2019-10-30 08:46

Blattnicksele skola i Sorsele är vinnarna i Vasaloppets Skolutmaning 2020 – andrapriset går till Olympicaskolan i Skålö, Dala-Järna

En liten kommun, en stark längdåkartradition, en motiverad idrottslärare och nu, om möjligt, en ännu mer motiverad klass. Segrarna i Vasaloppets skolutmaning 2020, som kommer att coachas av den officiella Vasaloppscoachen Mattias Svahn och sedan delta i Ungdomsvasan 2020, är klass 4–6 i Blattnicksele skola från Sorsele.
– Först trodde vi knappt att det var sant, det här är så kul och häftigt, vi ska åk’ som rackarn, säger idrottslärare Sara Linder.

För tredje året i rad arrangerar Vasaloppet, tillsammans med samarbetspartnern Swix, Vasaloppets skolutmaning med syfte att få fler ungdomar att röra på sig och komma ut i skidspåret. Under hösten har idrottslärare i hög- och mellanstadieskolor i hela Sverige uppmanats att ansöka om att bli den utvalda klassen där vinnaren får utrustning, coachning, resa, övernattning och startplatser i Ungdomsvasan 2020.
– I vanlig ordning var det många inspirerande motiveringar som kom in och vi ser att det finns ett stort behov ute i skolorna efter resurser som bidrar till mer rörelse och motion. Blattnicksele skolas ansökan stack ut lite extra och blev juryns slutgiltiga val, säger Ninni Bäckström som är projektledare för Vasaloppets Skolutmaning.

Juryns motivering lyder:

”Årets första pris går till en klass som har nästan alla förutsättningar. Snö finns, skidspåren är välpreparerade och traditionen är stark. Ändå kan inte alla elever följa med och åka längdskidor på idrottslektionen. Nu får ni möjlighet att lägga en stabil grund för ett aktivt liv. Och chans att ta upp traditionen av att åka Vasaloppet. Grattis årskurs 4–6 på Blattnicksele skola!”

Den segrande klassen består av 16 elever i årskurs 4, 5 och 6 från byn Blattnicksele utanför Sorsele.
– Att vi nu vinner utrustning som kommer att stanna kvar i skolans ägo känns helt fantastiskt. För mig som idrottslärare blir det helt andra förutsättningar i undervisningen att kunna erbjuda alla elever att få låna skidor, stavar och pjäxor. Och att även jag får vara med på teknikträningarna och lära mig saker som jag sen kan använda i undervisningen för all framtid är fantastiskt roligt, säger Sara Linder.

I vanlig ordning är det den officiella Vasaloppscoachen, tillika expertkommentatorn i SVT, Mattias Svahn från Mora som kommer att coacha klassen till Ungdomsvasan 2020. Ett första skidläger är redan inbokat 17–18 december på plats i Blattnicksele.
– Många i klassen älskar att tävla och det ska bli häftigt att få visa vad vi går för. De är tjurskalliga som rackarn men hur mysiga som helst och måna om att alla ska vara med. Att få stå på startlinjen och åka Ungdomsvasan 2020 kommer att bli ett minne för livet, säger Sara Linder.

Andrapriset i Vasaloppets Skolutmaning 2020 går till Olympicaskolan i Skålö, Dala-Järna, där de 19 eleverna i klass 4–6 vinner utrustning och startplatser i Ungdomsvasan. Andrapriset delas ut med följande motivering från juryn:

”Från en bygd med flera framgångsrika idrottsmän kommer en skolklass utan en enda skidåkare. Så kan vi ju inte ha det. Särskilt inte som många i klassen under lång tid drömt om att få åka Ungdomsvasan. Nu får ni chans att genomföra loppet tillsammans!”

– Samtliga övriga klasser som ansökt hamnar på en gemensam tredjeplats där vi ger ut ett tröstpris och erbjuder alla elever i klasserna varsin startplats i Ungdomsvasan 2020 och önskar dem varmt välkomna till Mora söndagen den 23 februari, säger Ninni Bäckström.

Om Vasaloppets Skolutmaning

Vasaloppet står för friskvård och hälsa. I ett allt mer stillasittande samhälle är önskan att få fler att röra på sig och komma ut i naturen. Vasaloppets Skolutmaning, som nu genomförs för tredje året, är ett samarbete mellan Vasaloppet och Swix där en viss summa av försäljningen av den officiella Vasaloppsstaven går till att få fler ungdomar att röra på sig och komma ut i skidspåret.

Läs mer om Vasaloppets skolutmaning

Tidigare vinnare i Vasaloppets skolutmaning är:

2018 Centrumskolan i Araby, Växjö
2019 Västra Karups skola, Båstad

Om Ungdomsvasan
Ungdomsvasan arrangeras söndag 23 februari under Vasaloppets vintervecka 2020. Ungdomsvasan är i grunden ett motionslopp, där ungdomar som inte tävlar för en skidklubb också får ställa upp, men resultatlistor upprättas och priser delas också ut. Ungdomsvasan är därmed en breddmanifestation för svensk skidåkning ungefär på samma sätt som Vasaloppet. Loppet har två olika sträckor: 15–16-åringarna startar i Hökberg och åker 19 km till Mora. För 11–12- och 13–14-åringarna blir det 9 km med start i Eldris.

Våra huvudsponsorer