För andra året i rad genomför Vasaloppet och Swix Vasaloppets skolutmaning, med syfte att få fler ungdomar att röra på sig och komma ut i skidspåret. Vi ger en idrottslärare chans att träna och genomföra Ungdomsvasan tillsammans med en av sina klasser (årskurs 4–9, 11–16 år). Tillsammans med en av de officiella Vasaloppscoacherna utformar vinnaren ett utbildningsprogram som med fördel kan bli en del av den ordinarie idrottsundervisningen. Skidor, pjäxor, bindningar, stavar, valla, resor, övernattning i Mora och startplatser till Ungdomsvasan till ett värde av minst 50 000 kr ingår. All utrustning stannar sedan kvar i skolans ägo för att ge ännu fler ungdomar möjligheten att uppleva skidglädje i framtiden.

Sista dag för ansökan till Vasaloppets skolutmaning 2019 var den 30 september 2018.

Läs mer om Ungdomsvasan

Vinnarna i Vasaloppets skolutmaning

Den vinnande klassen 2019 är klass 6 på Västra Karups skola i Båstad. De får nu chansen att anta en riktig utmaning: att med hjälp av den populära Vasaloppscoachen Mattias Svahn lära sig åka skidor och delta i Ungdomsvasan under Vasaloppets vintervecka 2019. Andrapriset går till Skytteanska skolan i Tärnaby.

Juryns motivering:

”Årets första pris går till en klass i en skola som redan anammat schemalagd rörelse. Nu får ni möjlighet att lägga en stabil grund för ett fortsatt aktivt liv. Och chans att sprida rörelseglädje till resten av Sverige. Vi ser fram emot att dela kunskap och erfarenheter med er!

Grattis åk 6 Västra Karups skola, Båstad!

Av drygt 70 ansökande skolklasser är det ni som får möjlighet att träna och genomföra Ungdomsvasan tillsammans med er idrottslärare. Vår Vasaloppscoach Mattias Svahn finns vid er sida nästan hela vägen in i mål. Det är också Mattias som kommer att ta första kontakten med er idrottslärare och lägga upp de första träningspassen. Lycka till med skidåkningen i vinter!”

Läs mer om 2019 års vinnare

Vinnare i Vasaloppets skolutmaning 2018 var klass 6 på Centrumskolan i Araby i Växjö. Efter genomfört lopp sammanfattade läraren Vasaloppets skolutmaning så här:

”Det är med tårar längs kinderna och med en alldeles speciell värme i hjärtat jag försöker att ens sätta ord på vad våra elever under dessa månader har åstadkommit. Vad dom åstadkom, övervann och uppnådde idag. Det är med kärlek jag försöker beskriva vad som händer i ett barns ögon när dom upptäcker att allt är möjligt och att dom faktiskt klarar vad som helst bara vi vuxna hjälper till lite. Och det är inget annat än stolthet jag känner när jag försöker att summera vad som händer med en grupp barn som lär sig om att kämpa inte bara för sig själva utan med varandra och för varandra. För lär vi dom detta nu så är jag säker på att vår värld är i goda händer i framtiden.”

Läs mer om 2018 års vinnare