Innovationer förändrar längdskidåkning

Det var ett tag sedan senaste bloggen. Det har hänt otroligt mycket under hösten för oss på Racefox och vi jobbar stenhårt vidare på att utveckla vår skidprodukt med avancerad coachfunktionalitet baserat på den senaste utvecklingen inom artificiell intelligens! Jag är tacksam varje dag att jag får jobba med en tjänst som hjälper skidåkare och löpare att utvecklas och samtidigt vara i framkant vad gäller affärsmodeller och teknisk utveckling!

Det har dessutom varit en spännande höst inom skidåkning med avseende på innovationer både teknikmässigt och utrustningsmässigt! Dessutom har det ju varit riktigt bra med snö den här hösten – det behöver vi skidåkare!

Bild: En skön februaribild från Orsa – ha den på näthinnan i mörkret

Johannes Kläbo tar skidtekniken till nästa steg. Hans utklassning av övriga i världscupen är helt enkelt jätteimponerande. Han kombinerar en otrolig vilja med sinne för taktik och en ny teknik! Det intressanta med hans teknik är att den påminner om ren löpning vilket inte har setts som god teknik tidigare! När jag funderar på hans åkning så kanske det är så att han lyckas återhämta musklerna bättre mellan stegen än när man åker klassik diagonal och därför kan hålla högre fart. Vi har ju tidigare ofta sett mycket trötta åkare jogga i spåret men istället för att använda den tekniken när man är trött kör han den när han är pigg! Vi får se vad detta tar vägen – tror att det är många som provar nu – gör du det?

Utrustningsmässigt har jag fått förmånen att prova Madshus Redline ”skin”-skidor med Rottefellas nya bindning MOVE som man kan flytta fram och tillbaka på skidan med ett enkelt vred! Det är flera saker som är intressanta med denna kombination. Jag provade att åka både på en skida som var anpassad för min vikt och en skida som var för en 20 kg lättare åkare. När jag hade skidan som var för en lättare åkare så bet skidan fast när jag hade bindningen i neutralt läge. Men när jag flyttade den längst bak så funkade skidan riktigt bra för mig. Genom att flytta bindningen så kan man alltså ändra karakteristiken på skidan och därmed behöver man inte lika många skidor. En skida kan användas av åkare som är i ett viktspann av ca 20-25kg. På detta sätt blir det mycket enklare att dela skidor i exempelvis en familj eller klubb! Skidan som var anpassad för min vikt kunde jag använda som en stakskida genom att sätta bindningen längst bak och genom att flytta bindningen längs fram så fick jag grymt fäste. Jag tror att detta kommer bli den perfekta kombinationen för motionärer i Vasaloppet. Bra fäste uppför första backen. När man kommit upp för backen stannar man och ändrar läget på bindningen på 10 sek och sedan har man en riktigt bra stakskida! Ingen ångest för hur man ska valla fäste för första backen. Men det allra viktigaste med denna innovation är att det blir enklare för de som aldrig åkt skidor i att komma igång – fästvallning kommer inte vara ett problem!

Det är härligt när det kommer en innovation som verkligen förändrar villkoren till det bättre för oss skidåkare samt förenklar rekrytering av nya skidåkare! Hurra för utveckling som gör skidåkning än enklare!!!

I jul hoppas jag att ni får många fina mil på skidor!

Ha det gott!

Christer

Andra bloggare

Mot Vasaloppets absoluta mittpunkt

Lagom Kondition Podcast

Lagom Kondition är en podcast om konditionsidrott som finns till för oss riktiga motionshjältar som tränar på lånad tid mellan möten och barnskjutsningar.

Våra huvudsponsorer