarenan_cykel_par_grusvag_sommar_1350x690Njut av naturreservatets djur och natur, stanna till i byar och pittoreska fäbodar, upplev alla kända platser och kontroller från Vasaloppet. Känn historiens vingslag när du passerar Tennådalsvägen där Gustav Vasa övernattade på sin flykt mot Norge. Eller stanna till vid bäcken som rinner förbi Prästskogsstugan, två kilometer från Hökberg. Där sägs det att två danska knektar blev dräpta när de förföljde Gustav på hans väg tillbaka mot Mora.

Vasaloppsspåret är skyddat enligt Naturvårdslagen 7§ och utgör kommunalt naturreservat inom respektive kommun. Naturvårdsförvaltare är Vasaloppsföreningen Sälen–Mora. Var rädd om naturen när du vistas i Vasaloppsarenans unika miljö!

Från Sälen till Moravasaloppsarenan_sommar_vandring_skog_1350x690

Vasaloppsleden startar på samma ställe som Vasaloppet. Efter en kort vandring kommer du fram till Sprängsbackarna, ett naturskönt område med trolsk granskog. Leden går sedan vidare över Vallmyrsätra innan du når Småganstugan, en av många enkla stugor där skogsarbetare och timmerflottare kunde bo förr i tiden under sina arbetsveckor. Sista gången stugan användes som bostad var 1947.

I Mångsbodarna kan du besöka ett vattendrivet såghus, hyvelhus, kapsåg, skvaltkvarn, sandstensbrott, kanalsystem och skolhus. I Risberg finns fäbod med gammal bebyggelse och vid Skeppshussjön, strax innan Evertsberg, får du inte missa naturbadet. Väl i Evertsberg kan du sen besöka ett kapell med altarskåp, ett krigsbyte från Lübeck, daterat till 1490.  Från Boggberget har du fin utsikt mot Sälenfjällen, Oxberg och Gopshus.

Framme i Oxberg kan Axistugan och kvarnen vara värda ett besök liksom Gopshusberget med sin fina utsikt. Den sista biten går genom grönskande fäbodvallar i Hökberg och Eldris innan du når Mora med Zornmuseet, Zorngården, dalahästtillverkning och inte minst målportalen vid Vasaloppets Hus.

Se filmen om Vasaloppsleden

vasaloppsarenan_lederna_beskrivning

Allmän information

Ledens utmärkning

Leden är tydligt utmärkt med symboler för dig som ska åka skidor, cykla eller vandra. Håll dig till din symbol så är du säker på att du kommer fram utan problem.

Informationstavlor

Informationstavlor finns på ett flertal platser utmed leden.

Stugor

vasaloppsarenan_sommar_vandring_paus_sol_1350x690Det finns nio stycken övernattningsstugor på åtta platser utmed leden. Osågad ved, såg, yxa, hink, sopborste och sopskyffel finns på platsen. Kokkärl finns inte i stugorna, det får man ta med sig själv. Dricksvatten finns på anvisade platser, avstängt vintertid. På grund av allergirisken är det förbjudet att röka och ha husdjur i stugorna.

Övernattning kostar 50 kronor per bädd och natt. Betalning kan ske via swish till nummer 123 1960 384 eller så kan man betala på turistbyråerna i Sälen och Mora, Starthuset på startplatsen i Sälen och i  Vasaloppets Hus i Mora eller Plusgiro: 44 97 52-5, Stiftelsen Vasaloppsleden.

Bilvägar

Mellan Sälen och Mångsbodarna finns ett antal skogsbilvägar som korsar leden. Mellan Mångsbodarna och Mora går leden relativt nära Vasaloppsvägen. Längst avstånd till bilväg är ca 4 km.

Livsmedel

Affärer som har öppet dagtid finns i Sälens by och Mora.

Fiske

vasaloppsarenan_sommar_eldris_skylt_1350x690Fiskekort krävs. Finns att köpa på turistbyråerna i Sälen, Älvdalen och Mora.

Visa hänsyn!

Det är många som vandrar, cyklar, springer och åker skidor i Vasaloppsarenan. Visa hänsyn mot dina medmotionärer. Var observant och ta det lugnt och försiktigt, så får alla en trevlig upplevelse i fäders spår. OBS! Vasaloppsarenan utgörs delvis av privat mark: Cykling och vandring är inte tillåten på privata tomter! (Förutom på tävlingsdagen.)

Guidad tur?

Ni som ser att en guidad tur längs delar av Vasaloppsleden är ett alternativ, ta gärna kontakt med Dala Upplevelser som rekommenderas av Stiftelsen Vasaloppsleden.

dalaupplevelser.se/vandringar

Buss ut i skidspåret?

Varje lördag och söndag i januari och februari erbjuder Aktiv Sport turer med ”Buss ut i Vasaloppsspåret”, för valfri åklängd på egen hand till Mora, med drickaservice.

Aktiv Sport

Detaljkarta_vasaloppsarenan_svenska_jpg

LADDA NER detaljerad karta med beskrivningar, tips och intressepunkter (pdf, 4 MB)

Kontakt

För komplett utbud och information om mat, logi eller aktiviteter hänvisar vi till Vasaloppskommunernas turistbyråer.

Sälens Turistbyrå 0280-187 00 (öppet kontorstid)
Älvdalen, Mora, Orsa 0771-62 62 62 (öppettider telefon 9-17)
För besökstider se visitdalarna.se

Vasaloppets Hus 0250-392 00 (för telefontider se sidan Öppettider)

Öppettider

Läs mer om naturreservatet på Länsstyrelsen Dalarnas webbplats. Vasaloppsföreningen Sälen-Mora är utsedda som ansvarig för skötseln av naturreservatet.

Länsstyrelsen Dalarna – Vasaloppsarenan