Tävlingsrapport för Tord Asle Gjerdalen i Toblach-Cortina, Visma Ski Classics

Detta är den sjätte av vår serie tävlingsrapporter där vi följer långloppsåkaren Tord Asle Gjerdalen som deltar i Visma Ski Classic med Team Ragde Eiendom och tränar och tävlar med Racefox.

 

Uppgifter om loppet

Lopp: Toblach-Cortina, Visma Ski Classics 

Datum: 1 februari 2020

Distans: 42 km

Plats: Toblach-Cortina, Italien

 

Tords Racefox Data

KPI Medel Max 100
Ski Power 692 850
Frekvens 54,3 64,0
Attack 12,5 15,6
Båltryck 21,0 27,1
Stabilitet 2,7 4,7
Puls 171 188

Värdena visar på en betydligt högre insats i detta lopp, jämfört med tidigare lopp under säsongen. Detta är naturligt vid ett kortare lopp med kortare åktid och speglas tydligt i Tords KPI:er som Ski Power, attack och frekvens samt den högre genomsnittspulsen. Tord skulle inte kunna hålla denna intensitet i ett tretimmarslopp. 

 • Ski Power – Kombinationen av frekvensen i dina staktag, hur mycket kraft du genererar i varje staktag och hur stabil du är i din åkning.
 • Frekvens – Antalet staktag per minut.
 • Attack – Din förmåga att accelerera kroppen neråt tills stavarna går i marken.
 • Båltryck – Hur mycket du för överkroppen framåt efter att du har har satt i stavarna i marken.
 • Stabilitet – Hur stabil du är i att återupprepa rörelser.
 • Puls – Antal hjärtslag per minut.
 • Max 100 – Sekvensen på 100 staktag som har det högsta värdet för varje KPI.

 

Innan loppet

Tord kände sig stark inför loppet och redo för skidbackar.

 

Under loppet

Tord kände sig stark första ¾ av loppet, och upplevde att stakningen fungerade bra. Taktiskt, för laget, släppte Tord fram lagkamraten Petter Eliassen i en av backarna. Ermil Vokujev hade dåligt glid, vilket öppnade upp en lucka. Tord och lagkamraten Andreas Nygaard gick ihop i jakten på täten. Tord provade att lägga in en stöt, men blev inträngd. Andreas lyckades dra iväg. 

Tord höll sig på en tredje plats en bra bit och fick därför viktiga poäng för en tredjeplats i klättringen. Sedan hamnade han i en tät klunga igen, ca 1 km innan mål. På upploppet bommade han både taktiken och tekniken. Han hade förbrukat för mycket kraft under loppet.

Om Tord hade siktat in sig enbart på sina egna chanser, snarare än lagets, hade han kanske kunnat vara med i kampen om segern.  Men lagets strävan att nå säsongens första seger var viktigare än de individuella resultaten. Det blev en vinst för laget, då Andreas Nygaard and Petter Eliassen från Team Ragde Eiendom knep både första- och andraplatsen i loppet.

 

Efter loppet

Efter loppet kände sig Tord rejält sliten. Det var en bra parti där han gav allt han hade, men det blev ett märkligt lopp. Tord kände sig stark under loppet, men tillfälligheter och lagtaktik fick honom att sikta in sig på tredje plats. Dock blev det en nionde plats till slut. Tord berättar att det kändes riktigt surt! 

 

Nästa lopp

Redan nästa morgon var det dags för Challenger eventet, 30 km Skate. Ett lopp som kunde ge Tord vissa poäng, även om det inte ingår i Visma Ski Classics Pro Tour. Tord har inte direkt tränat Skate i år. Här kom Tord på andra plats, bara hundradelar efter vinnaren.

Nästa lopp är det 50 km långa loppet Jizerska Padesatka, i Tjeckien, den 9 februari.  Jizerska Padesatka är det tredje äldsta loppet i Visma Ski Classics, efter Vasaloppet och Birkebeinerrennet.  Både start och mål äger rum i Bedrichov.

 

Den samlade placeringen så här långt i Visma Ski Classics:

Herrar:

 1. Andreas Nygaard, Team Ragde Eiendom 847 poäng
 2. Tord Asle Gjerdalen, Team Ragde Eiendom 840 poäng
 3. Stian Hoelgaard. Team Koteng, 800 poäng

Damer:

 1. Britta Johansson Norgren, Lager 157 Ski Team
 2. Kari Vikhagen Gjeitnes, Team Koteng
 3. Astrid Øyre Slind, Team Koteng

Andra bloggare

Mot Vasaloppets absoluta mittpunkt

Lagom Kondition Podcast

Lagom Kondition är en podcast om konditionsidrott som finns till för oss riktiga motionshjältar som tränar på lånad tid mellan möten och barnskjutsningar.

Våra huvudsponsorer