Tävlingsrapport för Tord Asle Gjerdalen i La Diagonela Engadin, Visma Ski Classics

Detta är den fjärde av vår serie tävlingsrapporter där vi följer långloppsåkaren Tord Asle Gjerdalen som deltar i Visma Ski Classic med Team Ragde Eiendom och tränar och tävlar med Racefox.

 

Uppgifter om loppet

Lopp: La Diagonela Engadin, Visma Ski Classics 

Datum: 18 januari 2020

Distans: 62 km

Plats: Zuoz, Schweiz

Den 62 km långa banan för loppet La Diagonala Engadin, belägen på 1800 meters höjd, går från Zuoz via La Punt och Celerina till St Moritz-sjön, sedan vidare till Staz och Pontresina, Engadins flygfält och tillbaka till Zuoz.  

 

Tords Racefox Data

KPI

Medel Ski Power

Result

546

Max 100  714
Medel Attack 10,5
Max 100 11,9
Medel Frekvens 52
Max 100 60
Medel Puls 157
Medel Stabilitet 2.8
Max 100 5.1
Medel Båltryck 19,1
Max 100 24,5
  • Ski Power – Kombinationen av din frekvensen i dina staktag, hur mycket kraft du genererar i varje staktag och hur stabil du är i din åkning.
  • Attack – Din förmåga att accelerera kroppen neråt tills stavarna går marken.
  • Frekvens – Antalet staktag per minut.
  • Puls – Antal hjärtslag per minut.
  • Stabilitet – Hur stabil du är i att återupprepa rörelser.
  • Båltryck – Hur mycket du för överkroppen framåt efter att du har har satt i stavarna i marken.
  • Max 100 – Sekvensen på 100 staktag som har det högsta värdet för varje KPI.

Eftersom det snöade innan starten preparerade de spåren ända fram till det att starten gick av stapeln. Snön var lös på banan och under de förutsättningarna blir hastigheten lägre och stavarna svarar sämre i attacken.  Det påverkar självklart även Ski Power som blir betydligt lägre och framförallt suger lössnön mycket kraft ur skidåkarna.  

Det är svårt att svara på hur mycket Ski Power åkarna tappar, men det är utan tvekan en hel del. Lätt snöfall, platt bana och en något försiktig taktik gjorde Tords första 20 km hyfsat lätta.  Sedan blev det full fart i backarna vid St. Moritz. Därefter följde en sträcka på ca 20 km i relativt låg hastighet innan Tord försökte göra ett ryck ungefär 15 km innan mål. Då gick det snabbt. Det blev ett krig om plats på banan där flera åkare krockade, vilket gjorde att slutet blev minst sagt rörigt.

Innan loppet

Tord hade tränat bra uppe på den här höjden efter det senaste loppet. Både kroppen och huvudet såg verkligen fram emot att åka skidor.  

Under loppet

Petter (Petter Eliassen – Team Ragde Eiendom, slutade 30:e) tog täten och han och Chris (Chris Andre Jespersen – Team Koteng, slutade 1:a) lyckades komma ifrån alla andra i backarna vid St Moritz. Eftersom de två representerar de två främsta lagen blir fältet lite låst och ingen vågar riktigt hänga på deras fart.

I analysen vad Tord hade kunnat förbättra så känner Tord att han kanske borde ha gjort ännu mer för att hänga på Chris när han drog iväg. Han borde vågat satsa lite mer halvvägs genom loppet och se var det kunnat leda. Bortsett från det var Tord nöjd med sin prestation.

Både skidorna och formen kändes bra under loppet. Tord var nöjd med stakningen och förklarar att både teknik och förväntningar förändras under förhållanden som blir i den här typen av snöväder och lössnö. Han tyckte tekniken kändes bra, men kommer gå igenom den lite närmare vid lämpligt tillfälle.

 

Efter loppet

Tord var trött efter loppet, men inte alls lika sliten som efter Kaiser Maximillian Lauf helgen innan.

 

Nästa lopp

Tord ser verkligen fram emot nästa lopp som är Marcialonga i Trentino, Italien. Tord har tre tidigare vinster i Marcialonga så banan passar honom bra. Marcialonga är årets mål för Tord och nu är det äntligen dags!  Det är jämn, hög konkurrens i år med ca 15-20 skidåkare som alla är ungefär lika starka kort och kan dras in i slutstriden i den branta backen upp mot målet i Cavalese.

Tord och Team Ragde Eiendom kommer att stanna i Livigno fram till Marcialonga och åker därifrån vidare till Toblach veckan efter.

Andra bloggare

Mot Vasaloppets absoluta mittpunkt

Lagom Kondition Podcast

Lagom Kondition är en podcast om konditionsidrott som finns till för oss riktiga motionshjältar som tränar på lånad tid mellan möten och barnskjutsningar.

Våra huvudsponsorer