Alliansloppet 2018 – lite analys

Efter en otroligt varm sommar börjar vi nu skönja hösten och vintern. Rullskidsäsongen är redan igång och har så varit för en tid. Rullskidor växer som både tränings- och tävlingsform av den enkla anledningen att det är bra och skonsam träning samt framförallt att det är kul!

Alliansloppet som har blivit ”Vasaloppet” för rullskidor gick för ett par veckor sedan med stort deltagande – vilket härligt och proffsigt arrangemang!

Vi hade förmånen att ha många åkare som åkte Alliansloppet med Racefox bl a långloppsvinnaren från förra säsongen Tord-Asle Gjerdalen. Det är alltid spännande att analysera hur världseliten åker och jämföra det med hur vi vanliga åker.  Det finns massor av frågor jag ställer mig.

Tord åkte Alliansloppet på 1:40:23 och var nöjd med resultatet trots att han ”bara” blev 13e i loppet. Förklaringen var att Tord bröt staven på slutet så det var omöjligt att för honom att göra upp om segern. Han var till slut 22 sekunder efter.

Innan vi börjar jämföra Tord med en motionär så låt oss gå igenom vad som genererar hastighet. Som vi vet så beror hastighet i princip på hur ofta du tar ett stavtag (frekvens) och hur mycket kraft du har i varje stavtag (attack). Sedan gäller det att göra varje stavtag så effektivt som möjligt för att orka.

Om vi börjar med att studera stakfrekvens. Tord hade ett genomsnitt på 55 tag/min. Låt oss nu jämföra Tord med en bra motionär som åkte Alliansloppet på ca 2:20. Motionären hade 47 tag/min i snittfrekvens. Motsvarande värden för attack, dvs hur mycket han accelererar kroppen nedåt precis innan staven tar backen, var för Tord 12,7 och motionären 10.4. Se sammanställningen i nedan tabell.

Namn Frekvens Attack
Tord 55 12,7
Motionär 47 10,5

För att få en känsla för hur fort och stark Tord är kan du prova att åka på attacknivå 12 och frekvens 55 så länge du orkar. Jag provade, jag klarade endast 30 s! Det berodde både på att jag varken har tillräcklig styrka eller balans!

Så för att kunna åka så fort som Tord gör behöver man en mycket god teknik, balans, styrka och grym kondition. Man kan inte annat än vara otroligt imponerad av dessa elitåkare!

Men som vi vet är resultatet direkt korrelerat till ens träningsinsats.

Nu är det bara ut och träna.

Önskar alla en fantastisk skidsäsong!

Christer

 

Andra bloggare

Mot Cykelvasan

Team Merida Cykelvasan Cykelteamet för motionärer

Team Merida Cykelvasan är Sveriges första cykelteam för motionärer.

Mot Vasaloppets absoluta mittpunkt

Lagom Kondition Podcast

Lagom Kondition är en podcast om konditionsidrott som finns till för oss riktiga motionshjältar som tränar på lånad tid mellan möten och barnskjutsningar.

Våra huvudsponsorer