Tävlingsrapport för Tord Asle Gjerdalen under Livigno Pro Team Tempo i Visma Ski Classics

Detta är den första av min serie tävlingsrapporter där jag följer långloppsåkaren Tord Asle Gjerdalen som deltar i Visma Ski Classic med Team Ragde Eiendom och tränar och tävlar med Racefox.

Data från loppet

 • Lopp: Livigno Pro Team Tempo, Visma Ski Classics 
 • Datum: 29 november 2019
 • Distans: 15 km
 • Plats: Livigno, Italien

 

Livigno Pro Team Tempo var ett kort lopp för Tord, en sträcka på 15 km, med lite extra tryck eftersom det var ett laglopp. I loppet startar hela laget tillsammans och samarbetar under tävlingen. Lagets tid är baserad på tredje mannen över mållinjen.

 

Innan loppet
Tord hade tränat på hög höjd inför loppet och kände sig väl förberedd. Tord är dock noga att poängtera att du aldrig vet hur din kropp kommer att reagera när du tävlar på en lägre höjd.

 

Tävlingsdagen
Tord visste att den här typen av tävling skulle innebära ett riktigt snabbt lopp, vilket ställer höga krav på den förberedande träningen och konditionen.  För de skidåkare som inte är i toppform blir det riktigt tufft. Tempoloppet skapar en situation där man som lag växeldrar, dvs att åka på hög intensitet, vila en stund och sedan trycka på riktigt fort igen. Tord är väl insatt i vad den här typen av tempolopp innebär och presterade bra som topp två i sitt lag, Team Ragde Eiendom.

 

Tords Racefox Data

KPI

 Ski Power, medelvärde

Result

747

Max 100  1005
Attack, medelvärde 13.0
Max 100 15.2
Frekvens, medelvärde 58
Max 100 63.4
Puls, medel 178
Stabilitet, medelvärde 3.7
Max 100 5.2
Båltryck, medel 23
Max 100 25.2
 • Ski Power – Kombinationen av din frekvensen i dina stavtag, hur mycket kraft du genererar i varje stavtag och hur stabil du är i din åkning.
 • Attack – Din förmåga att accelerera kroppen neråt tills stavarna går marken.
 • Frekvens – Antalet staktag per minut.
 • Puls – Antal hjärtslag per minut.
 • Stabilitet – Hur stabil du är i att återupprepa rörelser.
 • BåltryckHur mycket du för överkroppen framåt efter att du har har satt i stavarna i marken.
 • Max 100 – Sekvensen på 100 stavtag som har det högsta värdet för varje KPI.

 

Tords data visar hur intensivt loppet var, med hans frekvens, eller antalet stavtag per minut, så högt som 58 i snitt. Trots hans höga frekvens kommenterade Tord att han önskat en ännu högre frekvens och att han arbetar på sin teknik och hållning, att stå högre över höften, för att förbättra frekvensen ytterligare till nästa gång.

 

Tords hjärtfrekvens, eller puls, var hög, dels på grund av det höga tävlingstempot men också på grund av den kuperade som inkluderade många backar att ta sig upp för. Det som verkligen var imponerande var hans Ski Power. Tords Ski Power var extremt hög, särskilt när du jämför den med hans Ski Power i förra årets La Diagonale. La Diagonale är ett 65 km-lopp, det största skidloppet i Schweiz. På det långa loppet var Tords Ski Power 582, mycket lägre än på det här senaste, intensiva loppet.

 

Ski Power handlar om kombinationen av frekvens och attack, men hur länge du lyckas hålla din Ski Power uppe handlar om energieffektivitet. Det är naturligtvis mycket lättare att upprätthålla en högre Ski Power under ett kort lopp på 15 km, där Tord kunde generera högsta möjliga hastighet under en kort distans, utan att slösa bort onödig kraft eller energi.

 

Andra bloggare

Mot Vasaloppets absoluta mittpunkt

Lagom Kondition Podcast

Lagom Kondition är en podcast om konditionsidrott som finns till för oss riktiga motionshjältar som tränar på lånad tid mellan möten och barnskjutsningar.

Våra huvudsponsorer