Nedanstående kronologi är inte helt komplett, till exempel saknas information om åren 1983 till 2010. Har du mer information, kontakta gärna Vasaloppet.

Kontakta oss >

1935–1959

Vasaloppet har av tradition en årlig affisch. Anders Rull (1907–1994) i Vinäs tecknade 1935 den första Vasaloppsaffischen, som även användes som omslagsbild till Vasaloppsprogrammen. Anders Rulls motiv användes på affischerna ända fram till 1959.

Bilder från vänster till höger: Anders Rull med affisch 1986. Sixten Olofsson delar ut Vasaloppsprogram till unga försäljare 1940. En ung flicka som slagit hål på Vasaloppet, 1953.

1960–1967

Konstnären Willie Bergström (1903–1968) studerade i Stockholm och Paris 1931. Arbetade som reklamtecknare och drev ett tag en egen teckningsateljé. Han var ordförande i föreningen Svenska Affischtecknare. Han flyttade senare till Mora där han var verksam som teckningslärare och konstnär.

1968

Affischen som användes till det 45:e Vasaloppet 1968 målades av Gösta Almquist (1910–1990). Han studerade vid Anders Beckmans reklamskola i Stockholm och gjorde priser till VM, SM och Vasaloppet. Hans konst består av naturskildringar från havskusterna och rörelser hos människor och djur samt affischer. Motivet användes fram till 1972.

1973

Lars Norrman (1915–1979) var målare, tecknare, grafiker och reseskildrare. Lars Norrmans motiv till Vasaloppsaffischen till det 50:e loppet från 1973 anses av många vara det motiv som lämnat störst avtryck.

Lars Norrmans affischmotiv från 1973 användes fortfarande 1982.

1996

Affisch för Tjejvasan 1996.

2011

Affischer för Vasaloppets vintervecka 2011.

2012

2012 gick uppdraget till den mångsidiga konstnären Lasse Åberg som fick fria händer att skapa något unikt. Då presenterades också tanken att inleda en ”affischstafett”, att Vasaloppet ska tolkas visuellt av ett nytt etablerat konstnärsnamn varje år.
– Det finns ju få konstnärer som är så folkkära och spridda i Sverige, sade Vasaloppets vd Jonas Bauer. Vi var nyfikna på vad han skulle hitta på och är verkligen nöjda med hans underbara, uppdragbara Vasalöpare… Det blev precis så kul och klurigt som vi hoppades.

Lasse Åberg kommenterade:
– Jag ville inte göra en flåsande åkare i motljus utan något som var lite mer jag, något som är roligt att titta på. Ja, när jag nu fick chansen att skapa något efter eget huvud! Jag har ju så många gamla mekaniska bleckfiguriner omkring mig och hittade helt enkelt på en egen konstruktion med Gustavs huvud, säger Lasse. Men den skulle aldrig fungera på riktigt är jag rädd, det är en lek för ögat helt enkelt.

2013

2013 års vinteraffisch var ett fotocollage uppbyggt av anmälda, livs levande åkare. Vasaloppet ville lyfta fram sitt grundläggande budskap för Vasaloppets vintervecka: Det finns ett lopp för alla! Under november 2012 fick alla som anmält sig till något av vinterveckans lopp chansen att fotografera sig i några av Stadiums butiker. Det blev en rejäl och brokig laddning porträtt av skidentusiaster från hela landet. Samtliga med siktet inställt på målgång i Mora. 81 personer valdes sedan ut för affischen.

Till Vasaloppets sommarvecka 2013 fick affischen ett symboliskt blåbärstema och motivet trycktes faktiskt med en mix bestående av färska blåbär och blåbärssoppa hos tryckeriet Svensk Transfer i Borås.

2014

”Utan funktionärer, inga lopp.” Utan de ungefär 3 500 funktionärerna så blir det inga lopp. Funktionärerna lyftes därför fram på affischen till Vasaloppets vintervecka 2014. Ingrid Halvarsson och Sven Olof Qvicker i Sälen hade arbetat ideellt i drygt 40 år med Vasaloppet. Funktionärstemat användes också till sommaraffischen 2014.

2015

Fredrik Lindqvist, Kristianstad
På glid mot framtida segrar och Full rulle

Juryns motivering:
”Fredrik Lindqvist spårar, precis som Vasaloppet, nya och oväntade vägar. Genom att förena traditionellt hantverk med moderna bilduttryck hör hans konst lika mycket hemma på en internationell arena som i det lokala kulturarv ur vilket Vasaloppet uppstått och utvecklats.”

2016

Lisbeth Boholm, Falun
Winter Tracks och Summer Motion

Juryns motivering:
”Lisbeth Boholm skildrar, i sina målningar, både Vasaloppets själ och landskapets skiftningar från vinter till sommar på den karaktäristiska sträckan mellan Sälen och Mora.”

2017

Kerstin Bergman, Gagnef
Äntligen i mål och Att vilja och våga

Juryns motivering:
”Med naivistiskt och okonstlat handlag skapar Kerstin Bergman bilder som går rakt in i hjärtat. Hennes verk känns spännande och förmedlar en lekfullhet som vi vill lyfta sida vid sida med allvaret i en tävling.”

2018

Anders Ståhl, Leksand
Vinterkrans och Sommarhjul

Juryns motivering:
”Anders Ståhl har skapat två motiv som på ett färgstarkt och underfundigt sätt förenar Vasaloppets historia och tradition med förnyelse och framtidstro. Med lekfullhet lyckas han fånga Vasaloppets inneboende själ och förmedla upplevelsen som är bekant för många.”

2019

Mia Almlöf, Stockholm
Folkrörelse

Juryns motivering:
”På ett underfundigt sätt har Mia Malmlöf vävt in fragment av Dalakultur i bilder som utstrålar energi och framåtanda – allt mot en bakgrund av de sjöar, blånande berg och snötäckta landskap som kännetecknar Vasaloppsarenan.”

2020

Ernst Billgren, Stockholm
Äventyret Vasaloppet

Bakom årets motiv ”Äventyret Vasaloppet” står konstnären Ernst Billgren. Verket utstrålar både sommar och vinter. Och låter städer och vägar mötas och länkas samman på ett sätt som det allra första loppet länkade samman Mora och Sälen. I motivet syns Dalarnas landskapsdjur berguven, klockstapeln i Mora, segerkransen och medaljer för väl genomförda ansträngningar.

Juryns motivering:
”Med en bildvärld grundad på djur- och naturmåleri, fantasi och myt leder Ernst Billgren Vasaloppets spår in på nya oväntade marker, fulla av spännande upptäckter.”

2021

Nygårds Karin Bengtsson, Höganäs
Vägvisaren

Konstnären Nygårds Karin Bengtsson ligger bakom årets motiv som heter ”Vägvisaren”. Klädd i kungalik rock och med stav i sin hand signalerar barnet all den styrka och egensinnighet, mod och visdom som behövs för att klara loppet och samtidigt bevara skogen för framtiden.

Juryns motivering:
”Spänning, naturupplevelse och utmaning – Nygårds Karin har skapat en bild som för tankarna till många av de känslor som är förknippade med Vasaloppet. På ett sagolikt sätt kopplas historien ihop med vår framtid och får oss att reflektera över hur vi bäst förvaltar Vasaloppet för framtids segrar.”

2022

Jockum Nordström
År genom skog, Blida och Efter loppet

Konstnären och författaren Jockum Nordström, Stockholm, skapade 2022 års Vasaloppsmotiv. De tre motiven är kollage, och inspirerade av gammalt dalamåleri. Motivet År genom skog prydde årets affisch, medan Efter loppet trycktes på diplomen till skidloppen och Blida  trycktes på diplomen till cykel- och löploppen.

2023

Anna Bjerger
Vasan

Konstnären Anna Bjerger, från Älmhult i Småland, skapade 2023 års Vasaloppsmotiv med linoleumtryck. Hjulet kan vara en symbol för det konstanta, och Vasaloppets långa tradition. Löparen och skidåkaren som strävar mot varandra ger uttryck för kämpaglöd och deltagarnas fysiska och mentala styrka. De gröna bladen är blåbärsris, medan de faluröda och blå tonerna är inspirerade av det folkloristiska Dalarna.

2024

Sara-Vide Ericson
Pleasure Hunt

Konstnären Sara-Vide Ericson är född 1983, och bor och arbetar i Hälsingland. Inför arbetet med Vasaloppsmotivet 2024, som är målat i olja på duk, inspirerades Sara-Vide bland annat av andras målmedvetna träning, och hur skidåkarna i Vasaloppets tidiga historia stod uppställda för fotografen.

 

 

Vill du köpa något av de senaste årens motiv, besök vår webbutik.

Till webbutiken