2015-02-07 09:05

10 filosofiska tips för dig som vill åka Vasaloppet

Lära av historien – visst kan man det! Här är 10 kloka visdomsord som vi har grävt fram ur Vasaloppets snart 100-åriga historia.

1. ”Ska man skryta så är det bäst att göra det före loppet.”
(Joel Eng, som tävlade för Djurgårdens IF, var den som hade startnummer 1 i det allra första Vasaloppet. Han slutade då på 10:e plats. Ovanstående yttrade han på väg till sitt andra Vasalopp 1924, då han slutade på 25:e plats.)

2. ”I Vasaloppet är det alltid en dålig affär att åka för länge på för illa vallade skidor.”
(Råd från ”Mora-Nisse” Karlsson – som vann nio segrar!)

3. ”Vasaloppsdagen är ofta på en gång den sista vinterdagen och den första vårdagen.”
(Tänk på att minusgrader i starten i Sälen ofta blir till någon plusgrad i Mora…)

4. ”Börja lugnt, ta det lugnt vid kontrollerna. Ta det ännu lugnare mellan dem. Njut! Det är otroligt vackert mellan Sälen och Mora för den som har vett att se det.”
(Mora Tidnings reporter Birger Nylén.)

5. ”Man springer och tränar ju inte inför Vasaloppet för att bli yngre, utan för att bli äldre.”
(Kjell Nordberg anmälde sig först av alla till Vasaloppet 2001.)

6. ”Folk som klagar (på spåren) är oftast sådana som inte är bra på att åka skidor, de orkar helt enkelt inte hålla emot med benen när det blir lite löst. Mitt råd till dem är att börja träna ordentligt.”
(Eric Erlandsson, Vasaloppets banchef 1994–98.)

7. ”Det är många som tjatar om tider, om man gick under fem timmar, men de tider man kan göra är ju beroende av de förhållanden som Vår Herre ger oss. Det som räknas är hur många du hade bakom dig när du gick i mål.”
(Rolf Hammar, Vasaloppets generalsekreterare under 21 år.)

8. ”Det näst bästa som finns är att ställa upp i Vasaloppet. Det bästa är att vinna tävlingen!”
(Bengt Hassis, som blev tvåa två gånger: 1981 och 1984, men som sedan vann två gånger: 1985 och 1986. )

9. ”Med den utrustning som finns idag och det spår vi idag kan erbjuda, är Vasaloppet inte längre något svårt. Egentligen är det numera inget annat än en fin söndagsutflykt att ta sig ner från Sälen till Mora. Man behöver inte slita speciellt illa om man är någorlunda förberedd.”
(”Mora-Nisse” som vann sitt första Vasalopp på breda träskidor 1943, sade detta 40 år senare, det vill säga 1983, när han var tävlingsledare för Vasaloppet och hade ett visst perspektiv på utvecklingen. Sensmoral: gör som ”Mora-Nisse” gjorde, det vill säga träna!)

10. ”Vasaloppet måste verkligen upplevas. Man kan aldrig till fullo förstå Vasaloppet och vad det innebär att åka Vasaloppet förrän man åkt det. Så enkelt är det.”
(Jan Ottosson, som på sex starter vann fyra lagerkransar.)

GILLA OCH DELA VASALOPPET PÅ FACEBOOK!

 

Våra huvudsponsorer