2017-04-01 07:01

Vasaloppets nya snö revolutionerar skidsporten

Nu är det klart! Efter flera år av forskning kan Vasaloppet i samarbete med Universitetet i Bad Gastein äntligen presentera en helt ny sammansättning av snö som håller upp till tolv gånger längre än vanlig snö.

– Det här ligger helt i linje med vår nyligen antagna hållbarhetsstrategi där översynen av vårt snöläggningsarbete för att minska vår miljöpåverkan är ett fokusområde, säger Tommy Höglund, sportchef vid Vasaloppet.

Metoden, som tagit tre år att utveckla, består enkelt sammanfattat av ett specialkonstruerat filter till snökanonerna som ändrar snöns molekylsammansättning och därmed får den att hålla längre.
– Konstnö håller ju upp till sex gånger längre än vanlig snö men tack vare det nytillverkade filtret har vi fått snön att håll upp till tolv gånger bättre, säger Tommy Höglund.

En positiv bieffekt som ingen egentligen räknat med är att fästet för de som åker på den nya snön tenderar att bli bättre i uppförsbackar samtidigt som glidet utför också förbättras. Redan i år användes nämligen den nya snön, utan deltagarnas vetskap, som ett test på den cirka 5 kilometer långa sträckan mellan Gopshus–Hökberg.
– Vi har i efterhand gjort stickprover med de åkare som testat den nya snön och många har alltså märkt av en markant skillnad vilket kom som en positiv överraskning, säger Tommy Höglund.

Den österrikiske professorn, Lars Kämpti på avdelningen Sport Science vid Universitetet i Bad Gastein, utreder just nu anledningarna till att snöns struktur skapar dessa bieffekter. En orsak kan vara att friktionen som bildas när skidorna kommer i kontakt med ett underlag där molekylsammansättningen är annorlunda också genererar i ett helt nytt motstånd.
– Om det här faller väl ut ser vi inga hinder i att vi kan gå vidare och sälja tekniken till andra arrangörer av skidlopp vilket också skapar en ny inkomstkälla för oss, säger Tommy Höglund och tillägger att tekniken inte kommer att säljas till dem som arrangerar skidtävlingar samtidigt som Vasaloppets vintervecka äger rum.

Kommande arrangemang i Vasaloppsarenan

Vasaloppets sommarvecka 2017
Fre 11 aug: Cykelvasan 30. 32 km. Start Oxberg.
Fre 11 aug: Ungdomscykelvasan. 32 km. Start Oxberg.
Fre 11 aug: Cykelvasan 45. 45 km. Start Oxberg.
Fre 11 aug: Cykelvasan Öppet Spår. 94 km. Start Sälen.
Lör 12 aug: Cykelvasan 90. 94 km. Start Sälen.
Lör 19 aug: Ultravasan 45. 45 km. Start Oxberg.
Lör 19 aug: Ultravasan 90. 90 km. Start Sälen.
Lör 19 aug: Vasastafetten. 4,5–15 km. Löparstafett för tiomannalag. Start Sälen.
Lör 19 aug: Vasakvartetten. 19,1–24,2 km. Löparstafett för fyramannalag. Start Sälen.

Vasaloppets vintervecka 2018
Fre 23 feb: Kortvasan. 30 km. Start Oxberg.
Lör 24 feb: Tjejvasan. 30 km. Start Oxberg.
Sön 25 feb: Ungdomsvasan.
Sön 25 feb: Öppet Spår söndag. 90 km. Start Sälen.
Mån 26 feb: Öppet Spår måndag. 90 km. Start Sälen.
Tis 27 feb: Halvvasan. 45 km. Start Oxberg.
Fre 2 mar: Stafettvasan. 9–24 km. Femmannalag. Start Sälen.
Fre 2 mar: Nattvasan. 90 km. Tvåmannalag. Start Sälen.
Lör 3 mar: Blåbärsloppet. 9 km. Start Eldris.
Sön 4 mar: Vasaloppet. 90 km. Start Sälen.

 

Våra huvudsponsorer