För dig som vill åka världens största långlopp på skidor, från Sälen till Mora, och utmana dig själv. Sedan 2022 går Öppet Spår måndag i fri stil. Vasaloppsarenan prepareras med både skejtbädd och skidspår. Loppet räknas som seedningslopp till Vasaloppets startled 2–10.

Tävlingsregler

Åkteknik

Öppet Spår måndag går i fri stil, vilket gör det möjligt att välja mellan klassisk skidåkning och skejt. Det är tillåtet att ta av sig skidor endast i utförsbackar. Svenska skidförbundets regler för motionslopp gäller. Läs fullständiga regler på Svenska Skidförbundets webbplats.

Svenska skidförbundets webbplats

Medlemskap i skidförening

Deltagare i Öppet Spår behöver inte vara medlem i en svensk skidförening. Är du medlem i en förening som du vill representera måste den föreningen vara ansluten till Svenska Skidförbundet.

Minimiålder

Du får delta i loppet från året du fyller 17 år.

Tidsstraff vid nedskräpning

Det är tillåtet att slänga skräp på tre olika sätt under Vasaloppets vintervecka. Blir du påkommen med att slänga skräp på annat sätt kan du komma att straffas med ett tidstillägg på 15 minuter.

Du får slänga skräp:

  • i soptunnorna vid Vasaloppskontrollerna
  • i de markerade skräpzonerna mellan varje Vasaloppskontroll
  • där du som deltagare vet att en ledare eller anhörig plockar upp det som du slänger.
Falska personuppgifter

En tävlande kommer automatiskt att diskvalificeras om han/hon deltar i tävlingen under falska uppgifter som falskt namn/falskt tidtagningschip eller utöva osportsligt uppträdande. Tävlingsledningen har rätt att diskvalificera och förbjuda från deltagande om bevis på regelöverträdelse lämnas in efter loppet är klart och efter det att juryn har avslutat sitt arbete.

Vasaloppstrippeln – tre 90-kilometerslopp under ett kalenderår

Att skida, cykla eller springa 90 kilometer är en bedrift. Vad sägs om att göra det under samma år?

Läs mer om Vasaloppstrippeln >

En Svensk Klassiker

Öppet Spår måndag ingår – tillsammans med Engelbrektsloppet, Öppet Spår söndag, Vasaloppet, Nattvasan 90, Vätternrundan, Vansbrosimningen, Öppen Älv och TCS Lidingöloppet – i En Svensk Klassiker.
En Svensk Klassiker