Tävlingsrapport för Tord Asle Gjerdalen i Kaiser Maximilian Lauf, Visma Ski Classics

Uppgifter om loppet

Lopp: Kaiser Maximilian Lauf, Visma Ski Classic 

Datum: 11 januari 2020

Distans: 60 km

Plats: Seefeld, Österrike

Kaiser Maximilian Lauf var ett lopp på 60 km. Den utmanande banan som startade på 1200 meters höjd innehöll långa och krävande backar och följde några av de historiska olympiska spåren 1976. Loppet var längre än Tords tidigare lopp under säsongen, men på en lägre höjd.

 

Innan loppet

Tord har tränat bra inför loppet och känner att hans form närmar sig där han vill att den ska vara inför loppen. För detta lopp tillät föret och spåren honom att åka på sin fulla kapacitet.

 

Tords resultat

Tord hamnade på sjätte plats i loppet med en tid på 2:30:18,9. Han var bara 1,30 sekunder från vinnaren!

Tord var trött i benen efter loppet, främst på grund av de långa och tuffa backarna där han var tvungen att lita mest på kraften i benen för att få fart. Samtidigt var han lite frustrerad över att han inte lyckades spränga fältet i backen.

Det var ett snabbt och konkurrenskraftigt lopp, med skidåkare som närmade sig den första backen i mycket hög hastighet. Påväg neråt igen fanns det några försök att dra iväg från klungan. 

På slutet tog Tord täten tidigt.  Han försökte spränga fältet i den långa backen, men det blev en lång spurt. Han stumnade tidigare än han hade förväntat sig.  När mjölksyra bildas tappar man ca 10% av Ski Power redan under de första 20 sekunderna den bildas och efter det dippar Ski Power snabbt ner till ett 20-procentigt tapp och farten sjunker. En lärdom för loppet är att träna ännu mer långa spurter framöver.

Nästa lopp för Tord är La Diagonella. Det är cirka 65 km långt på 1900 meters höjd. Tord räknar med att det kommer att bli ett långt lopp med låga medelhastigheter och där snöväder förväntas.  Här behöver Tord fylla på med rätt typ och mängd av näring, både innan och under loppet, för att ha ordentligt med kraft i den tuffa konkurrensen.

 

Andra bloggare

Mot Vasaloppets absoluta mittpunkt

Lagom Kondition Podcast

Lagom Kondition är en podcast om konditionsidrott som finns till för oss riktiga motionshjältar som tränar på lånad tid mellan möten och barnskjutsningar.

Våra huvudsponsorer