Tävlingsrapport för Tord Asle Gjerdalen i Jizerská Padesátka, Visma Ski Classics

Detta är den sjunde av vår serie tävlingsrapporter där vi följer långloppsåkaren Tord Asle Gjerdalen som deltar i Visma Ski Classics med Team Ragde Eiendom och tränar och tävlar med Racefox.

 

Uppgifter om loppet

Lopp: Jizerská Padesátka, Visma Ski Classics 

Datum: 9 februari 2020

Distans: 50 km

Plats: Bedrichov, Tjeckien

 

 

Innan loppet

Inför loppet kände sig Tord riktigt stark och redo att åka snabbt. Han var i fin form, trots en lång period av resor och tuffa lopp fem helger i rad.

 

Under loppet

Tord upplevde att stakningen fungerade bra, ungefär som vid de tidigare loppen. Fyra åkare från Team Ragde Eiendom samt Morten Eide Pedersen från Team Kaffebryggeriet drog iväg ordentligt. De hade bestämt sig för att köra på i hög hastighet och skapa ett rejält försprång som övriga fältet inte skulle kunna jobba ikapp. Detta för att undvika att loppet skulle sluta i en spurtuppgörelse. De jobbade bra tillsammans de sista kilometrarna. Tord hängde med bra fram till spurten men där tog kraften slut, vilket gjorde att han blev omåkt. Tord slutade på femte plats i loppet.  

För laget var Jizerská Padesátka en stor framgång. Team Ragde Eiendom hade fem åkare bland topp sju, och lyckades kamma hemma alla tre pallplatserna. Laget leder lagtävlingen i Visma Ski Classics.

 

Efter loppet

Efter loppet kände sig Tord sliten. De körde hårt och jagade på i ett högt tempo länge.

Med facit i hand funderar Tord på om han skulle ha kört ännu hårdare i backarna i början av loppet, så kanske fler konkurrenter hade kroknat. Eller om han borde valt skidor med grövre struktur, för att ha bättre skidor i slutet av loppet.

 

Nästa lopp

Nästa tävling är Vasaloppet som är planerad till första söndagen i mars. Tord kör extra pass för att komma i toppform till det 90 km långa loppet, säsongens längsta lopp. Hur väder och före kommer att vara den dagen återstår att se. Därför är det för tidigt att säga något om taktiken i loppet ännu. Det ska helt klart bli spännande! 

 

 

Den samlade placeringen så här långt i Visma Ski Classics:

Herrar:

  1. Andreas Nygaard, Team Ragde Eiendom 
  2. Tord Asle Gjerdalen, Team Ragde Eiendom 
  3. Morten Eide Pedersen, Team Kaffebryggeriet

Damer:

  1. Britta Johansson Norgren, Lager 157 Ski Team
  2. Kari Vikhagen Gjeitnes, Team Koteng
  3. Katerina Smutna, Ed System Bauer Team

Andra bloggare

Mot Vasaloppets absoluta mittpunkt

Lagom Kondition Podcast

Lagom Kondition är en podcast om konditionsidrott som finns till för oss riktiga motionshjältar som tränar på lånad tid mellan möten och barnskjutsningar.

Våra huvudsponsorer