2015-02-10 14:13

Webenkät-studie om förekomst och riskfaktorer för astma hos svenska tävlingsmotionärer

Från och med i dag kommer Vasaloppet att genomföra en forskningsstudie i samarbete med Umeå Universitet. Samtliga anmälda deltagare i Vasaloppet 90 km kommer att via e-post inbjudas att delta i en enkät kring luftrörsbesvär och astma. Studien kommer bidra med viktigt kunskap.

Lungsjukdomen astma förekommer hos cirka 9 % av Sveriges befolkning. Bland elitskidåkare rapporteras en förekomst på över 30 %. Hur ser det ut med astma bland en bredare grupp av tävlingsskidåkare med varierande träningsbakgrund? Finns det något samband mellan astma hos tävlingskidåkare och träningsmängd, allergi eller ärftlighet?

Dessa frågor ligger till grund för en web-enkät-studie som Vasaloppet nu genomför i samarbete med forskare vid Umeå Universitet: ”Förekomst och riskfaktorer för astma hos svenska tävlingsmotionärer: en webenkätstudie.”

De flesta studier om astma bland vinterkonditionsidrottare bygger på undersökningar på elitskidåkare på landslagsnivå. Få studier har kartlagt situationen i en bredare grupp av tävlingsmotionärer med olika träningsbakgrund och prestationsförmåga.

Vasaloppet och Umeå Universitet vill med denna webenkät-studie kartlägga förekomsten av luftrörsbesvär och astma bland anmälda till Vasaloppet 90 km. Vi önskar undersöka förekomsten av läkar-diagnosticerad astma och eventuella samband med träning, allergi, ärftlighet och/eller kön. Hösten 2014 genomfördes samma enkät inför Lidingöloppet 30 km.

Studien kommer bidra med viktigt kunskap om ansträngningsrelaterade luftrörsbesvär hos tävlingsmotionärer. Kunskap om riskfaktorer för astma hos tävlingsskidåkare kommer att utgöra underlag för vidare forskning kring uppkomsten och mekanismerna bakom ”skidåkarastma”.

Nikolai Stenfors, lektor och överläkare Umeå Universitet, Lungkliniken Östersunds sjukhus
Ulf Hållmarker, tävlingsläkare Vasaloppet, överläkare Med klin Mora Lasarett

Våra huvudsponsorer