Stakning vid dåligt stavfäste

Förra lördagen så kördes DM i sprint för Sörmland i Vilsta i Eskilstuna. För att få till ett spår gjorde arrangörsklubben Tunafors SK en heroisk insats, där de använde ideella krafter samt spadar, grävmaskin och pistmaskin. Pistmaskinen var man tvungen att reparera med hjälp av svets kl 22 på fredag kväll och när spåret var färdigt kl 0200 på lördag morgon så blåste ett träd ned över banan. Då fick de ta fram motorsågen istället. Vilken insats! De som arrangerar sådana här tävlingar är i mina ögon riktiga skidhjältar!

Lopp bild

De deltagare som var lite starkare valde att staka hela sprintbanan (1100 m). I kvalet höll spåret riktigt bra men i finalen började stavfästet bli dåligt och framförallt i den långa uppförsbacken blev det riktigt dåligt.

Vi är många som åkt lopp där stavfästet har varit riktigt dåligt och där vi inte förberett oss på det. Det är hur jobbigt och tråkigt som helst.

Vad gör man då när stavfästet är dåligt? För det första ska man välja stora trugor som inte gräver ned sig så djupt sedan måste man ändra tekniken.

När man inte har så bra stavfäste så kan man inte attackera med stavarna i full fart för då fastnar dem. Istället får man försöka öka frekvensen och ha mindre tryck på stavarna.

Om du vill träna på det här så ska du prova att staka uppför en backe med lite olika tekniker när det är dåligt stavfäste. Det du kan göra är att köra korta frekvensdrag uppför backen på 1 min eller vad backen tillåter. Starta på samma ställe så ser du hur långt upp i backen du kommer med de olika teknikerna på 1 minut. Ett litet program för att testa detta är:

  • Prova först att åka som vanligt på din normala frekvens.
  • Prova att minska trycket något på din normala frekvens och känn efter var du får bäst svar. Kommer du längre eller kortare?
  • Prova därefter att öka frekvensen och minska trycket på stavarna. Leta efter var du får bäst effekt.

Håll koll på vilken attack och båltryck du får i varje repetition.

Prova gärna också olika storlek på trugor för att förstå hur de fungerar bättre.

Min förra bloggpost, Elin kör intervaller, så fördjupade jag mig i frekvensintervaller om du är intresserad, kolla här.

Talade med en ledare till i ett av långloppsteamen härom veckan och han sade att dagens elitåkare fokuserar mer och mer på stavlängd och trugval innan loppen. Skidprepareringen låter de vallarna och teståkarna ta fullt ansvar för.

Det finns mycket att fundera på – bland annat stavfäste!

Christer

Andra bloggare

Mot Vasaloppets absoluta mittpunkt

Lagom Kondition Podcast

Lagom Kondition är en podcast om konditionsidrott som finns till för oss riktiga motionshjältar som tränar på lånad tid mellan möten och barnskjutsningar.

Våra huvudsponsorer