Tävlingsrapport för Tord Asle Gjerdalen i Vasaloppet, Visma Ski Classics

Detta är den åttonde av vår serie tävlingsrapporter där vi följer långloppsåkaren Tord Asle Gjerdalen som deltar i Visma Ski Classics med Team Ragde Eiendom och tränar och tävlar med Racefox.

 

Uppgifter om loppet

Lopp: Vasaloppet, Visma Ski Classics 

Datum: 1 mars 2020

Distans: 90 km

Plats: Sälen-Mora, Sverige

Vasaloppet har hela paketet – utmanande distans, lång historia och ett fantastiskt rykte. Det är definitivt en av säsongens höjdpunkter och säsongens längsta lopp. 

Förutsättningarna för loppet var oklara in i det sista, eftersom vintern i Sverige inte bjudit på varken kyla eller snö. När prognosen för snö innan och under loppet kom gjorde Tord en plan utefter det – att hålla tekniken i schack för optimal åkekonomi och ha så mycket kraft som möjligt kvar för att ge järnet sista milen.

Tords Racefox Data

KPI Medel Max 100
Ski Power 559,4 762
Frekvens 49,9 60,2
Attack 11,0 14,4
Båltryck 16 21,6
Stabilitet 2,8 4,2
Puls 157 178

Tyvärr tog batteriet i klockan slut, så Racefox-datan täckte bara första halvan av loppet, fram till Evertsberg. Datan visar att Tord åkte ekonomiskt, med låg puls och låg ski power. Tord låg runt plats 80-90, vilket var helt enligt plan. Det var sedan mellan Evertsberg och Oxberg som Tord avancerade fram till täten. 

  • Ski Power – Kombinationen av frekvensen i dina staktag, hur mycket kraft du genererar i varje staktag och hur stabil du är i din åkning.
  • Frekvens – Antalet staktag per minut.
  • Attack – Din förmåga att accelerera kroppen neråt tills stavarna går i marken.
  • Båltryck – Hur mycket du för överkroppen framåt efter att du har har satt i stavarna i marken.
  • Stabilitet – Hur stabil du är i att återupprepa rörelser.
  • Puls – Antal hjärtslag per minut.
  • Max 100 – Sekvensen på 100 staktag som har det högsta värdet för varje KPI.

 

Före loppet

Före loppet kände sig Tord stark och i god form.

 

Under loppet

Det snöade och var väldigt ryckigt tempo. Det var lättare att ligga bakom fältet. Alla tog en kisspaus eller två, vilket ofta händer under Vasaloppet när det snöar, och Tord och två av förra årets medaljörer hade precis tagit en paus innan Evertsberg, vilket är ungefär halvvägs genom loppet, där Tord trodde att inget särskilt skulle hända på 5-6 km på eftersom det var en massa nedförsbackar. Men den pausen visade sig vara avgörande. Från och med det och hela vägen fram till mål låg Tord 30-40 sek efter vinnaren, Petter Eliassen, trots att han körde på hårt. 

För Tord kändes det bittert. Han upplevde att han hade massor av kraft och absolut hade kunnat vara med och slåss om segern om han hade haft rätt position vid rätt tidpunkt.  Han kom snabbt fram till att han borde ha ätit mer gel och druckit mindre. Då hade han haft en bättre position vid det avgörande rycket. Allt annat stämde. Stakningen fungerade riktigt bra, särskilt med tanke på förutsättningarna, och teknik, timing och form satt som det skulle.

 

Efter loppet

Efter loppet kände sig Tord utsliten och musklerna i hans underarmar kändes inflammerade. Det är ett långt lopp med massa högintensiv stakning.

 

Nästa lopp

Nästa lopp är Birken. Det börjar direkt med tunga backar där kapacitet, teknik och bra skidåkning kommer avgöra Tords position i fältet. Tord hoppas på att ta täten. Backarna upp till mitten av fjället kommer att vara väldigt viktiga innan slutspurten sedan avgör loppet inne på Birkebeinerstadion.

 

Här kan du lära dig mer om Ski Power.

Andra bloggare

Mot Vasaloppets absoluta mittpunkt

Lagom Kondition Podcast

Lagom Kondition är en podcast om konditionsidrott som finns till för oss riktiga motionshjältar som tränar på lånad tid mellan möten och barnskjutsningar.

Våra huvudsponsorer