Vasaloppet hymn – 1998

Den är bara 44 sekunder men för många förknippas Vasaloppets officiella hymn direkt med atmosfären i Vasaloppsarenan. ”Vasaloppet hymn” finns på Spotify och som nedladdningsbar MP3 på Apple Music/iTunes, Amazon och Google Play. Kanske något att förgylla spellistan till träningen med?

Det var inför det 75:e Vasaloppet 1999 som Soundbox i Uppsala fick uppdraget att ta fram en ljudlogotyp. Melodislingan skulle förmedla både prestation och upplevelse, vara en tidlös folkton i kombination med modern sport, ha en enkel stark melodi som både signalerade fäbod och olympiskt spel samt tilltala både ung och gammal. Det uppdraget gick till kompositören Anders Wågberg och producenten Johan Folke. Tillsammans skapade de båda den i dag så kända melodin – som alltså har titeln ”Vasaloppet hymn”.

Jubileumsmarsch – 2022

Inför 100-årsfirandet 2022 såg Vasaloppet ett behov av att komplettera sitt ”soundtrack” av stämningsfull musik som återkommit under Vasaloppets arrangemang. Kontakt togs med riksspelmannen Anders Nygårds som fick i uppdrag att ta fram musik som ska spegla landskapet Dalarna samt Vasaloppets historia och själ. Resultatet blev ”Vasaloppets Jubileumsmarsch” och en glad polska: ”Äntligen i Läde”. Musiken kommer att användas under Vasaloppets arrangemang och som bakgrundsmusik till exempelvis Vasaloppet.TV.

Äntligen i Läde – 2022

 

Några andra klassiker ur musikhistorien som också förknippas med Vasaloppet, vilka är värda att nämnas i sammanhanget:

I Fäders Spår För Framtids Segrar (Vasaloppet) – 1971

Dragspelaren, kompositören och arrangören Lennart Wärmell (1927–2021) skrev både text och musik till den populära låten ” I fäders spår för framtids segrar”. Den spelades 1971 in av bandet Boströmarna (med sångsolisten Rolf Boström) och släpptes på LP:n ”I fäders skivspår” av Pyramid Records.

Vasaloppä ä bar tä ståk oppå – 1981

Den rikskände lantbrevbäraren och dragspelaren Evert Sandin från Rättvik spelade 1981 in låten ”Vasaloppä ä bar tä ståk oppå” som finns på LP:n ”Ä bar tä ståk oppå” (RCA). Låten skrevs av Evert Sandin och Sven Erik Swenn. Evert var även en flitig Vasaloppsåkare på 1970- och 1980-talen.

Blåa blåa bergen – 2016

Nattvasan presenterades i mars 2016 som ett nytt lopp till Vasaloppets vintervecka 2017. Inför lanseringen skrev Marit Bergman från Rättvik en egen tolkning av Vasaloppets klassiska hymn och som hördes i reklamfilmen för loppet. Låten fick namnet ”Blåa blåa bergen” och släpptes som singel i april 2016.

”Jag ville fånga känslan av att vara ute i en tyst skog i vinternatten, och ville också skriva något om hur traditioner kan göra oss trygga i oss själva så att vi vågar släppa in framtiden. Att vara i en snöig skog på natten. Jag kan inte tänka mig något som egentligen är längre ifrån det man nu lever i varje dag. Med textraden ’Alla tankarna, som yrat vilt omkring, har klarnat i sin sång. Och gnistrar i de blåa blåa bergen’, menar jag att man här kommer till någon slags sinnesro.”
Marit Bergman

 

Sidan uppdaterades 2023-05-10