Tävlingsrapport för Tord Asle Gjerdalen i Marcialonga, Visma Ski Classics

Detta är den femte av vår serie tävlingsrapporter där vi följer långloppsåkaren Tord Asle Gjerdalen som deltar i Visma Ski Classic med Team Ragde Eiendom och tränar och tävlar med Racefox.

 

Uppgifter om loppet

Lopp: Marcialonga, Visma Ski Classics 

Datum: 26 januari 2020

Distans: 70 km

Plats: Trentino, Italien

Den 70 km långa banan för Marcialonga startar i Moena, Val di Fassa, och avslutas på huvudgatan i Cavalese.

Tords Racefox Data

KPI Medel Max 100
Ski Power 615 753
Attack 11,8 14,5
Frekvens 50,9 58,5
Puls 161 186
Stabilitet 2,3 4,4
Båltryck 18 22,2
  • Ski Power – Kombinationen av frekvensen i dina staktag, hur mycket kraft du genererar i varje staktag och hur stabil du är i din åkning.
  • Attack – Din förmåga att accelerera kroppen neråt tills stavarna går i marken.
  • Frekvens – Antalet staktag per minut.
  • Puls – Antal hjärtslag per minut.
  • Stabilitet – Hur stabil du är i att återupprepa rörelser.
  • Båltryck – Hur mycket du för överkroppen framåt efter att du har har satt i stavarna i marken.
  • Max 100 – Sekvensen på 100 staktag som har det högsta värdet för varje KPI.

Innan loppet

Tord rapporterade att allt kändes helt fantastiskt innan loppet. Formen var på topp. Även om det var lite oväntat med nysnö kände Tord fullt förtroende för att vallateamet hade koll på läget.

Under loppet

Vallateamet hade gjort ett bra jobb. Team Ragde Eiendom hade bra skidor och i kombination med bra taktik kände Tord att han hade alla förutsättningar att vinna loppet. Allt gick bra fram till sista backen. Stakningen fungerade särskilt bra på de plana sträckorna. 

Marcialonga är ett tight lopp, med mycket som händer längs vägen, där den sista, utmanande backen avgör vem som vinner. Där var föret väldigt löst och Tord förlorade mycket tryck och Ski Power.

Tord känner att han kunde ha försökt blockera Tore Bjørseth Berdal (Team Koteng) före slutspurten, men betonar att fair play är viktigt. Tord kom in på andra plats, bara sekunden efter Tore.

Efter loppet

Tord var trött efter loppet och klart besviken över att han inte lyckades kamma hem segern. “Jag var den bästa förloraren idag”, förklarade Tord i en intervju direkt efter loppet. 

Nästa lopp

Nästa lopp är Toblach-Cortina i Italien, ett betydligt kortare lopp på 42 km, där utmaningen ligger i hastigheten snarare än längden. Här kommer åkarnas Ski Power på en snabb, kort distans att sättas på prov.

Andra bloggare

Mot Vasaloppets absoluta mittpunkt

Lagom Kondition Podcast

Lagom Kondition är en podcast om konditionsidrott som finns till för oss riktiga motionshjältar som tränar på lånad tid mellan möten och barnskjutsningar.

Våra huvudsponsorer