”Varför kunna vi icke taga upp Mora–Sälen som ett nationellt skidlopp, taga upp det just nu, när vi som bäst fira fyrahundraårsminnet av Gustaf Erikssons befrielsegärning?”

Det är chefredaktör Anders Pers som tar upp ämnet i Vestmanlands Läns Tidning den 10 februari 1922. Den 7 mars går inbjudan ut, den 10 mars har den första skidåkaren anmält sig och den 19 mars hålls det första Vasaloppet. Anders Pers talade sedan till deltagare och publik som samlats vid Gustav Vasa-statyn i Mora på kvällen efter loppet:

”Därtill samlas människorna i samhällen och leva under ökade bekvämligheter, som sätta släktets spänstighet och styrka i fara… Denna fara för veklighet, för svaghet och urartning har framkallat ropet på idrotten, som en medveten strävan att bibehålla och öka släktets styrka och spänstighet.”

Visionen är satt. Vasaloppet ska verka för ett friskare Sverige.

Under de följande hundra åren utvecklas Vasaloppet från att vara enbart ett tävlingslopp till att bli en motor för folkhälsa och föreningsliv. En levande folkrörelse. Det ville vi fira!

Vi startade med en turné hösten 2021 för att sätta Sverige i rörelse, fortsatte med att återskapa det första historiska Vasaloppet, Jubileumsvasan den 12 februari, och gick sedan in i ett tio dagar långt firande med Vasaloppets vintervecka 2022.

Till sommaren laddade vi för cykling och löpning. Vasaloppets sommarvecka inleddes fredagen den 12 augusti med Cykelvasan Öppet Spår och avslutades med löpning i Vasaloppsarenan lördagen den 20 augusti.

Här nedanför kan du läsa mer om det som hände när vi firade 100 år under 2022.

Nu tar vi sikte på de nästkommande 100 åren – för framtids segrar.

 

100-årsbok

Boken Vasaloppet – Världens friskaste hundraåring
”Vasaloppet – Världens friskaste hundraåring” ges ut av bokförlaget Max Ström. En färgstark bok, fylld av bilder, historier, anekdoter och fakta – en bred, underhållande och spännande skildring av allt det som gör Vasaloppet till en folkfest. Författare Petter Karlsson. Utgivningsdatum: 2021-12-09.

Beställ boken >

 

Långfilm

Filmen Ur spår
”Ur spår” är en varm komedi om ett syskonpar med olika utmaningar i livet. Som på helt olika premisser ska ta sig an de nio milen i Vasaloppet. Filmen handlar i grund och botten om prestation, kärlek och relationer. Huvudrollerna spelas av familjekära stjärnskottet Fredrik Hallgren och Hollywoodsvenska Katia Winter. Premiärdatum: 2022-01-28.

SF Studios

 

Dokumentär

I Sveriges Televisions dokumentär ”100 år med Vasaloppet” skildrar Jacob Hård och Magnus Eriksson Vasaloppets historia.

SVT Play

 

Rörelseturné


Under hösten och vintern 2021 åkte vi på turné – för att sätta Sverige i rörelse. Starten gick i Stockholm den 23 september – och fortsatte med stopp i Norsjö, Östersund, Skövde, Malmö, Landskrona, Ulricehamn och på Gotland – innan vi landade i Orsa Grönklitt den 10–11 december.

På varje turnéstopp aktiverade vi oss med någon form av rörelse. Till exempel skidgång, hopprep, rullskidor, skejtboard eller Barnens Vasalopp skidor, cykel eller löpning. Vi bjöd på Vasaloppsbullar och blåbärssoppa vid en av våra tillfälligt uppbyggda Vasaloppskontroller, och självklart kunde alla besökare gå i mål under den klassiska målportalen med devisen ”I fäders spår för framtids segrar”.

Totalt deltog 2 646 personer i rörelseturnén.

Jubileumsmagasin

Ett magasin från Vasaloppet i samband med 100-årsjubileet 2022.