2017-01-30 09:00

Allt du behöver för träning i mörker och kyla

Med knappt fem veckor kvar till världspremiären av Nattvasan har vi samlat flera råd och tips vad du bör tänka på vid mörkerträning. Det viktigaste? Låt dig inte stoppas av mörker, kyla, regn eller rusk – forskning visar att utomhusträning gör dig både friskare, piggare och gladare.

Träning och frisk luft är ett av de mest effektiva verktygen mot trötthet och vinterdepression – men utan rätt utrustning kan upplevelsen bli mer frustrerande än njutbar. Vi har tagit fram en lista på allt du behöver för att vara kittad i vinter.

På kroppen

Det är inte för intet som lager på lager närmast blivit ett mantra i träningskretsar. Standarduniformen i minusgrader brukar bestå av tre lager:

Underställ.
Håll dig borta från bomull närmast kroppen eftersom det drar åt sig fukt och kyler ned dig. Här gäller det att ha något som både andas och värmer, som till exempel merinoull.

Mellanlager.
Här kan du välja något lite varmare, som en tunn fleecetröja. Är det riktigt kallt kan du ha en väst mellan första och andra lagret. På underkroppen är vadderade vintertights både skönt och varmt.

Vindskydd.
En lätt vindskyddande skaljacka är ett måste vid kalla temperaturer. Välj gärna en med ordentliga reflexer eller komplettera med en reflexväst. På benen brukar två lager räcka, men om det är många minusgrader är vindskyddande byxor ett tips.

Förutom kläder är det även viktigt med ett par varma handskar som skyddar från vind, speciellt om du ska hålla i stavar, styre eller lyfta vikter på utegymmet.

På knoppen
Huvudet släpper ut mycket värme, därför är det viktigt med en mössa i funktionsmaterial som sitter åt runt öronen.

Pannlampan är vintertränarens bästa vän – både för att se och att synas. Välj en rejäl variant om du är ute i skogen, men se till att alltid ha med dig någon form av pannlampa även om du rör dig i upplysta områden. Dels kan du stöta på skogspartier eller trasiga lampor, dels syns du bättre än om du b ara använder dig av reflexer.

En buff eller sporthalsduk skyddar halsen och kan även värma upp andningsluften. Vid riktigt kyliga temperaturer gör en värmeväxlare (andningsmask) träningen mer behaglig.

Och du – skippa hörlurarna! Om du inte springer på en ordentligt upplyst väg vill du inte begränsa fler sinnen än nödvändigt.

På fötterna
För en rolig och säker träning i minusgrader ska du anpassa skorna efter underlaget. Är det isigt väljer du skor med metalldubbar, vid snö funkar gummidubbade skor bättre.

Tunna, varma sockor som täcker vristen är viktigt, och är du ute i riktigt dåligt väder kan du trä ett par damasker över löparskorna.

Som sällskap
En träningskompis är ett hett tips för alla som är sugna på utomhusträning vintertid. Dels kan ni peppa varandra att komma ut i kylan, dels kan det vara skönt att vara två i mörkret. En mysig fika tillsammans som avslutning på ett svettigt träningspass kan också fungera som en bra morot när motivationen tryter.

Lycka till!

Våra huvudsponsorer