En analys av ett seedningslopp för Vasaloppet – Stockholm Ski Marathon

I helgen under Stockholm Ski Marathon så åkte en åkare med Racefox smartbelt och app. Stockholm Ski Marathon är ett seedningslopp för Vasaloppet. Loppet genomfördes i det natursköna Lida friluftsområde söder om Stockholm på en 10,5 km slinga.

Stockholm Ski Maraton

Det var svårvallat, temperaturen var runt noll och det hade snöat några centimeter under natten. Föret blev successivt svårare under hela loppet. Många av åkarna åkte utan fäste och stakade sig runt.

Det gjorde även WeMeMove-åkaren. På maratondistansen tog han ca 5100 tag och hade i genomsnitt 47,6 tag/min i stakningsfrekvens, 19,6 i båltryck och 9,9 i attack samt 2,7 i stabilitet. Det låga värdet på stabilitet indikerar att det var mycket svåra förhållanden.

Skärmavbild 2016-01-26 kl. 17.15.35

Efter loppet tittade jag på data i detalj  – vad mer fanns det att berätta utifrån fakta, siffror, sensordata? Det var tydligt att åkaren upprätthöll tekniken mycket bra. Både attack och båltryck minskade marginellt under loppet. Att det var ett tufft lopp syntes framförallt i att åkaren tappade frekvensen i sin stakning.

Jag såg tre faser. De första 1400 staktagen hade åkaren ungefär 50 tag/minut i frekvens, därefter föll den till 47 tag/minut under ca 1200 tag sedan sjönk den till sist till ca 45 tag/minut. När jag studerar pulsen under loppet så sjunker den successivt, men gör ett rejält tapp efter tre varv av loppet.

Slutsatsen man kan dra är att åkaren åkte lite för fort i början, antagligen så fick han energibrist efter 3 varv då pulsen gick ner kraftigt. Han lyckades upprätthålla farten ganska bra genom bra teknik. Endast en marginell nedgång i båltryck och attack. Man kan också se att stabiliteten går ner successivt över hela loppet!

Det man ofta kan se är när någon blir riktigt trött så förlorar han eller hon tekniken och får därmed en dubbel effekt av tröttheten. Känner du igen dig? De snabbaste marathonloppen i löpning brukar ha negativ splitt, dvs de sista 21 km går fortare än de första 21 km.

Den här åkaren måste alltså bli bättre på att ladda med mat innan och bättre på ta in energi under loppet samt antagligen träna mer uthållighet genom långa distanspass. Samt gå ut lite lugnare, men vi vet hur svårt det är. Dock blev åkaren inte speciellt långt efter och för att vara hans första lopp längre än 21 km så ska han vara nöjd. Du kan läsa ännu mer om hur vanliga frågor om skidteknik här: https://www.racefox.se/teknikakuten/

Det finns mycket att lära av data!

Christer

 

Andra bloggare

Mot Vasaloppets absoluta mittpunkt

Lagom Kondition Podcast

Lagom Kondition är en podcast om konditionsidrott som finns till för oss riktiga motionshjältar som tränar på lånad tid mellan möten och barnskjutsningar.

Våra huvudsponsorer