I ryggsäcken packar du den mat och utrustning som du tror dig behöva. Mörkret och tystnaden sluter sig omkring dig i samma stund som du lämnar starten i Oxberg. Sedan är det bara stjärnor och pannlampor som visar vägen.

Tävlingsregler

Nattvasan 45 går i fri stil, vilket gör det möjligt att välja mellan klassisk skidåkning och skejt. Du kan åka individuellt eller i par.

Deltar du i par – i lag om två – får avståndet vid målgång mellan er vara maximalt 20 sekunder. Båda deltagarna måste genomföra loppet för att laget ska få en sluttid. Laget ska gå i mål med samma skidor som de startade med. Det är tillåtet att byta skidor med varandra inom laget. Det är inte tillåtet att hjälpa varandra framåt med draghjälp, så kallad repning.

Nattvasan 45 är ett motionslopp vilket innebär att ingen segrare koras. Svenska skidförbundets regler för motionslopp gäller.

Svenska skidförbundets webbplats

Minimiålder

Du får delta i loppet från året du fyller 17 år.

Stavregel

Hur lång stav du väljer att åka med är individuellt, men det finns en regel vid klassisk skidåkning som säger att man får ha en maxlängd som är 83 procent av kroppslängden, med pjäxor på. Möjlighet att mäta stavar finns utanför Vasaloppsmässan i Mora, och vid nummerlappstälten på startplatserna i Sälen och Oxberg.

Utrustningskrav

Det är krav att samtliga deltagare är utrustade med:

 • Pannlampa
 • En liter vätska
 • Behållare för vätska för egen påfyllning vid vätskestationerna. Kåsa eller liknande. Vi tillhandahåller inte engångsmuggar.

Övrig utrustning som vi starkt rekommenderar att du bär med dig i ryggsäck eller liknande:

 • Vindtät jacka och byxa
 • Underställströja
 • Extra mössa och vantar
 • Första förband
 • Energibar eller liknande
 • Extra batterier till pannlampan.
Tidsstraff vid nedskräpning

Det är tillåtet att slänga skräp på tre olika sätt under Vasaloppets vintervecka. Blir du påkommen med att slänga skräp på annat sätt kan du komma att straffas med ett tidstillägg på 15 minuter.

Du får slänga skräp:

 • i soptunnorna vid Vasaloppskontrollerna
 • i de markerade skräpzonerna mellan varje Vasaloppskontroll
 • där du som deltagare vet att en ledare eller anhörig plockar upp det som du slänger.
Falska personuppgifter

En tävlande kommer automatiskt att diskvalificeras om han/hon deltar i tävlingen under falska uppgifter som falskt namn/falskt tidtagningschip eller utöva osportsligt uppträdande. Tävlingsledningen har rätt att diskvalificera och förbjuda från deltagande om bevis på regelöverträdelse lämnas in efter loppet är klart och efter det att juryn har avslutat sitt arbete.

Vasaloppstrippeln – tre 45-kilometerslopp under ett kalenderår

Att skida, cykla eller springa 45 kilometer är en bedrift. Vad sägs om att göra det under samma år?

Läs mer om Vasaloppstrippeln >

En Svensk Klassiker Halva

Nattvasan 45 ingår – tillsammans med Engelbrektsloppet, Vasaloppet 45, Halvvättern, Vansbro Halvsim och TCS Lidingöloppet 15 km – i En Svensk Klassiker Halva.
En Svensk Klassiker