Tävlingsrapport för Tord Asle Gjerdalens lopp i La Venosta, Visma Ski Classics

Detta är den andra av vår serie tävlingsrapporter där vi följer långloppsåkaren Tord Asle Gjerdalen som deltar i Visma Ski Classic med Team Ragde Eiendom och tränar och tävlar med Racefox.

 

Data från loppet

Lopp: La Venosta, Visma Ski Classics 

Datum: 14 december 2019

Distans: 34 km

Plats: La Venosta, Italien

 

Loppet i La Vinosta var en sträcka på 34 km. Loppet startade och avslutades i Melago, där skidåkarnarna åker i fyra cirklar runt den högsta toppen som är belägen 1970 m över havet. Tord startade loppet kl 8:30 på morgonen och gick i mål på 1.30.30 vid ca kl 10. Det här loppet var dels på högre höjd men också en betydligt längre distans.

 

Innan loppet

Tord har tränat på låg höjd efter tävlingen i Livigno, medan de flesta konkurrenter har acklimatiserat sig till höjden. För det här loppet var Tords taktik att åka lugnt och hålla ett jämnt tempo för att undvika att dra på sig för mycket mjölksyra på den höga höjden. 

 

Tords Racefox Data

 

KPI

Ski Power, medelvärde

Result

626

Max 100  722
Attack, medelvärde 11.4
Max 100 12.7
Frekvens, medelvärde 54
Max 100 61
Puls, medel
Stabilitet, medelvärde 2.6
Max 100 5.3
Båltryck, medelvärde 17.4
Max 100 21.5
  • Ski Power – Kombinationen av din frekvensen i dina stavtag, hur mycket kraft du genererar i varje stavtag och hur stabil du är i din åkning.
  • Attack – Din förmåga att accelerera kroppen neråt tills stavarna går marken.
  • Frekvens – Antalet staktag per minut.
  • Puls – Antal hjärtslag per minut.
  • Stabilitet – Hur stabil du är i att återupprepa rörelser.
  • BåltryckHur mycket du för överkroppen framåt efter att du har har satt i stavarna i marken
  • Max 100 – Sekvensen på 100 stavtag som har det högsta värdet för varje KPI.

 

Tords Ski Power ökade markant i slutet av andra varvet och hela tredje varvet. Hans Ski Power lugnades något under senare halvan av fjärde och sista varvet, då åkte han på i full fart. 

 

Tords Racefox-data visar att hans Ski Power mycket lägre och mycket mer konsekvent än under hans korta, intensiva lopp i Livigno förra veckan. Detta återspeglar hans strategi att vara konservativ under loppet och hålla en lugn, lägre intensitet för att undvika att dra på sig mjölksyra. Skillnad mellan hans Max 100 Ski Power och hans genomsnittliga Ski Power är liten, vilket visar hur Tord höll fast vid sin strategi under hela loppet och upprätthöll en stabil, lugn takt.

 

Tord var nöjd med hur han använde stakningen under loppet och förklarar att hans teknik var okay men att hans form inte var tillräcklig för att ta ut fart och kraft till fullo. Han kände att det var svårt att upprätthålla god teknik i stakningen i de kuperade områdena.  Efter loppet var han trött, främst i låren och benen, men var i nöjd med sin prestation i stort. 

Andra bloggare

Mot Vasaloppets absoluta mittpunkt

Lagom Kondition Podcast

Lagom Kondition är en podcast om konditionsidrott som finns till för oss riktiga motionshjältar som tränar på lånad tid mellan möten och barnskjutsningar.

Våra huvudsponsorer