Vasaloppsträning och matematik

Jag har alltid varit intresserad av sport och matematik. Har precis läst en fantastisk bok av Edvard Frenkel – Love and Math: The Heart of Hidden Reality. Boken är skriven av en person som älskar matematik och som förmedla det otroligt vackra i matematiken som vi aldrig får se i skolan. Han menar att hur vi lär oss matematik i skolan är ungefär lika upphetsande som att titta på när en nymålad vägg torkar.

Träning är för många lika tråkigt som skolmatematik men för andra är det en resa i att upptäcka sig själv och hur man svarar på olika typer av träningspass både kortsiktigt och långsiktigt.

Jag har de senaste månaderna arbetat med att förena matematik och träning i något vackert och meningsfullt. Vi har byggt en app, Racefox Vasaloppet, som gör just detta. Det är en digital coach, som förenar mål och träning med matematik implementerad i avancerad programvara, ett så kallat AI-system. Dessutom är allt baserat på riktig data samt erfarenhet från skidåkning. Nu kommer det riktigt coola!

Träningstjänsten, Racefox Vasaloppet, utgår ifrån ditt Vasaloppsmål och din aktuella kapacitet. Målet definierar du som tid eller placering i Vasaloppet (i skärmbilden nedan är målet att åka Vasaloppet på ca 7h) och din aktuella kapacitet fås från ett 8 minuters staktest i appen. Baserat på detta genererar vi ett träningsprogram för de kommande två veckorna (nedan ser du den första veckan).

vasaloppstraning-och-matematik

Träningsprogrammet innehåller de pass som vi rekommenderar. Varje pass är fokuserat på teknik, styrka och kondition. Exempel på första passet i programmet är en attackintervall.

För varje pass ger appen ljudfeedback i varje tag på enkelt sätt så att du vet om du är på rätt väg! Efter två veckor gör du om testet och får ett nytt tvåveckorsprogram. Planen innehåller endast intervaller och är ett komplement till din distansträning som vi ger en volymrekommendation på.

Tvåveckorsprogrammens struktur ändras efter tid så att du ska vara på topp för Vasaloppsveckan.

Det som är häftigt med detta är att vi nu har utvecklat ett ramverk där vi även framöver kan lägga in olika typer av träningsfilosofier och olika typer av coachning. Träningsfilosofier kan vara allt ifrån endast långa lugna pass till enbart korta intensiva intervaller. Vi kan skapa coacher som fokuserar på en dialog till coacher som är väldigt auktoritära! Men det mest coola i detta är att den matematik vi använder i botten gör att tjänsten blir bara bättre och bättre ju mer den används.

Jag hoppas att ni förstår min glädje i att kombinera den vackra matematiken med den utvecklande träningen och sammantaget skapar den utveckling för användare och för mig!

Spännande att vara på framkant!
Christer

Andra bloggare

Mot Vasaloppets absoluta mittpunkt

Lagom Kondition Podcast

Lagom Kondition är en podcast om konditionsidrott som finns till för oss riktiga motionshjältar som tränar på lånad tid mellan möten och barnskjutsningar.

Våra huvudsponsorer