Sista förberedelsen inför Vasaloppet

Vasaloppet är en extrem belastning så det är viktigt att förbereda sig de sista dagarna innan loppet med mat, vila och lätt rörelse.

Jag läste i morse en artikel i DN om Världsstjärnor som Dario Cologna, Björn Dähli och Thomas Wassberg som försökt vinna Vasaloppet utan att lyckas. Den grundläggande orsaken är att Vasaloppet kräver speciell träning (långa pass med stakning) och speciell uppladdning innan loppet samt service under loppet vilket de förbisåg!

Hur kan man då göra sin uppladdning som motionär?

  • För det första kör ett sista lite längre pass idag torsdag på ca 1,5 h för att tömma energiförråden.
  • Därefter så är det fokus på att fylla på energiförråden samt vila! Det finns många olika uppladdningar från rena gröt- och pastauppladdningar till att använda olika energidrycker i kombination med mat. Men för att inte stelna till så kan lite lätt skidåkning vara skönt dagen innan loppet.
    Det är dock viktigt att man inte vräker i sig så mycket mat att man mår dåligt, vi är ju många som nästan legat med feberfrossa natten innan loppet pga att vi har ätit för mycket! Vätska ska man inte glömma, vi vet ju att glykogen binder vatten. Om man lyckas med uppladdning så kan man känna en lätt svullnad i musklerna!
  • Under loppet är det viktigt att fylla på med näring vid varje kontroll. Bestäm ett schema hur du ska äta så att du inte pga idéer som kommer upp under loppet börjar slarva med näringsintag. Slarvar man med näringsintag tidigt i loppet så straffas man alltid senare! Det tar ju en viss tid för näringen att gå från mage och bli tillgänglig för rörelse!

Om du gör denna typ av uppladdning kommer du att få ett mycket bra lopp!

Sist men inte minst håll fokus på tekniken under loppet så går det definitivt lättare!

Lycka till på söndag!

Christer

 

 

Andra bloggare

Mot Cykelvasan

Team Merida Cykelvasan Cykelteamet för motionärer

Team Merida Cykelvasan är Sveriges första cykelteam för motionärer.

Mot Vasaloppets absoluta mittpunkt

Lagom Kondition Podcast

Lagom Kondition är en podcast om konditionsidrott som finns till för oss riktiga motionshjältar som tränar på lånad tid mellan möten och barnskjutsningar.

Våra huvudsponsorer